Mikkel Hansen rekorddöntése is kevés volt a címvédéshez a dán kézilabda-válogatottnak

kézilabda Mikkel Hansen olimpia
Denmark's left back Mikkel Hansen (L) shoots during the men's final handball match between France and Denmark of the Tokyo 2020 Olympic Games at the Yoyogi National Stadium in Tokyo on August 7, 2021. (Photo by Franck FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Franciaország nyerte meg a tokiói olimpia férfi kézilabdatornáját, mivel a szombati döntőben legyőzte a címvédő dánokat.
Vágólapra másolva!

A Nikola Karabatic és Ludovic Fabegas vezette francia védőfal az első félidő második felében alig engedte helyzethez jutni a címvédőt, aminek köszönhetően 14-10-es előnyben mehettek szünetre.

Nikola Karabatic immáron háromszoros olimpiai bajnoknak mondhatja magát Forrás: AFP/Franck Fife

A második játékrészben már hat gól is volt a különbség, innen tudtak majdnem visszajönni a dánok, azonban Mikkel Hansen kihagyott hétméterese - amit a jól védő Vincent Gerard bravúrral hárított - miatt az utolsó tíz percben végül nem jött össze a bravúros fordítás.

A dánok az utolsó másodpercekben egyenlíthettek volna, ám eladták a labdát, amiből a franciák eldöntötték az aranyérem sorsát.

A 2016-ban is döntős franciák 2008 és 2012 után ünnepelhettek ismét olimpiai bajnoki címet.

Nikola Karabatic mellett mindhárom győztes csapatnak a tagja volt Luc Abalo és Michael Guigou, akik az orosz Andrei Lavrov után tudtak triplázni a nyári játékok történetében.

Mikkel Hansen klasszisa most kevés volt a sikerhez Forrás: AFP/Franck Fife

Dánia a riói ötkarikás győzelem óta a 2019-es és a 2021-es világbajnokságot is megnyerte, ezúttal hiába Hansen kilenc gólja a döntőben, "csak" ezüstérem lett a jutalmuk.

A 33 éves balátlövő 61 találattal gólkirály lett, és megdöntötte az eddig Yoon Kyung-shin által tartott egy olimpián szerzett gólok rekordját.

A dél-koreai jobbátlövő-legenda 2004-ből, 58 góllal tartotta ezt a rekordot a férfiak között. Ha a női tornákat is figyelembe vesszük, akkor még tovább él a riói olimpián Nora Mörk által felállított 62 találatos csúcs.

Kézilabda, férfi torna, döntő:
Franciaország-Dánia 25-23 (14-10)

korábban:
bronzmérkőzés:
Spanyolország-Egyiptom 33-31 (19-16)

férfiak, olimpiai bajnok:
Franciaország (Nedim Remili, Romain Lagarde, Melvyn Richardson, Dika Mem, Nicolas Tournat, Vincent Gerard, Nikola Karabatic, Kentin Mahe, Yann Genty, Timothey N'Guessan, Luc Abalo, Michael Guigou, Luka Karabatic, Ludovic Fabregas, Hugo Descat, Valentin Porte)
2. Dánia
3. Spanyolország