Vágólapra másolva!
A házigazda elefántcsontparti válogatott nyerte meg a labdarúgó Afrika Kupát, miután a vasárnapi döntőben 2-1-re legyőzte Nigéria együttesét.

Az Abidjanban rendezett döntőt végig a hazaiak irányították, nagy fölényben játszottak, és sokkal több lehetőséget dolgoztak ki riválisuknál, mégis a nigériaiak szereztek vezetést az első félidő hajrájára fordulva.

A fordulás után gólokká érett az elefántcsontpartiak fölénye. Előbb a 62. percben Franck Kessie egyenlített, majd a 81.-ben a Borussia Dortmund futballistája, Sebastien Haller szerezte meg a diadalt jelentő találatot.

elefántcsontpart, foci, afrika kupa
Az elefántcsontparti játékosok ünneplik minden idők talán leghihetetlenebb AFCON-sikerét
Fotó: AFP / AFP or licensors/Ivorian players celebrate after winning at the end of the Africa Cup of Nations (CAN) 2024 final football match between Ivory Coast and Nigeria at Alassane Ouattara Olympic Stadium in Ebimpe, Abidjan on February 11, 2024. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)

A hazai csapat úgy nyerte meg a trófeát, hogy a csoportkör után, az utolsó fordulóban Egyenlítői Guineától elszenvedett 4-0-s vereség után kirúgták Jean-Louis Gasset szövetségi kapitányt, majd hatalmas szerencsével a legjobb harmadikok között becsúsztak a nyolcaddöntőbe. Az egyenes kieséses szakaszban előbb 11-esekkel verték Szenegált, majd hosszabbításban Malit, az elődöntőben legyőzték Kongót, majd a döntőben hátrányból fordítva verték Nigériát. Ennél nehezebb ágon aligha lehetett volna eljutni a trófeáig. 

És el ne felejtsük, hogy a győztes gólt a hererákból felgyógyult Sebastian Haller szerezte.

Elefántcsontpart története során - 1992 és 2015 után - harmadik alkalommal nyerte meg a kontinenstornát.

Afrika Kupa, döntő:
Elefántcsontpart-Nigéria 2-1 (0-1)
gól: Kessie (62.), Haller (81.), illetve Troost-Ekong (38.)