Újkori vívólegendák Gerevichék nyomában

Vágólapra másolva!
Az olimpiákon 1932 és 1960 között hét aranyérmet, egy ezüstöt és két bronzot szerzett Gerevich Aladár túl azon, hogy miden idők legeredményesebb magyar sportolója, a vívósport egyetlen hétszeres ötkarikás bajnoka. Pekingben sem fenyegeti a veszély, hogy valaki utolérheti, de három újkori legenda is akad, aki egy lépésre megközelítheti.
Vágólapra másolva!

A vívás históriájában a kardozó Gerevich Aladár az egyetlen hétszeres olimpiai bajnok, hatszoros négy akad, s közülük is magyar kettő. Egykori világverő kardcsapatunkból Kovács Pál 1936-60 között hat aranyat és egy ezüstöt, Kárpáti Rudolf 1948-60 között hat aranyat szerzett. A szintúgy "csak" hat arannyal rendelkező olasz Nedo Nadi előttük vitézkedett, tőrben, párbajtőrben és kardban is. 1912-ben még csak a tőrcsapattal jutott a csúcsra, ám annak, hogy Magyarország az I. világháború vesztes államaként nem vehetett részt az antwerpeni játékokon, ő lett a legnagyobb nyertese: a belga városban öt aranyat gyűjtött be, kard egyéniben és csapatban is nyert. Az ugyancsak olasz Edoardo Mangiarotti 1936 és 1960 között vívott, ő a párbajtőrt és a tőrt forgatta zseniálisan, és ennek az eredménye hat aranyban, öt ezüstben és két bronzban mutatkozott meg. Vagyis az olimpiai medálok számát tekintve Gerevichet is megelőzi, aki az egyik érmét, az 1952-es bronzot a tőrcsapat tagjaként szerezte.

Ötszörös olimpiai bajnok vívó nincs, négyszeres ellenben több is akad, és közülük hárman is pástra lépnek Pekingben. Azaz, ha valamelyikük duplázik, egyetlen lépésre kerül Gerevichez. A napjaink első számú vívójának tartott orosz kardozó, Sztanyiszlav Pozdnyakov Athénban nagy esélyt packázott el, hiszen ő már oda is négy olimpiai arany birtokában érkezett. Tudniillik a Szovjetunió felbomlása után a Független Államok Közössége színeiben csapatban 1992-ben olimpiai bajnok lett; igaz, Barcelonában még csak afféle vízhordó tartalék volt. Atlantában viszont abszolút a csúcsra ért, egyéniben és csapatban is aranyérmes lett. Majd csapatban Sydneyben is győzött. Ám Athénban be kellett érnie egy csapatbronzzal.

De ha valaki azt hitte volna, hogy a novoszibirszki pengeforgató csillaga már leáldozóban van, hatalmasat tévedett: Pozdnyakov tavaly a szentpétervári világbajnokságon az ötödik egyéni vb-aranyát nyerte meg! A Néva partján csapatban azonban a magyar együttest koronázták meg, amely a nyolc között úgy verte meg az oroszokat, hogy az újonc Szilágyi Áron alaposan elpáholta a legendát. Ugyanakkor az elmúlt héten a kijevi Eb-t az orosz csapat masírozott a dobogó legfelső fokára. Egyéniben Pozdnyakov a hatodik helyen végzett, és az oroszok idén 35 esztendős klasszisa a világranglistán is a hatodik helyet foglalja el.

Pozdnyakov otthon, Novoszibirszkben készül az olimpiára, ami az utolsó versenye lesz, és minden perce előre be van tervezve. Bár nagyon nagy megtiszteltetésnek tartaná, ha ő vihetné a megnyitón az orosz csapat zászlóját, csak másnap érkezik meg Pekingbe, így nem vonulhat fel.

Pekingben a női tőrözők mezőnyében két négyszeres olimpiai bajnok is lesz, és mindketten olaszok. Pozdnyakovhoz hasonlóan Giovanna Trillini is ott volt az 1992-es barcelonai olimpián, és ő nem csak a tartalék szerepkörében, 22 évesen egyéniben és csapatban is aranyérmes lett. Atlantában és Sydneyben ugyanazt a produkciót nyújtotta: csapatban arany, egyéniben bronz. Athénban a női csapatok versenye nem volt műsoron, egyéniben pedig Trillini ezüstöt szerzett. Így négy aranya, egy ezüstje, és két bronza van, s ezzel a kollekcióval az olimpiák legeredményesebb vívónője. (Megjegyzendő, hogy a nőknél rajta kívül egyvalakinek van még hét érme: a Nemzet Sportolói közé beválasztott Rejtő Ildikó 1960 és 76 között két aranyat, három ezüstöt és két bronzot szorgoskodott össze.)

Az amúgy nagy focirajongó és elkötelezett Juventus-drukker Trillinitől nem sokkal marad el négy évvel fiatalabb honfitársnője, a 34 esztendős Valentina Vezzali, aki a legutóbbi két olimpián, tehát Sydneyben és Athénban megnyerte az egyénit, s természetesen Atlantában és Sydneyben is tagja volt a győztes olasz csapatnak. Emellett Atlantából van egy egyéni ezüstje is. Az eredmények felsorolásából kitetszik, hogy négy éve Athénban a két olasz vívta egymással a döntőt. S ha azt nézzük, hogy jelenleg a világranglistán Vezzali az első, Trillini pedig a második helyen található, akár mindez Pekingben is megismétlődhet. Igaz, a kijevi Eb-n Vezzali 13., Trillini csak 17. lett, és az itáliai csapatnak is be kellett érnie az ötödik hellyel, így a közvetlen előjelek nem ezt ígérik.

Vezzalinak, Trillininek, valamint Pozdnyakovnak mindenesetre mi nem is szurkolunk, hogy további olimpiai bajnoki címet szerezzenek, hiszen férfi kardozóink és női tőrözőink is az aranyért utaznak Pekingbe.