A Premier League-ben lerántották a leplet: ennyi botrányos videobírós ítélet született

fbl Horizontal, VAR
Referee John Brooks looks at the VAR during the English Premier League football match between Everton and Manchester United at Goodison Park in Liverpool, north west England on November 26, 2023. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A Premier League elismerte, hogy ebben a szezonban 20 rossz VAR-döntés született, de egy új felmérés szerint a szurkolók "többsége" így is a technológia mellett van. Állításuk szerint a helyes döntések 14 százalékos növekedéséhez vezetett a VAR bevezetése.

Eddig 20 VAR-hiba történt a Premier League-ben

A Premier League legfrissebb statisztikái szerint a VAR bevezetése előtt a játékvezetői döntések

82 százaléka volt helyes. Most, a VAR bevezetése óta a döntések 96 százaléka helyes.

Még mindig bőven akadnak gondok a VAR-rendszerrel Forrás: AFP/Paul Ellis

„A VAR egy nagyon hatékony eszköz a pályán lévő játékvezetők támogatásában" – mondta Tony Scholes, a Premier League vezérigazgatója a Sky Sports beszámolója szerint.

Két évvel ezelőtt a Premier League felállított egy független testületet (KMI), amely minden Premier League-mérkőzésen értékeli a játékvezetők által hozott összes fontos döntést. A testület korábbi játékosokból, volt edzőkből és játékvezetőkből áll.

- magyarázza Scholes.

Ebben a szezonban a KMI testülete szerint:

  • A VAR 57 alkalommal avatkozott be helyesen.
  • Eddig 20 VAR-hiba történt. Ezek közül 17 olyan volt, amikor a VAR nem tudott beavatkozni
  • Három "rossz" döntés született ebben a szezonban, amikor a VAR közbelépett
  • - Az egyik ilyen hiba ténybeli volt – amikor Luis Diaz Liverpool gólját érvénytelenítették a Tottenham ellen, a VAR nem tudta megfelelően közölni a döntését
  • Két "szubjektív" hiba történt, amikor a VAR beavatkozott (és a testület úgy érezte, nem kellett volna)
  • - Sander Berge szeptemberi, Nottingham Forest elleni gólja, amivel a Sheffield United 2-1-re vezetett volna, de a testület úgy vélte, hogy a gólt a VAR-ellenőrzést követően helytelenül érvénytelenítették kezezés miatt
  • - Az Arsenal és a Manchester United mérkőzésén Antony Taylor büntetőt adott Aaron Wan-Bissaka Kai Havertz ellen elkövetett szabálytalanságáért, végül a büntető határozatot hatályon kívül helyezték, mert a VAR úgy érezte, hogy Havertz feldobta magát.

Két fő problémát mindenképp meg kell oldani a VAR-ral kapcsolatban

Scholes szerint két fő problémát meg kell oldani a VAR-ral kapcsolatban a jövőben.

"Úgy gondolom, hogy ez a két elem befolyásolja a VAR egész hírnevét. Az első az, hogy mennyi időbe telik a döntések ellenőrzése.

Túl sok ellenőrzést végzünk, és túl sokáig tartanak. Ez bizonyos mértékig érthető, tekintve, hogy milyen szintű ellenőrzést végeznek.

De a vizsgálatok túl sokáig tartanak, javítani kell ezen a sebességen, miközben meg kell őrizni a jó döntéseket."

A második terület a szurkolók "stadionon belüli élménye", ami Scholes szerint egyszerűen nem elég jó.

"Ez közel sem elég jó, tudjuk, hogy nem az. Befolyásolja a szurkolók élményét, ezen változtatni kell."

Korábban részletesen foglalkoztunk a videobírós botrányokkal, a cikk ITT olvasható el.