Vágólapra másolva!

Kenyai és orosz siker a honolului maratonin

A kenyai Jimmy Muindi a férfiak, az orosz Ljubov Morgunova pedig a nők viadalát nyerte egyaránt versenycsúccsal a 32. honolului maratonon.

A hétfős élbolytól Muindi 30 km-nél szakadt el, s tulajdonképpen nagyon fölényesen, több mint egyperces előnnyel győzött. A kenyai atléta 2:11:12 órával ért célba, így az 1986-ban felállított korábbi rekordnál (2:11:43 ó) is több mint 30 mp-cel futott jobbat. A második helyet David Mutua, a harmadikat pedig Mbarak Hussein szerezte meg.

A nők versenyében Morgunovára a címvédő japán Hajakava Eri jelenthette volna a legnagyobb veszélyt, ám a 23 éves futó hat és fél km-nél, egy frissítőállomásnál nagyot bukott, miután rosszul nyúlt az egyik önkéntes által tartott vízért, ami így ráborult. Az ázsiai atléta ugyan az eset után továbbfutott, ám a 2:27:33 órával nyerő Morgunovát már nem tudta befogni. Hajakava balesete ellenére a második helyet szerezte meg (2:28:11 ó), méghozzá úgy, hogy közel négy percet javított egyéni legjobbján. A harmadik helyen az orosz Albina Ivanova végzett (2:32:44).

Muindi a győzelemért és rekordjáért 40, míg Morgunova 42 ezer dollárt kapott.