Vágólapra másolva!
A harmadosztályú 1. FC Saarbrücken a Karlsruhe, a Bayern München, az Eintracht Frankfurt és a Borussia Mönchengladbach legyőzésével bejutott a Német Kupában az elődöntőbe, és már csak két győzelem hiányzik ahhoz, hogy ősszel az Európa-liga főtábláján képviselhesse Németországot. Ráadásul 2020 után elődöntős újra, míg a Bayern München az utóbbi négy évben soha nem jutott el idáig.

Pokalschreck, vagyis a kupaszörnyek, ezt írták ki egy egész szektort betöltő hatalmas transzparensre Saar-vidék fővárosában a drukkerek a ’70-es években öt bajnoki címet szerző Borussia Mönchengladbach elleni Német Kupa negyeddöntő előtt. A kedveskedő becenév nagyon találó, hiszen mostanában 

a kupában rendre csodát tesz a német viszonylatban kisváros kis csapata. 

Mielőtt azonban szóba kerülne a közeli múlt, elevenítsük fel a majdnem jelent!

 

CSAK AZ IDŐJÁRÁS ÁLLÍTHATJA MEG A SAARBRÜCKENT
 

Idén a 64-es főtáblán a jelenleg a harmadosztályban kilencedik 1. FC Saarbrücken a másodosztályú Karlsruhe elleni 2-1-el nyitott. 

Ezt követte a világszenzáció, a Bayern München 2-1-es legyőzése. 

És ha egy üzlet beindul! A negyeddöntőben 2-0-val ütötte ki azt az Eintracht Frankfurtot, mely 2022-ben Európa-ligát nyert, így a 2022-23-as szezonban a Bajnokok Ligájában gyűjthette a tapasztalatokat. Ám mindez semmit nem ért a Saarbrücken ellen! Majd következett egy újabb Bundesliga1-es csapat, a Borussia Mönchengladbach, ám a találkozót az eredetileg kitűzött időpontban képtelenek voltak megrendezni. 

1. FC Saarbrücken - Bor. Mönchengladbach
A meccs eredeti időpontjában képtelenek voltak játékra alkalmas állapotba hozni a pályát
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Úgy tűnik Saarbrückenben csak a focisták veszik komolyan a feladataikat, a körülöttük ténykedők – finoman szólva – amatőr módon teszik a dolgukat. A stadionját, az akár legendásnak is mondható, egykoron 50.000 nézőt is fogadó Ludwigsparkot pl. négy éven keresztül újították fel. 

Ennyi idő alatt egy kisebb várost fel lehet építeni! 

És nem is nélkülözte a 2016-tól 2020-ig tartó építkezés a meglepő és mulatságos jeleneteket sem. Pl. Martin Welker építésvezető miután beosztottjai a munkaidő lejártára hivatkozva hazamentek, néha fúróval a kezében, néha a markológépet irányítva egyedül dolgozott, hogy tarthassa a határidőt. Ez persze ilyen körülmények között nem sikerülhetett neki.

1. FC Saarbrücken - Borussia Mönchengladbach
A focisták remekül teljesítenek Saarbrückenben, az értük dolgozók pocsékul
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / dpa Picture-Alliance via AFP

Közben a pénz pedig úgy tűnt el, mintha egy vízesésbe öntötték volna. A stadion tulajdonosa, Saarbrücken városa eredetileg 16 millió eurót szánt a felújításra, de a vége ennek a háromszorosa lett, közel 50 millió. Az egyetlen olyan dolgon sikerült spórolni, amely egy futballmeccs szempontjából igazán lényeges: a pálya talaján. A professzionális alácsövezés, mely a tökéletes vízelvezetést hivatott biztosítani 

200 000 euróba került volna, ez az 50 millióhoz képest bagatell összeg. 

Ám pont erre nem futotta. A helyi viszonyokat ismerők cinikusan hozzáteszik: ez arrafelé nem szokatlan, a város útjai is minden komolyabb eső alkalmával víz alatt vannak. Így óriási pénzért, hatalmas csúszással 

csináltak egy használhatatlan stadiont.

Közben a focisták a város vezetőinek szintjét messze túlszárnyalva tették a dolgukat. Feljutottak a negyedosztályból a harmadosztályba, és mire visszaköltözhettek a saját otthonukba már itt játszottak. Itt ütötték ki a Német Kupából a Bayernt és a Frankfurtot az ősszel, és itt akarták fogadni a negyeddöntőben a Mönchengladbachot február elején. 

1. FC Saarbrücken - Bor. Mönchengladbach
Ilyen körülmények között kellett volna játszani február 7-én
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / dpa Picture-Alliance via AFP

A meccs kitűzött idején egész nap esett az eső, és ugyan a gyepet fóliákkal letakarták, ám azokat sikerült úgy eltávolítani, hogy az egész összegyűjtött víz a pályára zuhanjon. Ügyes!

A Mönchengladbach sportigazgatója, Nils Schmadtke február 7-én este a  tervezett kezdés előtt két órával a pályát látva humorosan ezt mondta:

Gumicsizma sajnos nincs nálunk”

A Saarbrücken edzője, Rüdiger Ziehl az utolsó pillanatig bizakodott:
 

Játszani fogunk!


Végül Florian Badstübner játékvezető mondta ki a végső szót:

Túl nagy a sérülésveszély, a pálya ilyen állapotban játékra alkalmatlan.

Abban a nagy bajban az volt az ironikus, hogy pont a meccs előtti napon a város képviselő testülete egyhangú szavazással úgy döntött: fel kell újítani a teljes gyepet, és ezt a nyári szünetben fogják elvégezni. A meccset március 12-re halasztották, de a vezetők, játékosok és a szurkolók fohászát nem hallgatták meg az égiek, mert az új időpontban is szakadt az eső. 

A CSODA FOLYTATÓDIK

Ám kedden este mégis megrendezték Német Kupa negyedik negyeddöntőjét. Robert Hartmann játékvezető játékra alkalmasnak találta a talajt, pedig néha egy-egy pocsolya „szerelte” az éppen labdát terelő játékost, néha a passz nem érkezett el a címzetthez.

1. FC Saarbrücken - Borussia Mönchengladbach - Arrival of the fans
A BL-nyolcaddöntőkkel egyidőben rendezett saarbrückeni meccsre özönlött a tömeg a szakadó esőben
Photo: Laszlo Pinter/dpa (Photo by Laszlo Pinter / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Ám ezúttal az időjárás nem gátolta meg az újabb saarbrückeni csodát! Pedig a Bundesliga1-ben a középmezőnyben alibiző, ott a nemzetközi szereplésről nem is álmodó, így a kupától sokat remélő Mönchengladbach már a 8. percben vezetést szerzett, de csak három percig volt gólelőnyben. 

1. FC Saarbrücken - Borussia Mönchengladbach
Robin Hack góljával három percig állt továbbjutásra az elsőosztályú csapat
Photo: Uwe Anspach/dpa (Photo by UWE ANSPACH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Ám nem hitte el, hogy bajba kerülhet, ezért szép komótosan játszogatott a folytatásban is, bízván abban, hogy előbb-utóbb csak belövi újabb gólját. Nem tanult a Bayern és a Frankfurt vereségéből. És nem foglalkozott Kai Brünkerrel, aki a Frankfurt ellen megszerezte csapatának a vezetést. És azzal sem foglalkozott, hogy a Bayern ellen a rendes játékidő 94. percében lőtt gólt a kiscsapat. Pedig figyelhetett volna, mert a két dolgot összekombinálva ezúttal is a 94. percben ért el gólt a Saarbrücken, és pont Brünker végezte ki a Gladbachot is.

1. FC Saarbrücken - Borussia Mönchengladbach
Kai Brünker az elődöntőt érő góljának örül
Photo: Uwe Anspach/dpa (Photo by UWE ANSPACH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Négy éven belül másodszor szerepelhet a Saarbrücken a Német Kupa elődöntőjében. Amikor 2020-ban még negyedosztályúként, de a mostaninál könnyebb úton idekerült, a klub egykori játékosa, későbbi elnökhelyettese, Dieter Ferner azt mondta:

Ez a világ legnagyobb csodája Krisztus születése óta.

Akkor óriási balszerencséjére nézők nélkül kellett játszania, mert 2020-ban a világjárvány miatt nem lehettek a drukkerek a stadionban. Akkor még a völklingeni „albérletben” kapott ki a Bayer Leverkusentől, de most a saját (bár gyakran esőáztatta) pályáján fogadhatja ellenfelét, a Kaiserslauternt. Mely a másodosztályban a kiesés elkerüléséért harcol, vagyis sokkal fontosabb neki a bajnokság, mint a kupa. Ha a korábban kétszer is bajnokságot nyerő csapaton is túljut, akkor

 a berlini fináléban a Leverkusen-Fortuna Düsseldorf párharc győztesével találkozhat.

 Humorosan azt lehetne mondani: visszavághat a Leverkusennek a négy évvel ezelőtti elődöntős vereségért.

1. FC Saarbrücken - Borussia Mönchengladbach
A labda útban a Gladbach kapujába, a Saarbrücken pedig útban a berlini döntő felé
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / dpa Picture-Alliance via AFP

Ebben az esetben viszont tényleg időben fel kell újítani a gyepet, mert az Európa-liga csoportkörében már kiváló talajú pályán kell játszani.