Cikkünk folyamatosan frissül
Pintér Attila a magyar fociválogatott új szövetségi kapitánya - jelentette be Telkiben az MLSZ. A Győr edzője többet hívná össze a keretet, szerethető helyett küzdő válogatottat ígér, Szalai Ádám kifakadását nem tartja őszintének, és már a 2016-os Eb-re kijutna.
10:14
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Jó reggelt

Köszöntjük a válogatott új edzőjére kíváncsi olvasóinkat!

10:17
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Egervári búcsúja

Egervári Sándor, a válogatott legutóbbi kapitánya az amszterdami vb-selejtezőn elszenvedett 8-1-es vereség után nyújtotta be a lemondását, az Andorra elleni utolsó selejtezőn megbízott kapitányként Csábi József irányított.

10:20
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Nem Sousa, nem Bölöni

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke korábban azt nyilatkozta, külföldi kapitányban gondolkodik, a jelöltek között Paulo Sousa, Fred Rutten és Bölöni Lászlót is emlegették, de utóbbi nem vállalta el a feladatot, mert 2014-ig a katari al-Hor csapatához köti szerződés.

10:22
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Tíz év múlva jók lehetünk

Szalai László, az edzőképzés irányítója október végén úgy nyilatkozott, ha minden ideálisan alakul az utánpótlásképzésben, "tíz év múlva, de akár előbb is összejöhet" egy versenyképes generáció. "Az 1993, 94, 95, 96-os korosztályokban sok tehetséges gyerek focizik, belőlük lehetnek az elsők" - tette hozzá. Kérdés, kell-e addig világsztár kapitány? És vajon világsztár érkezik?

10:24
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Vagy nyolc

Bölöni pedig úgy látja, "ha jó irányba haladnánk, akkor nyolc év" kellene a felemelkedéshez.

10:26
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Üresség

Egyelőre csak üres székeket látni a leendő kapitány helyett, újságírók sürögnek-forognak Telkiben.

10:29
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Siker kecsegtet

Az új kapitány akár egy sikeres projekttel is indíthat: a 2016-os Eb-mezőnyt ugyanis 24 csapatosra bővítik, így a selejtezőkből még öt csoportmásodik is kijut majd. Mintha direkt a magyaroknak kedvezne ezzel a döntéssel az UEFA.

10:33
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Senki nem tud semmit

13 kamera, 5 fotós, és több, máskor jól értesült újságíró toporog izgatottan a helyszínen - és egyelőre senki nem tudja, ki lesz a befutó.

10:37
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Vági ecsetel

Vági Márton főtitkár és Csányi Sándor elnök jött be a terembe, Vági kezdte el ecsetelni az MLSZ 2010 óta tartó munkáját.

10:41
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Kényszerhelyzetben

2010-ben úgy gondolta az MLSZ, hogy hosszú időre, négy-öt évre nevez ki kapitányt, majd Egervári Sándor átadja a kapitányi posztot egy hiteles, már bizonyított, mégis fiatal és ambiciózus magyar kapitánynak. Váratlan körülmény jött közbe az idén, az októberi események kényszerhelyzetbe hozták az MLSZ-t. Körülnéztünk, hogy van-e olyan magyar szakember, aki megfelel a fenti elvárásoknak. Nem volt ilyen. "Ekkor néztünk szét és egy olyan szakembert kerestünk, aki már jutott ki világbajnokságra és megszállott a magyar labdarúgás iránt, valamint az utánpótlást is rá lehessen bízni" - így a főtitkár.

10:44
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Több tíz jelentkező

Csányi: "Nagyon sok jelölttel vettük fel a kapcsolatot, és jelentkeztek nálunk is, több tíz ilyen szakember volt. Szeptemberben elkezdődik a selejtezősorozat, a kapitányjelöltek sora pedig hosszabb időt kért a bizonyításra, ami érthető." Az MLSZ ugyanakkor már a következő Eb-re kijutna, és erre vállalkozó kapitányt keresett.

10:45
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Pintér Attila!

"Aztán arra jutottunk, hogy a kiválasztás szempontjából előnyös, ha egy jól képzett magyar szakember a kapitány, aki napról napra látta a magyar játékosokat, és már bizonyított is" - folytatta Csányi. "Így esett a választásunk Pintér Attilára."
10:47
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Leváltják a szerethető jelzőt

Csányi: "A jövőben nem egy szerethető, hanem egy küzdő válogatottunk lesz." A "szerethető" Egervári Sándor eposzi jelzője volt a válogatottra.
10:49
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Sok összetrombitálás lesz

Csányi: "Pintér taktikailag az egyik legérettebb edző, a lelkesedése nem vitatható. Szeretnénk, hogy a válogatottat minél többször össze tudnánk trombitálni, akár néhány napra is akár csak az itthon játszóakat. Ez az Egervári éra alatt nem sikerült."

10:54
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Nem elég a részsiker

Pintér: "Köszönöm a bizalmat Csányi Sándornak és köszönöm Tarsoly Csabának, a Győri ETO elnökének, hogy a féléves szerződésem ellenére elengedett. Minden klubnak, játékosnak és edzőnek nagy áldozatot kell hoznia annak érdekében, hogy  a magyar labdarúgás a régi fényében tündököljön. Egy egész ország szurkolótábora áll a csapat mögött, ez a közönség nagyon megérdemelné azt, hogy ne csak részsikereknek örüljön, hanem, hogy kijussunk egy világeseményre is. Hiszem, hogy rendelkezünk olyan játékosokkal, akik ezt meg tudják valósítani. De nem csak a játékosokra van szükség, hanem minden edzőnek is, mindenkinek nagyobb részt kell vállalni ebben, hiszen ha csak ketten vagy hárman akarjuk a sikert,akkor azt nem fogjuk elérni. Ha visszamegyünk a Puskás vagy Nyilasi féle korszakra, látni, hogy ők nagyon sok meccset játszottak együtt, sokat voltak együtt, ennek köszönhetően tudtak eredményes taktikát dolgoztak ki. Rövid időn belül le fogok ülni a klubedzőkkel, hogy ezt a támogatást megkapjam tőlük."

10:56
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Az Eb a minimum

Csányi: "Minimum elvárás, hogy ki kell jutnunk az Európa-bajnokságra."

10:58
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Huszti?

Kik alkotják a válogatottat, visszatér-e Huszti, aki még Egervári idejében mondta le a válogatottságot? Pintér: "Minden magyar játékosokra, akik hasznára tudnak lenni a magyar válogatottnak, azokra nagy szükségünk van. Fontos, hogy elfogadják a szabályokat és betartsák őket."
10:59
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Hosszú távú tervek

Csányi: "Én hosszabb távra kötöttem volna, mint amennyit Attila kért. Én határozatlan időre kötöttem volna, ő viszont 2016-ig akart aláírni. Szeretek hosszú ideig dolgozni az emberekkel, remélem, hogy évtizedekig lesz a kapitányunk."

11:01
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

80%

Pintér: "A szakmai stábom 80 százalékban megvan, de még kell egyeztetni."
11:03
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Csányi: Én is vállaltam volna

Csányi az Eb-re való kijutásról: "Ezt a két évet elkapitánykodtam volna én is, de azért választottam Attilát, mert szerintem vele nagyobb esélyünk van kijutni az Eb-re."

11:04
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Mindenki tapsikolt

Pintér: "Mindig becsaptuk egymást, elbeszéltünk egymás mellett, és nem reálisan néztük a dolgokat. Ha a magyar fociban volt egy győzelem, akkor mindenki tapsikolt és örömmámorban úszott, majd jött a letargia. Folyamatosan kell felépíteni magunkat. A magyar fociban állandó széthúzás volt, ezt meg kell szüntetni, többek között az edzők között is, és a játékosok között sem volt mindig jó a hangulat a válogatottban. Nem biztos, hogy mindig jól fog játszani a válogatott, de nem szabad egyből kritikákat zúdítani a csapatra. Nem szabad ezt az állandó visszahúzást erőltetni, csak előre szabad gondolkodni. A játékosoknak is meg kell érteniük, hogy sokkal többet kell tenniük a sikerért. Ha valaki hazajön, az ne azért jöjjön, hogy két-három napot nyaraljon, hanem hogy boldoggá tegye a szurkolókat."

11:06
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Hamarosan alapmozgás

Pintér: "Mivel a napokban egyeztünk meg, így nem tudtam még beszélni a játékosokkal. Megkértem, hogy nézze meg a főtitkár, hogy kik azok a külföldön játszó játékosok, akik itthon vannak most. Négy-öt napra szeretném összehívni a keretet, hogy ismerkedjünk és az alapmozgásokat begyakoroljuk, és ennél is előbb legyünk. A magyar labdarúgósában sok idő elment, egy perc is sokat jelent, nincs időnk."

11:08
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Az új kapitány

Az új kapitány Fotó: Mudra László - Origo

11:09
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Megvannak a gondolataim

Pintér: "A válogatottság nem korfüggő, és nem is az határozza meg, hogy valaki külföldön vagy itthon játszik. Lesznek szabályok, amiket be kell tartani. Harapós válogatottat szeretnék. Magyarországon van nyolcmillió edző, nekem is megvannak a gondolataim, sokan fognak lehetőséget kapni, húsz emberrel nem fogjuk elérni a célt."

11:11
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Új, de ismert focisták jönnek

Csányi: "Pintér Attila előre felvázolt keretében vannak a régi válogatott keretből, és van nagyon sok új, de ismert focista is. Korábban nekem is voltak hiányérzeteim, hogy egy-egy játékos miért nem válogatott."

11:13
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Szalai nem volt őszinte

Pintér: "Nem voltunk őszinték. Szalai Ádám a kifakadása előtt néhány héttel teljesen mást mondott, mint utána itt, Telkiben azon a sajtótájékoztatón. Az itthon klubedzők komoly energiát fektetnek abba, hogy jól teljesítsen a csapat, a külföldön játszók ezzel nincsenek tisztában. Nekem a szakmaiságommal kell meggyőznöm a játékosokat."

11:15
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Csányi gratulál

Csányi gratulál Pintér Attilának Fotó: Mudra László - Origo

11:17
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Csányi átgondolta újra

Csányi: "Nagyon sok külföldi edzővel voltunk kapcsolatban, több mint hússzal. Sok motivációs levelet kaptunk, megfogalmazták, hogy mit akarnak tenni, és mekkora fizetést szeretnének. Azt mondtam először, hogy külföldi edzőt szeretnék, de aztán végiggondoltam még egyszer, és rájöttem, hogy rövid az idő, hiszen szeptemberben már játszani kell. Egy külföldi edző vélhetően magyar segítőket vett volna maga mellé, hogy megismerje a játékosoakt és a körülményeket, és az akkor márcsak félig külföldi edző. Nem várjuk el az új edzőtől, hogy jó erőben legyen a válogatott, hiszen a játékosok azt a klubokban szedik össze. Az a fontos, hogy jól válogasson, Pintér Attila pedig tökéletesen ismeri a mezőnyt. Fontos volt az is, hogy tudja motiválni a csapatot. Rá kell nézni Attilára, és nem is kell megszólalni, látszik, hogy baj lesz, ha nem küzdenek."

11:19
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Egyet-kettőt aludtak rá

Csányi: "Egy hete döntöttük el, hogy magyar edzőnk lesz. Onnantól kábé fél óra alatt jutottunk el Pintér Attilához. Akkor aludtunk rá egy-kettőt, beszéltünk egy-két emberrel, akiknek adunk a szavára, aztán döntöttünk mellette."

11:22
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Magyar klubhoz még jöhet a többi jelölt

Csányi a külföldi jelentkezőkről: "Most írtuk meg a leveleket a külföldi edzőknek, hogy más választás történt. Jó emberekről van szó, egy-egy magyar klubhoz szívesen ajánlanám őket."
11:23
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Nagy döntések az utánpótlásban

Csányi: "Attilának az utánpótlásban is nagy szerepe lesz, már a fiatalokat is abban a rendszerben fogják játszani, mint a felnőtt válogatottat. A következő egy hónapban jelentős döntések lesznek az utánpótlásban."

11:24
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Pintér nem vág ki senkit

Kérdés Pintérhez: Ha Szalai és Dzsudzsák nem adja a maximumot a válogatottban, akkor szó nélkül kivágja őket?

Válasz: Senkit nem szoktam kivágni. Mindenki előtt nyílt titok, hogy nekik nincs gondjuk arról, hogy hogyan fognak megélni. Az a dolguk, hogy a válogatottat minél jobb eredményre vezessék, ezt kell velük megértetni.

11:25
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Nem kéri ki Egervári véleményét

Pintér: "Nem szeretném megbántani Egervári Sándort, de nem fogom kikérni a véleményét."
11:26
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Erős ellenfeleket!

Pintér: "Szeretnénk olyan barátságos meccseket játszani, ahol erős csapatok lesznek az ellenfelek. De lehet, hogy az elején lesz egy-két meccs, ahol az összehangolás lesz a fontos, így az elején nem topválogatott ellen fogunk játszani, de utána nem olyan találkozókat szeretnék lekötni, amik javítják a statisztikáinkat."

11:29
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Farkas a szakmai stábban

Szakmai stáb?
"Farkas József biztosan a stáb tagja, akivel régóta együtt dolgozom" - így Pintér. "Még egy vagy két embert szeretnék mellém."

11:30
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

A felét sem keresi a külföldieknek

Csányi Pintér fizetéséről: "Alacsonyabb, mint az én fizetésem, de magasabb mint a magyar klubedzők fizetése. Ha külföldi edzőkhöz kell hasonlítani, akkor a negyven százaléka Pintér Attila fizetése."

11:32
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Áthozták a titoktartást

Kérdés: Bámulatosan sikerült titokban tartani, most csütörtök van, kedden hányan voltak, akik tudták?
Csányi: Összesen öten tudtak róla kedden. Sikerült a banki szférából áthozni a titoktartást.
11:34
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Leborulnak az MLSZ előtt

A Trollfoci megjegyzése: Leborulunk az MLSZ előtt. Nagyobb trollok, mint mi.

11:36
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Kölcsönözne a válogatott

Csányi: "Ahhoz, hogy a magyar labdarúgást többre értékeljék, a válogatottnak és a kluboknak is sikereket kell elérni. Ha ez nincs, akkor a játékosok és az edzők is alacsonyabbra vannak értékelve. Jogos elvárás a szövetség részéről, hogy Európa egyik leghosszabb téli szünete van az NB I-ben, így hetente vagy kéthetente hétfőnként egy-két napra a kluboktól azt várjuk el, hogy kölcsönadják a játékosokat a válogatottnak. Attila nem erőnléti edzéseket fog tartani ezeken a napokon."

11:38
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Többéves munka hónapok alatt

Pintér: "Ez hiába, hogy többéves munka, profi játékosokról van szó, akiknek el kell sajátítaniuk a válogatott rendszerét. Az eddigi csapataimnál, ahol dolgoztam néhány hónap alatt ez sikerült, szerintem a válogatottnál is sikerülhet."

11:39
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Otigbáról Csányi

Csányi Otigbáról: "Megemlítettem Attilának, de innentől kezdve az ő dolga, hogy behívja-e a keretbe. Én még egyszer sem láttam őt játszani, csak olvastam az újságokban a méltatásokat, de meg kell nézni."

11:40
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Pintér a bizalomról

Pintér: "Nem akarom becsapni azokat az embereket, akik bíztak bennem, és megadták nekem ezt a lehetőséget. Azt szeretném, ha a munkám után ítélnének meg."

11:42
2013. december 19.
Vágólapra másolva!

Fotózás, vége

Csányi Sándor és Pintér Attila még összeáll a fotósoknak, és vége a sajtótájékoztatónak.