Vágólapra másolva!
A legnagyobb vitorlás pénzdíjért, egymillió dollárért vágott neki négy trimarán az Oryx Quest elnevezésű földkerülő versenynek Dohából. Szakértők szerint a győztes akár 50 nap alatt is körbehajózhatja a bolygót.

A 8-13 fővel rajtoló vitorlások között van a jelenlegi csúcstartó, az ezúttal Cheyenne néven induló korábbi Playstation, amely a különc amerikai milliárdos Steve Fossett vezetésével tavaly 58 nap, 9 óra, 32 perc és 45 másodperc nap alatt kerülte meg a Földet. A mostani versenyen a mezőny nem Európából, hanem jóval délebbről, Katarból indul, így 27 000 tengeri mérföld helyett csak 23 ezer vár rá, s ez új rekordot eredményezhet.

A Doha 2006 trimaránt a brit Brian Thompson, a Cheyenne-t az amerikai Dave Scully, a Geronimót a francia Olivier de Kersauson, a Daedalust pedig a brit Tony Bullimore kormányozza.

Mindegyik óriás vitorlás korábban több rekordot ért el, így például a Doha 2006 az új-zélandi Grant Dalton irányításával - még Club Med néven - 62 napos csúccsal nyerte meg 2001-ben a The Race földkerülő viadalt.