Tarolt a Honda, Tassi az első sorból rajtol a Hungaroringen

AUTO - WTCR 2020 - RACE OF HUNGARY Auto Championnat du Monde Circuit Course Cup Coupe du Monde FIA Hongrie Motorsport Toursime 2020 09 TASSI Attila (hun), ALL-INKL.DE Munnich Motorsport, Honda Civic TCR, action during the 2020 FIA WTCR Race of Hungary, 4t
09 TASSI Attila (hun), ALL-INKL.DE Munnich Motorsport, Honda Civic TCR, action during the 2020 FIA WTCR Race of Hungary, 4th round of the 2020 FIA World Touring Car Cup, on the Hungaroring, from October 16 to 18, 2020 in Mogyoród, near Budapest, Hungary - Photo Xavi Bonilla / DPPI
Vágólapra másolva!
Ígéretes eredménnyel, de mégis felemásan alakult a magyarok számára a Hungaroringen rendezett WTCR-időmérő. Tassi Attila 2. rajthelyet szerzett, de a Zengő Motorsport spanyol tehetsége nem tudta kihozni a legtöbbet a kedvező helyzetükből, Michelisz Norbert és a Hyundai pedig továbbra is szenved.

Folytatódott a Hyundai vesszőfutása a túraautó-világkupa (WTCR) idei szezonja során, de a Hungaroringen rendezett időmérőn a címvédő Michelisz Norbert sem remekelt. A nedves pályán megtartott időmérőn a 36 esztendős versenyző már a Q1-ben búcsúzott, a 16. helye azt jelenti, hogy a vasárnap zajló három futam egyikén sem profitálhat a fordított rajtrácsos szabályból.

Michelisz már az első harmadban búcsúzott, a futamokon is nehéz dolga lesz Forrás: Xavi Bonilla / DPPI

Nem szerepeltek jól a Hyundai versenyzői, egyikük sem jutott tovább a Q2-be, de Michelisz csak a Nicky Catsburgöt helyettesítő Nico Grubert tudta megelőzni a márkatársai közül, Luca Engstler a 13. helyezett lett, Gabriele Tarquini pedig a 14. helyen végzett. Michelisz a kiesése után elmondta, valamilyen technikai problémával küzdenek, és sürgette csapatát, hogy találják meg a megoldást.

A többi magyar érdekeltség szempontjából ígéretesebben alakult a Q1,

a Hondával versenyző Tassi Attila az 5. helyet érte el, így szerzett egy bónuszpontot, és az első futamot a harmadik sorból kezdheti majd meg, de az igazi szenzáció a Zengő Motorsport és a Cupra szereplése.

A büntetősúly rendszer ezúttal kedvez a spanyol gyártónak, Azcona ezt rögtön ki is használta, a bajnoki címre hajtó Esteban Guerrieri mögött a 2. helyet érte el, és Boldizs Bence is bejutott a Q2-be, így folytathatta a küzdelmet a második harmadban is. Guerrieri és Azcona mögött a pontverseny éllovasa, Yann Ehrlacher és Tiago Monteiro szerepelt, Tassi elől kezdhetik az első vasárnapi futamot.

A Muller-család indul az élről a második futamon

A részeredmények tekintetében még jobban alakult magyar szempontból a Q2, hiszen Azcona a leggyorsabb volt és Tassi is odaért a 3. helyre, így nem volt kérdéses, hogy a legjobb 5 helyezett között hajthattak a harmadik futam pole pozíciójáért a Q3-ban. Boldizs egy helyet javítva a 11. helyezett lett, annak köszönhetően, hogy Santiago Urrutia nem futott mért kört.

Azconának és a Cuprának kedvez a büntetősúly-helyzet, de nem tudott maradéktalanul élni a lehetőséggel Forrás: Xavi Bonilla / DPPI

Ennek oka, hogy a Lynk & Co pilótája megkímélte a Muller-család két tagját, a 9. helyezett Ehrlacher-t és nagybátyját, Yvan Mullert, aki a 10. helyezett lett, így viszont a második futamot a fordított rajtrácsnak köszönhetően az élről kezdhetik Nathanaël Berthon (8.), Gilles Magnus, Jean-Karl Vernay, Monteiro, Néstor Girolami, Tassi, Guerrieri és Azcona előtt. Ez egyben azt is jelentette, hogy

Azcona, Guerrieri, Tassi, Girolami és Monteiro mehetett a harmadik futam pole pozíciójáért,

pontot ezúttal nem kaptak, de a spanyol versenyző dönthetett először arról, hogy a Q3-ban mikor szeretné teljesíteni a mért körét.

Gyorsan elszálltak a zengős esélyek a Q3-ban

Azcona nem sokat várt, elsőként kihajtott a pályára, de a bokszkijáratnál váratlanul pirosra váltott előtte a lámpa, majd tanácstalanul várt. A sorban másodikként Tassi érkezett mögé, amikor a Honda is felsorakozott a Cupra mögött, Azcona is elindult, de a kör végén visszatért a bokszba mérlegelésre, és végül nem futott mért kört. A kisebb zűrzavar után végül Tassi kezdte meg elsőként a mért körét.

A 21 éves versenyző 2:06.267-et ért el, ennél a Q2-ben gyorsabb tudott lenni, elsősorban az 1-es szektorban vesztett időt. Azcona kiszállása után a Q3 lényegében hondás háziversennyé vált, hiszen Tassi után Monteiro, Girolami és Guerrieri teljesíthetett mért kört. Monteiro és Girolami az ígéretes szektoridők ellenére nem bírt Tassival, mindössze a bajnoki címre törő Guerrieri tudta őt megelőzni.

Tassi remekelt, pontokat és 2. rajthelyet szerzett Forrás: Xavi Bonilla / DPPI

Ez azt jelenti, hogy Tassi összesen 5 pontot szerzett az időmérő első és harmadik szakaszában, és a harmadik futamot csapattársai gyűrűjében a 2. helyről kezdheti majd meg a Hungaroringen. Ugyanekkor a Zengő Motorsport pilótája, Azcona az 5. kockából rajtolhat, így maradt esélye, hogy jó eredményt érjen el a magyar csapat számára.