Vágólapra másolva!
Az olimpia előtt öttusázóinknál férfi vonalon "túlkínálat" van, hiszen négyen (Balogh Gábor, Horváth Viktor, Németh Róbert, Tibolya Péter) is kvótát szereztek, ám az ötkarikás játékokon nemzetenként csupán ketten vehetnek részt. A nőknél egyelőre csak Vörös Zsuzsanna jutott ki Pekingbe, ám a kvalifikációs sorozat záró állomását jelentő, jövő csütörtökön kezdődő budapesti világbajnokságon Máthé Vivien is csatlakozhat hozzá.
Vágólapra másolva!

A pekingi olimpia öttusa versenyein a férfiaknál és a nőknél egyaránt harminchat induló lesz. Jelenleg huszonhárman rendelkeznek kvótával: a 2007-es vb dobogósai, a Vk-döntő győztese, a kontinentális bajnokságokról pedig tizenkilencen kvalifikálták magukat. A budapesti vb-n az érmesek szintén kvótához jutnak, a rendező jogán Kína egy helyet kap, ketten szabad kártyával vehetnek részt az olimpián, "elméletileg" heten pedig a világranglistáról jutnak ki. Ám mivel az ötkarikás játékokon minden nemzet legfeljebb két versenyzőt indíthat, már eddig is több hely "felszabadult".

A férfiaknál Magyarország négy, Oroszország és Kína három kvótát szerzett, azaz a világranglistáról további négyen juthatnak ki Pekingbe. S ez a létszám még nőhet is, amennyiben a budapesti vb-n olyanok végeznek a dobogón, akik már biztosították a pekingi részvételüket. Nekünk számolgatni azonban csak a nőknél kell, ahol a német Schöneborn és az egyiptomi Medany két különböző versenyen is kiharcolta a kvótát, a kínaiaktól ugyancsak visszaszáll egy hely, így itt a világranglistáról legalább tízen kikerülnek Pekingbe. Ha viszont a budapesti vb dobogósai már ott vannak az olimpia mezőnyében, akkor tizenhárman.

A világranglistán Máthé Vivien jelenleg a 36. helyen áll, de nemzetenként két versenyzőt figyelembe véve, a már kvótásokat pedig kihúzva a 10-11., így jó esélye van a pekingi részvételre.

- Számolgat mostanában? - kérdeztük a székesfehérvári Alba Volán-Bericap 25 éves, váltóban világbajnok versenyzőjét.
- Azt tudom, hogy egy litván lánnyal állok holtversenyben a tizedik helyen, és ez a pozíció már elegendő lehet az olimpiához. Szóval, az a legfontosabb, hogy a mögöttem állók ne előzzenek meg. Komolyabban nem megyek bele a számolgatásba, inkább e helyett is készülök a vb-re. A kladnói Vk-ra sem utaztam el, itthon edzettem, hogy majd a vb-n érjek el jó eredményt.

Forrás: [origo]
A budapesti világbajnokságon Máthé Vivien (balra) csatlakozhat Vörös Zsuzsannához

- Egy hónapja a párizsi nemzetközi versenyen bronzérmes lett, és ez azért bizakodásra adhat okot.
- Én is reménykedem, hogy megfelelek majd az elvárásoknak. A párizsi verseny kapcsán azért azt bevallom, hogy ott nem volt igazán erős a mezőny. Dobogón állni természetesen mindig nagyon jó érzés, de a tavalyi Világkupa-döntőben elért kilencedik helyemet sokkal többre tartom.

- A vb-n milyen helyezést írna alá előre?
- Azt mindenképpen, hogy az első tízben végzek. Ez már nagyon jó eredmény lenne, és tutira kint lennék vele Pekingben.

- Feldobja, vagy inkább feszélyezi, hogy itthon lesz a világbajnokság?
- Biztos jobban dobog majd a szívem, de egyúttal inspirálóan is hat hazai rendezés. Rengeteget számít, hogy karnyújtásnyira lesznek tőlem a szeretteim.

- Mekkora előnyt jelenthet, hogy a lóállomány is ismerős lesz?
- Kétségtelen, hogy valamennyi lóról lesznek információim, azonban Fehérvárról, ahol edzem, csak ötöt hoznak fel a vb-re. Az biztos, egyáltalán nem bánnám, ha közülük húznék a sorsoláson.