Vágólapra másolva!
Nagyon rég nem történt ilyen magyar labdarúgóval, mint a 17 éves kapussal. Yaakobishvili Áron a Barcelona felnőtt keretébe került. A szurkolók közül többen csak most találkoztak a játékos nevével, és mot pár információt osztunk meg, hogy mit kell tudni a kapusról.

Az Aranycsapat legendás játékosa, Kocsis Sándor után 57 évvel egy 17 éves magyar fiú került legközelebb ahhoz, hogy pályára lépjen a spanyol Barcelona focicsapatában. Kocsis 1966-ban öltötte magára utoljára a katalánok mezét, Yaakobishvili Áron szombaton a Vallecano elleni meccskeretben volt ott. A kispadról nézte végig az 1-1-re végződő összecsapást.

Az U17-es magyar válogatottban eddig 8 alkalommal védő játékos közösségi oldalán üzent, várja a folyatást, az előrelépést.

– írta a kapus, aki márciusban lesz 18 éves.

Másfél éve a Barcelona utánpótláscsapatainak tagja, de gyakran edz az első kerettel is. A Metropol most összegyűjtőtt pár érdekességet a fiatal játékosról

Áron és testvére, a szintén Spanyolországban futballozó Antal Budapesten születtek. Édesapjuk georgiai származású, korábban két évig élt Izraelben. Ottani sajtóhírek szerint a fiúk apjuk iránti tiszteletből elgondolkodnának azon, hogy Izrael válogatottjában szerepelhessenek. Menedzserük, Georgi Attila cáfolta ezt a híresztelést, mondván Áron és Antal a magyar nemzeti csapatban képzelik el a jövőjüket. Édesanyjuk Spanyolországban kapott munkát, ekkor került Áron a Barcelona akadémiájára. Testvére jelenleg a spanyol meglepetéscsapatnak, a Girona U19-es együttesének a tagja, 193 centiméter magas védő.

Yaakobishvili Áron remek kapus Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A brit Guardian idén a legjobb, 2006-ban született ígéretek között említette Áront. A szaklap a kapust egy agilis és remek reflexekkel megáldott játékosként mutatja be, aki mind a két lábával tehetséges – ez a modern futballban már-már elengedhetetlen – emellett pedig összeszedettségét és nyugodtságát méltatják.

A kapust másfél éve váratlanul érte, amikor egyik napról a másikra azt mondták neki, pár napig az első csapattal edzhet. Elmondása szerint ezen a szinten minden játékos ellen nehéz védeni,

de természetesen a többszörös gólkirály, a lengyel Robert Lewandowski az, aki a legnehezebb feladat elé állítja a katalán felnőttek között.

Áron egyre többször vesz részt Xavi edzésein, de a legnagyobb mérföldkő természetesen az volt, hogy a hétvégén a meccskeretbe is benevezték.