Fizetett a PSG, hogy Messi kapja az Aranylabdát

award fbl Horizontal FOOTBALL SPORTS AWARD GOLDEN BALL AWARD
Inter Miami CF's Argentine forward Lionel Messi reacts on stage with his trophy as he receives his 8th Ballon d'Or award during the 2023 Ballon d'Or France Football award ceremony at the Theatre du Chatelet in Paris on October 30, 2023. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az egyik vezető francia lap, a Le Monde információi szerint a France Football főszerkesztője különféle juttatásokat kapott a Paris Saint-Germaintől, hogy a klub korábbi játékosa, Lionel Messi kapja a 2021-es Aranylabdát.

A Le Monde oknyomozása szerint egy 2022-ben indult, de a mai napig folyamatban lévő jogi vizsgálat adatai szerint a Paris Saint-Germain nem kis erőfeszítéseket téve lobbizott Pascal Ferrénél, a France Football főszerkesztőjénél, hogy argentin sztárjuk kapja a foci legnagyobb egyéni elismerését.

Lionel Messi összesen nyolcszor nyerte el az Aranylabdát Forrás: AFP/Franck Fife

A nyomozás eddigi eredményei alapján már hat embert vettek őrizetbe, köztük a párizsi sztárcsapat sajtófőnökét, Jean-Martial Ribes-et, akit korrupcióval és befolyással való üzérkedéssel vádolnak. Az csak a kisebb gond, hogy Ribes fűnek-fának PSG-jegyeket adott - színészek, művészek, de még a kormány tagjai is a lekötelezettjei lettek -, az igazán nagy bajt a Pascal Ferré-vel folytatott levelezés hozhatja a nyakára. Ezekből ugyanis kiderül, hogy a France Football főszerkesztője egyrészt teljes ellátású katari utazásokat kapott a PSG elnökétől, Nasszer el-Kalaifitól, másrészt pedig, hogy olyan cikkeket töröltetett az általa irányított lapból, melyek arról szóltak, hogy a katari klubtulaj illegális pénzeket fizetett ki Javier Pastore 2011-es szerződtetése során.

A Le Monde szerint a klub erőfeszítéseinek célja az volt, hogy 2021-ben akkori játékosuk, Lionel Messi kapja az aranylabdát.

A lap vádjaira Lionel Danoumau-n keresztül reagált a France Football is. Az FF és a L'Equipe szerkesztőségi igazgatója szerint az Aranylabda-szavazások tisztaságát garantálja, hogy azt száz ország száz újságírójának szavazása alapján ítélik oda.

Az már csak apró érdekesség, hogy a megvádolt Ferré 2023 januárjában mindkét sportlap vezetőségét otthagyta, hogy a PSG sajtófőnöke legyen Jean-Martial Ribes örökébe lépve.

A 2021-es Aranylabdát egyébként valóban Messi kapta: az argentin szupersztár 613 pontot gyűjtött, és 33 ponttal előzte meg a Bayern München csatárát, Robert Lewandowskit.