Meghalt az elgázolt MotoGP-világbajnok

Nicky Hayden
Drive M7 Aspar rider Nicky Hayden of the US wipes away sweat inside his team garage during the first day of MotoGP pre-season testing at the Sepang circuit outside Kuala Lumpur on February 4, 2015. AFP PHOTO / MOHD RASFAN / AFP PHOTO / MOHD RASFAN
Vágólapra másolva!
Öt nappal az után, hogy kerékpározás közben elgázolták, a kórházban meghalt Nicky Hayden amerikai motorversenyző, a MotoGP 2006-os világbajnoka.

Haydent május 17-én kerékpározás közben gázolta el egy autó az olaszországi Cesena közelében. Azonnal kórházba vitték, ahol mesterséges kómában tartották, amiből nem tudták felébreszteni, és hétfőn kora este meghalt. 35 éves volt.

Nicky Hayden Forrás: AFP/Mohd Rasfan

A kórházi jelentés szerint, amikor beszállították, több súlyos, önmagában is életveszélyes sérülése volt, közte súlyos agykárosodással járó fejsérülés is.

Nicky Hayden az Egyesült Államokbeli Kentuckyban született 1981-ben. Karrierjét motokrosszversenyzőként kezdte, és az sem ment neki rosszul, 1999-ben amerikai bajnok lett, és az Amerikai Motorversenyzők Szövetsége (AMA) az év újoncának választotta.

2002-ben már a Superbike sorozatban lett minden idők legfiatalabb amerikai bajnoka, a következő évben pedig már a MotoGP sorozat mezőnyében bukkant föl a neve, ahol két évvel később már harmadik lett az összetett pontversenyben. 2006-ban, egy végsőkig kiélezett szezon végén az utolsó, valenciai futamon

szerezte meg a világbajnoki címet Valentino Rossi előtt

- megszakítva az olasz szupersztár öt éve tartó győzelmi sorozatát.

A 2006-os valenciai futam:

Azóta is Nicky Hayden a MotoGP utolsó amerikai világbajnoka. Idén a Superbike vb-sorozatban szerepelt, a május 14-i olasz futamon is rajthoz állt.