Vágólapra másolva!
A hajrában ismét némi előnyt szerzett Oliver de Kersauson a csúcstartó Bruno Peyronhoz képest, de az 57 napja útnak indult francia vitorlázónak mégis nagy szerencsére lesz szüksége, hogy megdöntse honfitársa földkerülő rekordját a Jules Verne Trophy keretében.

Peyron ugyanis az 58., az 59. és 60. napon 411, 518 és 496 tengeri mérföldet tett meg. Ezzel szemben de Kersauson és csapata az elmúlt 24 órában csak 340 mérföldet hagyott maga mögött.

"Mióta a Horn-fokot elhagytuk, nem volt jó szelünk" - panaszkodott De Kersauson. A Geronimo nevű trimarán a táv elején csaknem háromnapos előnyt szerzett Peyronhoz viszonyítva, még a Horn-fokot is 1 nappal és 10 órával hamarabb kerülte meg. A Falkland-szigeteket elhagyva azonban jelentősen lelassult és az Egyenlítőnél 65 mérföldes hátrányba került.

A Jules Verne Trophy-t 1985-ben alapították, az ötletet a híres francia író "80 nap alatt a Föld körül" című regénye adta. Peyron tavaly tavasszal 64 nap 8 óra 37 perc és 40 mp alatt teljesítette vállalkozását. Jellemző a vállalkozások jelentős kockázatára, hogy az eddigi 13 kísérletből kilenc sikertelen volt.