Vágólapra másolva!

Nagy csata lesz Kecskeméten. A szövetséges haderő, azaz az Allied Forces védi a leszállópályát a németekkel, a German Troopsszal szemben. Ahogy az meg is történt a második világháborúban, a krétai partraszállásnál.
A tervek szerint pirotechnikával teszik életszerűbbé a háborúsdit, lesz különféle fegyverek - igaziak - bemutatója, deszantosok ugranak ejtőernyővel, szóval jó kis harcias rendezvény kerekedik.

Pedig nem is olyan régen még csak néhány ember ökörködött azzal, hogy ki tudja jobban összemocskolni a másik ruháját. A legenda az amerikaiaktól származtatja a paintballt; unatkozó marhapásztorok az erdészettől átvett festékes jelőlőpisztolyokkal festékezték össze egymást a tábortűznél. Ez később továbbterjedt, és 1981-ben megrendezték az első versenyt is, amikor egy tizenkét résztvevőből álló csapat játszott zászlószerzésre. Ma már milliószám lövik egymást festékpatronokkal, Magyarországon több ezren űzik ezt az extrém sportot.

A játékban két csapat játszik egymás ellen, általában a szabadban, fás-bokros területen, romos épületben, erdőben vagy mesterséges tereptárgyak - akár felfújható gumiakadályok - között. A légfegyverből tizenhat milliméteres, olajos ételfestékkel töltött puha zselatingolyót lehet kilőni, amely szilárd felületre érve szétfröccsen, és megjelöli az ellenfelet. A fegyver maximum 67 m/s sebességgel lövi ki a golyót, így az sérülést nem okoz. Az eltalált versenyző kiesik a játékból a következő körig. Találatnak számít egy ötforintosnál nagyobb, összefüggő festékfolt a test egészén, a maszkon és a fegyveren. A játékosnak egyértelmű kiáltással jeleznie kell, hogy eltalálták, fej fölé emelt fegyverrel vagy kézzel, a legrövidebb úton el kell hagynia a játékteret. A játék akkor ér véget, ha kiesett az ellenfél összes játékosa, de játszhatják területfoglalásra vagy zászlószerzésre is.

A paintball alapjában véve veszélytelen, de be kell tartani a biztonsági szabályokat. Fontos, hogy maszkot viseljünk, és a pályán kívül mindig biztosítva, csődugóval ellátva és csővel a föld felé tartva vigyük a fegyverünket. A paintballt 18 éves kortól lehet űzni, 16 éven aluliak még szülői felügyelettel sem tartózkodhatnak a játék helyszínén. Magyarországon a legnagyobb paintballpályák Budapesten, Kecskeméten, Zalaegerszegen, Tápióbicskén, Kaposvárott, Pakson és Kiskunmajsán vannak.