Vágólapra másolva!

Fotó: Reuters

Budapesten csupán egyetlen sífutópálya működik, ám a normafai Anna-rét sem speciálisan e sportágnak előkészített terep. Az itt síelő, szánkózó és sífutó sportemberek íratlan szabályok alapján osztoznak a területen. A sífutóknak itt egy körülbelül egy kilométeres szakasz jut, de ha megfelelő mennyiségű és minőségű hó esik, akkor a Budai-hegységben kijelölt sétaút teljes hosszán lehet siklani. Ratrakkal ledöngölt, kiépített pályákat a fővároshoz legközelebb csak a Börzsönyben üzemeltetnek. Dobogókőn egy két-három kilométeres szakaszon állandóan van lehetőség sífutni, de Nagy-Hideg-hegyen és Magas-Taxnál, a turistaháznál is találhatók körülbelül három kilométeres előkészített szakaszok.

Az oktatások hétvégenként reggel 9 órától kezdődnek, a foglalkozások maximum 20 fővel két órán keresztül tartanak, ára 1200 Ft (családok esetében, ahol gyermek is jelentkezik, 900 Ft/fő)
sífutást oktató iskolaiskolájátkétórás turnusokban

A szakemberek szerint egy egyhetes tábor, illetve tizenöt-húsz óra után már bárki egyedül is nekivághat a legkülönbözőbb útvonalaknak. Amit azonban soha nem szabad kihagyni: a melegítés. Ugyanúgy, mint a futás előtt, itt is fontos gimnasztikázni, nehogy lesérüljünk vagy meghúzódjon valamelyik izmunk. "Egyre többen döntenek a sífutás mellett, nemcsak azért mert kevésbé veszélyes a lesiklásnál, hanem mert úgy gondolják, ez olcsóbb sportág, mint a hagyományos síelés. Ez igaz is, ám az tévhit, hogy már tízezer forintból teljes felszerelést lehetne venni" - mondta Bozsik Anna.

Aki sífutásra adja a fejét, számoljon azzal is, hogy külön felszerelést kell vásárolnia vagy kölcsönöznie, mert lesiklófelszerelése kisebb-nagyobb átalakítással sem lesz használható a sík terepen. Egy sífutóléc körülbelül öt centiméter széles, hossza pedig a testmagasság plusz húsz centiméter. Súlyra könnyebb, mint a lesiklólécek, mindössze másfél-két kilogramm. A bot a testmagasságnál csupán húsz centiméterrel rövidebb. A teljes felszerelést érdemes egy helyen beszerezni. Alapszabály, hogy a cipőt a kötéssel együtt kell megvenni! A lécet pedig már a legtöbb helyen kötéssel együtt árulják. Egy komplett felszerelés így negyven-hatvanezer forintért szerezhető be. A kezdőknek azonban ajánlatos bérelni a lécet, kötést, botot és a cipőt, mert hamar túlnőnek az alapfelszerelésen, és így a több tízezer forintos beruházás nem térül meg. Érdemes előbb kitapasztalni, melyik léc az ideális. Teljes felszerelés bérlése egy hétvégére, péntektől hétfőig, átlagosan ezer-kétezer forintba kerül, a kaució pedig ötezer forint körül van mindenütt.

A leleményes és megszállott sífutók azonban nem érik be a korlátozott számú pályákkal, és nemegyszer alternatív útvonalakat találnak maguknak. Már kisebb havazások után is gyakran lehet látni a Ligetben vagy a Margitszigeten esténként a kivilágított sétautakon sikló embereket, de kedvelt hely lett a Hármashatár-hegyi repülőtér is. A sífutásban az a jó, hogy nem kell különösebben utazni, hogy fel tudjuk csatolni a lécet. Ahol leesik a hó, ott már valójában hódolhatunk is a sífutásnak. Dosek Ágoston adjunktus példának hozta fel, hogy dolgozni is lehet menni sífutva: nagy havazások idején budakeszi otthonától az Alkotás utcai munkahelyéig, a Testnevelési Egyetemig sível ment. A tanár úrnak nem ez volt az egyetlen sífutással kapcsolatos hóbortja. Mint elmesélte, volt olyan, hogy ismerőseivel egy focipálya nagyságú területen sífutóléccel a lábukon, bot nélkül, korcsolyázó stílusban kézilabdáztak.

Ajánlat: