Vágólapra másolva!
Kedden délben megérkezett Budapestre a jubileumi, 50. nemzetközi Duna-túra - a résztvevők némi pihenő és városnézés után csütörtökön hagyják el a magyar fővárost.

- Június 25-én a németországi Ingolstadtból, ahol hajózhatóvá válik a Duna, 451-en indultak, Budapestre 285-en érkeztek, közöttük 85 magyar - mondta dr. Komlósi Jenő, a Duna-túrák szellemi atyja.

A túrázók Ingolstadtból nyolc ország érintésével a bolgár Ruszéig eveznek - ez összesen 2082 kilométer, amelyet két és fél hónap alatt tesznek meg. Egy-egy ilyen túra ugyanis kemény próbatétel a résztvevőknek, akiknek napi 8-10 órát kell evezniük, így 2-3 napos pihenőket iktatnak be a nagyobb településeken. Ezek a megállók azonban a pihenésen kívül egyéb célokat is szolgálnak, hiszen a résztvevők között szép számmal akadnak néprajzkutatók, akik ilyen alkalmakkor anyaggyűjtéssel foglalkoznak, míg a többiek a helyi nevezetességekkel ismerkednek.

A nagyszámú magyar részvételt dr. Komlósi Jenő egyébként azzal magyarázza, hogy "vízre termett nemzet a magyar", amit ékesen bizonyítanak olyan hazai sikersportok, mint az evezés vagy a vízilabda.

Komlósi Jenő a kezdetekre visszaemlékezve elmesélte, hogy 1955-ben néhány, a versenysportból "kiöregedett" evezős, akiknek unalmassá vált az Esztergom-Budapest közötti táv folytonos ismételgetése, a szlovák partnerekkel való egyeztetés után elhajózott Pozsonyig. Egy évvel később már hivatalosan szervezték meg a Pozsony-Budapest túrát, 1957-ben pedig eljutottak Belgrádig. 1969-től a németországi Ingolstadtból startol a túra. Volt olyan év, amikor 1200 evezős vett részt a Duna-túrán, ám az átlagos létszám háromszáz fő körül van. Kivételt az idei, jubileumi túra képezi, amelynek rajtján csaknem ötszázan voltak.

Egy-egy ilyen túra összehangolt szervezést igényel, hiszen rengeteg ember ellátásáról kell gondoskodni - erről minden országban az úgynevezett vízitúra-bizottság gondoskodik.

Dr. Komlósi Jenőnek az idei a 21. Duna-túra volt az életében. Mint elmondta, most Linzig jutott el, de az elmúlt ötven év alatt szakaszokban végigcsinálta az egész távot, s volt olyan szakasz, amelyet négyszer-ötször megismételt. Véleménye szerint ezeket a túrákat az összefogás jellemzi, ami azért is érdekes, mivel ez versenyszellemmel párosul, ám a veszélyes Dunán való evezés összekovácsolja a résztvevőket, s a folyón örök barátságok születnek.