Vágólapra másolva!
61 éves korában tényleg meghalt Fabulya György, a békéscsabai labdarúgás egykori legendás alakja, aki 218 NB I-es mérkőzést játszott a viharsarki város csapatában. Fabulyáról korábban kétszer is az a hír jött, hogy meghalt, ezek azonban téves híresztelések voltak. Most viszont tényleg elment az egykori hátvéd, aki borzalmas nyomorban, hajléktalanként tengődött, és aki sosem fogadott el segítséget senkitől. Még a saját csapattársaitól sem.

2019. augusztus 28. Ezen a vasárnapi napon a Békéscsaba-MTK mérkőzés után 

köszöntötték annak a csapatnak a tagjait, akik 25 évvel korábban, 1994-ben bronzérmet nyertek a labdarúgó NB I-ben.

 Annak a csapatnak is tagja volt az egykori focihős, Fabulya György, aki nem jelent meg az ünnepségen. 

Békéscsaba 1912 Előre, Fabulya György, FabulyaGyörgy, halálhír
Fabulya György 61 évesen halt meg Békéscsabán
Fotó: Békéscsaba 1912 Előre hivatalos oldala

Már akkor lehetett hallani, hogy az egykori játékos borzalmas körülmények között, hajléktalanként tengeti napjait, hogy az utcán alszik, hogy senkitől sem fogad el semmilyen segítséget. Még egykori edzőjétől, Pásztor Józseftől sem. 

Senki sem tudott rajta segíteni

„Nem tudunk mit tenni Gyurival, hiába próbáltunk a hóna alá nyúlni, minden segítséget elutasított” – mondta akkor Pásztor József. A városban mindenki tudta, hogy milyen nyomorúságos körülmények között él Fabulya. Mégsem tudott rajta senki sem segíteni.

„Ja, a Gyuri? Hát, az ő élete egy kicsit félresiklott.

Hajléktalan lett, gyakran találkozom vele a városban. A kukákat túrja. Hogy miért nem segítünk? Hidd el, mindent megtettünk. A múltkor kapott egy állásajánlatot, elmehetett volna 160 ezerért dolgozni, még munkaruhát is adtunk volna neki, de nem jött el. Nem jelentkezett. Azt mondta, hogy jól van ez így. Hagyjuk őt békén. 

Nem tudunk mit tenni. Rosszul nősült, rossz lett az élete. Minden rossz már neki. Azt hiszem, hagyni kell őt békében” – így beszéltek róla 2019-ben egykori csapattársai.

A legnagyobb meccse a csabai csapatban egészen biztosan az az MNK-döntő volt, amelyet Szolnokon 1988. június 13-án játszott egymással a Budapesti Honvéd és a Békéscsaba. A telt ház előtt megrendezett találkozón a Csank János vezette csabaiak 3-2-re győzték le az esélyesebb Honvédot.

Fabulya György (balra) átveszi az MNK-serleget Deák Gábor államtitkártól az 1988-as szolnoki MNK-döntő után
Fotó: Arcanum

Annak a csabai együttesnek Fabulya volt a csapatkapitánya.A Békéscsaba ezzel a győzelemmel jogot szerzett arra, hogy a Kupagyőztesek Európa Kupájában szerepeljen. A selejtezőben a norvég Bryne ellen sikerült a továbbjutás, majd a főtábla első fordulójában a török Sakaryaspor állította meg a csabai csapatot.

Mi történt Cottbusban?

1990-1992 között Fabulya a német Cottbus játékosa volt. 

Élete itt sem volt egyszerű.

 1990. december 13-án békéscsabai lakótelepi lakásában látogatta meg Fabulyát Fábián István, a város legendás sportújságírója. Fabulya alig fél éve játszott Németországban, de máris arról szóltak a hírek, hogy a Cottbus kirúgta őt. Tény, hogy a magyar hátvédnek komoly beilleszkedési nehézségei voltak a német csapatnál. 1991. január 4-én az Európa-szerte ismert és nagytekintélyű Zürichi Sport című lap az írta, hogy a Cottbus kirúgta Fabulyát. 

City view Cottbus
Fabulya György Cottbusban is focizott
Fotó: Soeren Stache/dpa 

Két nappal később a magyar hátvéd ezt a Nemzeti Sportban cáfolta. „Rágalom! Szemenszedett hazugság, amit a zürichi újság alapján a Nemzeti Sportban olvasok. 

Egyszerűen megáll az eszem. Én csak egyet tudok, velem senki sem közölte, hogy fegyelmezetlenség miatt felbontják a szerződésemet és hazaküldenek Békéscsabára. Az új edző sem, a menedzser sem! 

Hogy mást ne mondjak, a jövő vasárnap két bolgár fiú idejön hozzánk, itt alszanak Csabán, és együtt indulunk vissza Németországba. Sajnos, a német nyelv még nem megy igazán jól, ezért tolmácsot is viszek, hiszen ezt az ügyet nagyon fontos mihamarabb tisztázni. Még egyszer mondom, teljesen megdöbbent a zürichi újság híre.”

Telefonált a herceg, hogy ő rúgja a tizenegyest

Aztán a történet mégis igaznak bizonyult. Fabulya Kléber László menedzser segítségével ekkor került Malajziába a Pahang együtteséhez. Erről Fabulya így emlékezett meg. „A Maláj Kupában játszottunk a Kedah együttese ellen, mivel korábban sérült voltam, a kispadon vártam bevetésre. A befejezés előtt tíz perccel tizenegyeshez jutottunk, de a büntetőt senki sem merte vállalni a társaim közül. 

Erre a herceg a páholyból letelefonált a kispadhoz, hogy nekem kell lőni a büntetőt. Mondanom sem kell, hogy a negyvenezer néző előtt a torkomban dobogott a szívem, hiszen átvillant az agyamon: mi lesz itt, ha kihagyom? Bementem, s a kapust alaposan becsapva értékesítettem a 11-est. Ezzel a góllal nyertünk 1-0-ra, s továbbjutottunk a kupában. 

Hatalmas népünnepély következett, ekkor kaptam meg az egyik újságtól a „Nap embere” kitüntető címet. Máskor meg a „fehér seprűnek” becéztek. Egyébként végig jó sajtóm volt, gyakran szerepeltem a helyi lapok hasábjain. Mindkét kupában végül a harmadik helyet szereztük meg.”

Hogy ezek a történetek mennyire voltak igazak vagy sem, azt ma már nehéz kideríteni.

Az biztos, hogy Fabulya 1992-ben tért haza Malajziából, s ismét a Békéscsaba játékosa lett. Az 1993-94-es idényben pedig tagja volt a már említett bronzérmes NB I-es csapatnak.

Bronzérem után hanyatlás

A focista életének hanyatlása ezek után kezdődött meg. 1994 nyarán Békéscsaba finn testvérvárosának csapatába, a Mikkelibe szerződött a hátvéd. A finn együttesben összesen 7 mérkőzést játszott. Erről így beszélt: „Az utóbbi időben kissé visszaesett a Mikkeli gárdája, hiszen két éve még az UEFA Kupában szerepelt, 

s mikor kimentem, az első osztályban a 12. helyen állt. Szerencsére ezen a hét találkozón, amelyen pályára léptem, kicsit sikerült javítani a mérlegen, így amikor elbúcsúztam, a tizedik helyen állt a gárda. 

Nem keltettem rossz benyomást, ottlétem alatt stabilizálódott a védelem, a vezetők marasztaltak is, de mivel nehéz anyagi helyzetben van a klub, így nem tudtunk megegyezni a pénzügyekben.”

Pásztor József, a békéscsabaiak legendás edzője és játékosa élete végéig látogatta Fabulyát a kórházban
Fotó: Facebook

Finnországból hazatérve Fabulya már nem tudott NB I-es szerződéshez jutni, az akkor NB II-es Tiszakécske nyújtott neki mentőövet. Utolsó csapata pedig a Békési FC volt. Fabulya 1995-ben fejezte be az aktív labdarúgást.

Innentől kezdve Fabulya György csak kereste önmagát és a lehetőségeit.

Több helyen vállalt munkát, de sehol sem tudott megragadni. Élete családi drámák után vett borzalmas fordulatot, amikor az egykori játékos elveszítette saját lakását is. Ekkor került az utcára és innen már nem volt számára visszaút.

Az utolsó nyilatkozat

Utolsó nyilatkozatát a Nemzeti Sportnak 2019. október 3-án adta. Az újság ekkor készített interjút a tatabányai focilegendával, Kiprich Józseffel, aki elmondta, hogy pályafutása során a legkellemetlenebb ellenfele a békéscsabai Fabulya György volt. Kiprich akkor így beszélt Fabulyáról: „A hazai mezőnyben általában rendre meggyűlt a bajom a bal oldali védőkkel, akkoriban senki sem ment keménységért a szomszédba. Varga József vagy a pécsi doktor Brezniczky Sándor derék alatt sosem rúgott. Mégis, Fabulya Györgyöt emelném ki, hiszen ő a hétköznapokban áldott jó ember volt, barátok voltunk, együtt futballoztunk az ifjúsági válogatottban, ám ha a pályán egymással szembe kerültünk, nem ismert se istent, se embert. 

Rúgott, mint Chuck Norris! A békéscsabai utak mindig nehezen teltek. Emlékszem, amikor végre odaértünk a Kórház utcai stadionba, Gyuri mindig baráti öleléssel fogadott. még puszit is adtunk egymásnak. Aztán alig kezdődött el a mérkőzés, a tizedik perc tájékán úgy kirúgott a kispad előtti salakos területre, hogy felállni is alig volt erőm.

 Dalnoki Jenő volt az edzőnk, mondta is: Józsikám, most puszilgasd a barátodat!"

Kiprich József; Détári Lajos
Kiprich József (magasba tartott kézzel) legkellemtlenebb ellenfele Fabulya György volt
Fotó: Németh Ferenc / MTI Rt. Fotószerkesztõség/Magyar Távirati Iroda Rt.

A lap ekkor megpróbálta elérni Fabulyát. Elsőre nem jártak sikerrel, de aztán mégis. Fabulya ekkor a következőket mondta: „Pásztor Józsi említette, hogy éppen tegnap kerestek - mondta a korábbi békéscsabai hátvéd.

A saját életemről nem szívesen beszélek, Kiprich Józsefről viszont nekem is van néhány emlékem. Kifejezetten utáltam ellene játszani, szuper csatár volt. Nemcsak technikásan futballozott, a felépítése is kiváló volt. Mondogattam is neki, éppen olyan vagy, mint egy bányaló. 

Bírod a melót kifulladásig. ”

Ez volt Fabulya György utolsó nyilatkozata, amit a magyar sajtónak adott.

Kétszer írták meg a halálát, kétszer maradt életben

2022. január 5-én jött először a hír arról, hogy a legendás hátvéd meghalt. Ebből akkor egy szó sem volt igaz. Egy évvel később, 2023. szeptember 29-én érkezett másodszor is hír Fabulya György haláláról. Bár mindezt a hátvéd egykori klubjának honlapján is megírták, ez az értesülés is tévesnek bizonyult. 

gyász, gyertya, mécses, halál, hír, halálhír
Fabulya György 61 évesen halt meg
Fotó: Shutterstock/Anna_Kim / Shutterstock/Anna_Kim

Ám akik ekkor a kórházban meglátogatták Fabulyát, már arról számoltak be, hogy az egykori focista rettenetesen rossz állapotban van.

 A klub ekkori közleményéből az is kiderült, hogy Fabulya évek óta hajléktalanként tengette az életét, s csak a város közterület-felügyelői próbálták nyomon követni nyomorgását. 

Egyes hírek szerint az utcán aludt, de volt olyan is, aki egy elhagyott, romos garázsban látta őt. Ott aludt, ott élt.

Akik ismerték őt, azt mondják, megváltásként jött számára a halál. A magyar labdarúgás és Békéscsaba városa együtt gyászolja az egykori kiváló hátvédet, aki most már az égi pályákon rúgja a bőrt és faragja ellenfeleit.