Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azon öt sportág közé sorolta a karatét, amely bekerülhet a 2012-es ötkarikás játékok programjába. Ennek kapcsán és a novemberi világbajnokság apropóján tartott sajtótájékoztatót vasárnap a sportág hazai szövetsége.

Jelenleg világszerte közel 40 millióan gyakorolják a XVI. század végén kialakult és a XX. század elején egységesített karatét. A nemzetközi szövetség égisze alatt rendezett világbajnokságokon rendre 120 ország csaknem 1000 versenyzője indul két számban, kumitében, azaz küzdelemben és katában, vagyis formagyakorlatban.

A magyar szövetség, mint a WKF hazai tagszervezete öt stílust tömörít: a goju-riut, a sito-riut, a sotokant, a vado-riut és a kiokusinkait.

Az idei világbajnokságra november 18. és 21. között kerül sor a mexikói Monterreyben, ahol S. Kovács Ádám (65 kg), Tóth Beatrix (53 kg) és Klima Zsuzsanna (plusz 60 kg és abszolút kategória) egyaránt éremesélyesként indul. Felkészítésükben Damien Dovy, a franciák kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnoka segédkezik.