Vágólapra másolva!
Hazafelé tartva áthaladt az Egyenlítőn Vincent Riou (PRB), a világ legnehezebbnek tartott vitorlásversenye, a Vendée Globe francia éllovasa.

A vezető trió tagjai között továbbra is viszonylag kicsik a különbségek, így az időjárás-változások, illetve az útvonalválasztás függvényében még módosulhat a sorrend a befutóig.

A legutóbbi, 2000/2001-es kiírás során a francia Michel Desjoyeaux 93 nap 3 óra 57 perces rekorddal nyert. Ennek megjavításához Riounak, aki Desjoyeaux hajójával versenyez, február 8-a előtt kellene visszaérkezni a nyugat-franciaországi Les Sables-d'Olonne-ba.

Eddig hat vitorlázó, a francia Hervé Laurent (UUDS), Roland Jourdain (Sill et Veolia), Marc Thiercelin (Pro-Form) és Patrice Carpentier (VM Matériaux), valamint az osztrák Norbert Sedlacek (Brother) és a brit Alex Thomson (Hugo Boss) vált ki a húszfős mezőnyből.

A Vendée Globe résztvevőinek kikötés és külső segítség nélkül kell megkerülniük a Földet.

Az állás az élcsoportban (január 19-én, közép-európai idő szerint 11 órakor): 1. Vincent Riou (francia, PRB) 3058,9 mérföldre a céltól 2. Jean Le Cam (francia, Bonduelle) 132,2 mérföld hátrány 3. Mike Golding (brit, Ecover) 244,5 mf. h. 4. Sébastien Josse (francia, VMI) 1170,5 mf. h. 5. Dominique Wavre (svájci, Temenos) 1196,3 mf. h. 6. Jean-Pierre Dick (francia, Virbac-Paprec) 2489,8 mf. h.