Vágólapra másolva!
A Mount Everesthez vezető hegymászó utak takarítására indult Tibet fővárosából, Lhászából mintegy száz kínai önkéntes, hogy összegyűjtse és lehozza a becslések szerint mintegy hatszáz tonna elhagyott sátrat, oxigénpalackot, dobozt, kannát, műanyag hulladékot az 5120-től 8000 méterig terjedő szakaszról - jelentették be kedden Sanghajban.

A nagytakarítást tavaly kezdték a kínaiak, azt tűzve ki célul, hogy a 2008-as pekingi nyári olimpiai játékokig évente megtisztítják a hegy feléjük néző oldalát a lekülönbözőbb nemzetiségű hegymászók által ott hagyott tárgyaktól, hulladéktól.

A 8850 méter magas Mount Everest Kína és Nepál határán tornyosul, s mind a két országnak jelentős bevételt hoznak a meghódítására induló külföldi alpinisták. A csúcshoz vezető utak, ösvények immár olyan túlzsúfoltak, hogy egyes javaslatok szerint egy időre le kellene zárni őket, ám mindeddig sem Kína, sem Nepál nem hozott ilyen intézkedést.

Mindenesetre a nepáli kormány már hosszabb ideje szigorúbban kezeli a dolgot: megköveteli a hegymászóktól, hogy minden, náluk lévő használati tárgyat és út közben keletkező hulladékot hozzanak le magukkal, vagy ha ezt nem hajlandók garantálni, akkor letétbe kell helyezniük négyezer dollárt (808 ezer forint). A kínai hatóságoknak nincsenek ilyen követeléseik, így aztán - írta az Új Kína hírügynökség - nem csoda, hogy a hulladéktömeg legnagyobb része a hegy kínai oldalán halmozódott és halmozódik fel.

Van egy másik probléma is, de az egészen más természetű: felmerült a gyanú, hogy zsugorodik a csúcs. Ennek jár utána az a kínai szakértői csoport, amely a hét elején indult útnak azzal a feladattal, hogy radarral és a globális helyzetmeghatározó rendszer (GPS) eszközeivel megmérjék a csúcs pontos magasságát, amely egy nemrég megjelent kínai tanulmány szerint a gleccserek olvadása és a globális felmelegedés következtében máris 1,3 méterrel csökkent.