Vágólapra másolva!
Útja során először került hátrányba Olivier de Kersauson a csúcstartó Bruno Peyronhoz képest. A francia vitorlázó a Jules Verne Trophy keretében honfitársa Föld-kerülő rekordját szeretné megjavítani.

De Kersauson csapatával 53 napja indult Franciaországból a Geronimo nevű trimaránnal. A táv elején csaknem háromnapos előnyt szerzett Peyronhoz viszonyítva, még a Horn-fokot is 1 nappal és 10 órával hamarabb kerülte meg. A Falkland-szigeteket elhagyva azonban jelentősen lelassult, és az Egyenlítőt elérve 65 mérföldes hátrányba került.

A meteorológusok az Atlanti-óceánnak erre a térségére gyenge szelet jósoltak, ezért de Kersauson inkább a brazil partokhoz közel hajózott, ez sem hozta meg azonban a várt eredményt. Peyron az Egyenlítőtől 11 nap és 3 óra alatt ért célba, a Geronimónak ennél mindenképpen gyorsabban kell megtennie a végállomásig hátra lévő távot.

A Jules Verne Trophyt 1985-ben alapították, az ötletet a híres francia író 80 nap alatt a Föld körül című regénye adta. Peyron tavaly tavasszal 64 nap 8 óra 37 perc és 40 mp alatt teljesítette vállalkozását.

Jellemző a vállalkozások jelentős kockázatára, hogy az eddigi 12 kísérletből nyolc sikertelen volt.