Ezt meg lehet csinálni egy olimpián?

Decsi Tamás (jobbra) Nyikolaj Kovaljov kardvívás
Vágólapra másolva!
Decsi Tamás zaklatott meccsen esett ki a riói olimpia kardvívószámában. Úgy érezte, a román zsűrielnök rendre ellene ítélt az orosz Nyikolaj Kovaljov elleni meccsen.
Vágólapra másolva!

"Ezt meg lehet csinálni egy olimpián!?" - fakadt kis egymás után kétszer is Decsi Tamás édesapja, Decsi István, miután fia 15-10-re kikapott az orosz Nyikolaj Kovaljovtól.

Decsi az asszó elején 4-0-ra is vezetett,

majd feljött az orosz, 10-10-nél megint döntetlenre állt a meccs, aztán utána jött pár vitatható döntés a román zsűrielnöktől, ami kizökkentette a magyar kardozót.

10-10-ig nagyon jól vívott Decsi (jobbra), aztán kizökkent Forrás: MTI/Kovács Tamás

Régi mumus a román zsűrielnök

"Nagyon szerettem volna győzni, és végig úgy is éreztem, hogy jól megy a vívás, sajnos nem mindig értettünk egyet a román zsűrielnökkel. Ő már nekem egy régi mumusom, valószínűleg nem kedvel engem, bár ezt igyekeztem kizárni, amennyire lehet. Nagyon sajnálom, hogy nem lett meg a meccs, mert nagyon szerettem volna győzni" - mondta a 33 éves Decsi, aki Pekingben 19. helyen zárt egyéniben.

A meccs után vagy fél percig még a páston beszélgetett a magyar és az orosz vívó, Decsi azt mondta, Kovaljov utólag visszaadott neki egy tust.

Egyet visszaadtál, de mi van a másik öttel?

"Ő is tudta, hogy azt nagyon becsalták a javára, én meg mondtam neki, hogy rendben, egyet visszaadtál, de mi van a másik öttel. Persze nem várhatom el tőle, hogy akár egyet is visszaadjon, ezért lenne ott a zsűrielnök.

még akkor is, ha fel van rá készülve. A pókerhez szoktam hasonlítani, ott is van ilyen, amikor az ember egy erős lappal bukik, és utána elszakad nála a cérna. Azt is hozzá kell tenni, hogy Kovaljev az előző olimpián bronzérmes volt, és van egyéni világbajnoki címe is, szóval őt nem olyan könnyű megverni semmilyen körülmények között. Akkor sem, ha egyetlen tévedés sincs, így pedig lehetetlennek tűnt" - magyarázta Decsi.

Nagy lehetőséget szalasztott el Forrás: MTI/Kovács Tamás

Amikor elszakadt a cérna

A meccs 12-10 után dőlt el, akkor a zsűrielnök az orosznak adott egy találatot, pedig úgy tűnt, Decsinek kellett volna az akció alapján, és a magyar vívónál itt szakadt el az a bizonyos cérna, reklamált, így lett 12-11 helyett a büntetőtussal 14-10 az orosznak. Nagyon nem mindegy.

"Tendenciózusnak éreztem a zsűrielnök döntéseit, amik rendre engem sújtottak, és amikor még 12-10-nél is neki adta a pontot, nem bírtam tovább".