Vágólapra másolva!
Katalónia soha nem látott aszálytól szenved. A vízhiány miatt komoly korlátozásokat vezetnek be, így többek között a Barcelona játékosainak nem lehet fürdővizet sem használni az edzőtermekben és a sportközpontban.

Tilos a fürdés a Barcelona sztárjainak

A Mundo Deportivo a katalán Generalitat információra hivatkozva arról számolt be, hogy jövő héttől vészhelyzet előtti szakaszba lép az a rendelet, amely minden katalán edzőterem és sportközpont számára betiltja a vízhasználatot. Ennek értelmében a legnagyobb katalán sztárcsapat, vagyis a Barcelona játékosai sem zuhanyozhatnak az együttes edzőközpontjában, a Ciutat Esportiva Joan Gamberben, vagy a csapat ideiglenes otthonában, az Estadi Olímpicban.

A Barcelona játékosai csak otthon fürödhetnek az aszály miatt Forrás: Belga via AFP/Tom Goyvaerts

A rendkívüli intézkedés alól egyetlen profi csapat sem kivétel, így a Barca mellett például a La Liga idei meglepetéscsapatát, a Gironát is érintik a szankciók. Mindezt David Mascort, a klímavédelmi, élelmezésügyi és vidékfejlesztési miniszter erősítette meg a Cadena SER-nek adott interjújában. Így

minden játékosnak, stábtagnak és klubalkalmazottnak otthon kell fürödnie, a magáningatlanokra ugyanis nem vonatkozik a szabályozás.

Soha nem látott szárazság Katalóniában

A mintegy hatmillió embert, köztük Spanyolország második legnagyobb városának, Barcelonának a lakosait kiszolgáló víztározókban a víz mindössze a kapacitás tizennyolc százalékára csökkent, ezért szerdától a korábbinál szigorúbb vízkorlátozások léptek életbe. A szakértők szerint az aszály az egyre melegebb és szárazabb időjárás miatt alakult ki. A spanyolországi víztározók egyébként összességükben negyvenhárom százalékon állnak. Ha a vízkészletek a kapacitás tizenhat százaléka alá csökkennek, akkor Katalóniában aszály miatti veszélyhelyzetet hirdetnek, a személyenkénti vízmennyiséget pedig kétszáz literben korlátozzák, de ez százhatvan literre is csökkenhet. Amennyiben a helyzet tovább romlik, akkor Barcelonába teherhajókon kell szállítani a vizet. 2008-ban volt már példa erre az intézkedésre, amely rendkívül költséges.