Vágólapra másolva!
Leukémiás gyermekeket támogató alapítvány javára gyűjt az az egykori brit labdarúgó, aki - maga is gyógyult rákbetegként - Sherlock Holmes-nak öltözve, egy XIX. századi kerékpárokat utánzó modellel indult el kedden a nyugat-ausztráliai Perth-ből, hogy nyugat-kelet irányban keresztülhajtson Ausztrálián.

Lloyd Scott egykori tűzoltó, majd a nagy-britanniai Essex labdarúgó csapatának hivatásos játékosa a regénybeli szuperzsaru, Sherlock Holmes küllemét magára öltve, tweed kabátban, vadászkalapban és álbajusszal akarja megtenni a Perth és Sydney közötti, 4350 kilométeres utat. Reményei szerint az utazás hat hétig tart majd.

Mint mondta, a ruhát kifejezetten azért választotta, hogy stílusában hasonlítson járművéhez, a hatalmas elülső kerekekkel, és ici-pici hátsó kerekekkel rendelkező őskerékpárhoz - a velocipédhez -, ami egy 1885-ben tervezett modell pontos mása.

Scott, háromgyermekes családapa, aki egykor szintén leukémiában szenvedett, 1,5 millió angol fontot (2,7 millió eurót) akar gyűjteni egy leukémiás gyermekek számára létesített alapítvány javára. A figyelemfelkeltő, mókás öltözetet Scott egész úton viselni akarja, de - mint egy rádiónyilatkozatában elárulta - a kabátot valószínűleg leveszi majd, amikor az út során keresztül kell haladnia a 40 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletű Nullarbor-sivatagon, ahol senki sem látja majd őt.

A volt labdarúgó számára a különleges felszerelésben való utazás nem jelent újdonságot, 2002-ben részt vett a New York maratonon, de a távot egy 59 kilogramm súlyú, régi búvárruhában tette meg, s így öt napig tartott, amíg célba ért.

A mostani vállalkozás előtt hosszasan kellett gyakorolnia a mai szemmel mókás külsejű régimódi kerékpár használatát - mondta el Scott, s bevallotta, hogy gyakorlatozás közben egy járművet össze is tört.

Mostani vállalkozására elkíséri őt édesapja, testvére és egy pszichoterapeuta is, akik - egyebek mellett - esténként segítenek neki felszerelni az éjszakai szállásul szolgáló lakókocsikat.