Vágólapra másolva!
Száz nappal a németországi labdarúgó Európa-bajnokság rajtja előtt hosszabb interjút adott a Nemzeti Sportnak Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Elmondta, szinte már teljesen összeállt a fejében a keret, amelyben minden bizonnyal csak egy igazi újonc lesz, mégpedig a német helyett a magyar válogatottat választó Dárdai Márton. Rossi nem tagadta, kicsit bántja, hogy nincs mozgás a keretben, ugyanakkor szerinte van olyan magyar játékos, aki készen áll a Serie A-ra.

Száz nappal a nyári németországi labdarúgó Európa-bajnokság előtt Marco Rossi még nem ég Eb-lázban, mint mondja, igyekszik csak a napi munkára koncentrálni.

"(...) természetes az is, hogy az Európa-bajnokság közeledtével emelkedik az adrenalinszint. De ha száz nappal az Eb előtt már azon agyalnék, mi lesz a Svájc elleni nyitó meccsünkön, a találkozó időpontjára teljesen besokallnék" - mondta a Nemzeti Sportnak adott interjúban.

magyar fociválogatott, Marco Rossi,
Marco Rossinak vannak gondjai, de a pozitívumokat is látja
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Márciusban két felkészülési meccset játszik a válogatott, 22-én Törökországot, négy nappal később pedig Koszovót fogadja a Puskás Arénában. Az ellenfelekről Rossi elmondta, kevés volt a szóba jöhető válogatott, viszont a szintén Eb-résztvevő törökök stílusa hasonlít a német és a skót válogatottéra, így remek ellenfeleink lesznek a csoportmeccsekre való felkészülés során.

Ami az Eb-keretet illeti, annak jelentős része már összeállt Marco Rossi fejében. Az első két felkészülési meccsre március 12-én hirdet keretet a kapitány, aki elmondta sok meglepetésre nem kell számítani. Némileg a csalódottságának is hangot adott. 

"Novemberben találkoztunk legutóbb, nem mondhatjuk, hogy azóta többen is berúgták az öltözőajtót. Nemigen van olyan labdarúgó, aki olyan teljesítménnyel rukkolt ki, amelyet látva kis túlzással képtelenség lenne kihagyni. Ha minden így marad, alighanem az eddig pályára lépők közül kerül ki az utazó keret."

A kapitány külön kitért a német helyett a magyar válogatottat választó Dárdai Mártonra, akire leginkább középső védőként számít.

Kétségtelenül sokoldalú játékos, több poszton bevethető, de az elmúlt hetekben sokat beszélgettünk, és egyértelművé vált számomra, a hátvédsor közepén érzi a legjobban magát, ott mozog a legotthonosabban. Aztán előfordulhat olyan szituáció, amikor a középpályán kell vele számolnom, de nálam alapvetően belső védő lesz.

Dárdai Márton,
Dárdai Mártont a jövőben már csak a magyar válogatott mezében fogjuk látni
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto

Rossi név szerint több játékost is megemlített, így kiemelte, nagyon fontos, hogy a Ferencváros csatára, Varga Barnabás ismét egészséges, azt viszont sajnálja, hogy Szalai Attila Hoffenheim után Freiburgban is jobbára csak padozik.

"Amilyen sok mérkőzés volt a lábában a törökországi időszakában, olyan kevés van most a Bundesligában. 

De jó helyen van, topjátékosokkal tréningezhet együtt, sokszor ez is többet ér, mintha valaki alacsonyabb színvonalú bajnokságban futballozna. Ballábas belső védőként itt lesz Dárdai Márton vagy éppen Szalai Gábor is, de kettőjüknek együtt sincs még egyetlen válogatott mérkőzés sem a lábukban, míg Szalai Attilának már több mint negyven.

És azt is figyelembe kell vennem, hogy amikor számítottam rá, többnyire jó teljesítményt nyújtott. Jelen állás szerint itt a helye közöttünk."

Két fiatal játékosról, Horváth Krisztoferről és Balogh Botondról viszont nagyon bizakodóan nyilatkozott a kapitány. Szerinte mindkettőjüknek esélye van, hogy ott legyen a végső Eb-keretben, előbbiről - aki a Torino kölcsönjátékosaként szerepel a Kecskemét csapatában - egyenesen azt mondta, hogy megérett a Serie A-ra.

Kapcsolódó cikkeink: