Vágólapra másolva!
A Ferencváros elképesztő izgalmak során tartotta életben továbbjutási esélyeit a szerb Csukaricski elleni mérkőzésen, így a Konferencia-liga csoportkörének utolsó fordulójában a magyar bajnoknak a saját kezében van a sorsa. Ha Dibusz Dénesék pontot szereznek az előző kiírásban döntőt játszó Fiorentina ellen, akkor egész biztos, hogy továbbjutnak. A sorozatban második tavaszi szereplés pedig évtizedek óta nem látott példátlan bravúr lenne a Ferencvárostól.

SZERENCSÉJÜK KOVÁCSAI

Mindenki a maga szerencséjének kovácsa, tarja a népi bölcsesség, a Fradi pedig ehhez tartotta magát. A magyar bajnokcsapat ugyanis nem hagyta, hogy a szerb Csukaricski ellopja tőle a továbbjutás esélyét, és egy hátborzongatóan izgalmas utolsó öt percet produkálva, Kristoffer Zachariassen és Alekszandar Pesics góljaival megfordította a leszkovaci találkozót. A győzelemmel pedig megőrizte az esélyét, hogy továbbjusson a Konferencia-liga tavaszi folytatásába.

A labda és Pesics is a kapuban. Ha ezt látjuk csütörtökön is, akkor alighanem továbbjut a Fradi Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Bizony, Dejan Sztankovics csapatának a saját kezében van a sorsa, és ez nem kis dolog a sorozat egyik legkiegyenlítettebb csoportjában! Abban a négyesben, ahol a Fradi előtt az előző kiírásban döntőbe jutó olasz sztárcsapat, a Fiorentina áll, mögötte pedig a belga és a szerb bajnokság ezüst- illetve bronzérmese.

EZ VOLT A CÉL

A Ferencvárosnál nem szeretnek mellébeszélni, világosan fogalmazta meg Kubatov Gábor klubelnök, Orosz Pál klubigazgató és Hajnal Tamás sportigazgató is a csapat elé állított célokat: be kell jutni egy európai kupa csoportkörébe. Hogy melyik ez a sorozat, az kis túlzással mindegy. Ha BL nem is sikerült,

a Konferencia-liga és az Európa-liga között szinte nincs is különbség,

azaz ugyanolyan szintű bravúrnak számít elérni a harmadik számúnak nevezett sorozat főtábláját, mint az eggyel magasabbra rangsoroltét. Ahol egyébként - ki ne emlékezne - tavaly csoportgyőztesként jutott a legjobb 16 közé a Ferencváros.

Kristoffer Zachariassen gólja nyolcaddöntőt ért egy éve az AS Monaco ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Így aztán, ha már a tiszta lapoknál tartunk: a csoportkör sorsolása után is ki lett tűzve egy cél. A négyes ugyan nagyon erős és kiegyensúlyozott, de a Ferencáros csakis a tavaszi folytatás elérését célozhatja meg. Mi kell ehhez? Idegenben a lehető legtöbb pontot gyűjteni, hazai pályán pedig veretlennek maradni. Nos, a három idegenbeli meccsen gyűjtött öt pont bőven kimeríti a bravúr fogalmát, különösen a firenzei pontszerzés ment szenzációszámba.

A sorozatban másodszor kiharcolt tavaszi folytatás olyan bravúr lenne, amire magyar csapat még nem volt képes mióta csoportkörös formában zajlanak az európai kupasorozatok.

MINDEGY, MILYEN FORMÁBAN VAN A FRADI

Igen, igaz, hogy a Ferencváros az utolsó nyolc meccséből csak kettőt nyert, és a bajnokságban csak a második helyen áll négy pont hátránnyal a Paks mögött, de azért ez nem ilyen egyszerű. A Fradi július közepe óta tartó menetelésben van, a Fiorentina elleni lesz a 32. mérkőzése, míg a hazai riválisok lábában a 16 bajnoki mellett többnyire két Magyar Kupa-meccs, az európai kupaindulók esetében pedig egy vagy két párharc van.

A Fradi Klaksvíktól Leszkovacig bejárta fél Európát, és mindig-mindenhol nyomás alatt, győzelmi kényszerben játszott.

Lehet, hogy év végére kicsit visszaesett a forma, de ilyenkor kerül elő a "Fradi-szív", az az extra, ami ki tudja hozni a játékosokból azt a pluszteljesítményt, ami a döntő pillanatokban a sikerhez kell. Ezt láttuk a Csukaricski ellen, és erre lesz szükség a Fiorentina ellen is. Egy ilyen meccsen egészen biztosan nem számít a forma, hiszen itt sokkal többről van szó annál, mint, hogy le kell játszani 90 percet.

A SIKER RECEPTJE

Ezt nem mi fogjuk megmondani persze, hiszen Dejan Sztankovics és a stábja sokkal jobban tudja, hogy milyen taktikával érheti el a célját a Ferencváros. Az biztos, hogy olyan védekezésben olyan hibák nem férnek bele, mint, amit Ismail Aaneba elkövetett Pakson, és az is biztos, hogy az utolsó pillanatig koncentrálni kell. Dejan Sztankovics mindig hangsúlyozza: ezen a szinten már nüanszok döntenek a csapatok között győzelemről és vereségről, egy-egy kihagyás itt bizony már sokba kerülhet.

A Genk elleni hazai meccsen is elég volt egy hiba, hogy győzelem helyett csak döntetlen legyen a meccs vége Fotó: Polyák Attila - Origo

Az is garantálható, hogy gólt kell rúgnia a Fradinak. Ez eddig csak egyszer, Genkben nem sikerült, akkor viszont nem is kapott gólt a magyar bajnok, szóval végső soron egy ilyen forgatókönyvet is aláírnánk. Az ellenfél viszont az öt meccsen 13 gólt rúgó Fiorentina lesz, amelyik még akkor is képes gólerősen játszani, ha Vincenzo Italiano netán úgy dönt, hogy pihenteti legjobbjait, például a bajnokságban már hat gólnál járó argentin csatárt, Nicolás Gonzálezt. Az olasz edző nem számíthat az eltiltás miatt hiányzó csapatkapitányra, Cristiano Biraghira, illetve sérülés miatt a támadók közül Riccardo Sottil, míg a középpályáról Giacomo Bonaventura és a brazil Arthur Melo sem bevethető.

Mint azt a Fradi sajtótájékoztatóján megjelent egyik olasz újságíró elmondta, Firenzében fontos meccsként tekintenek a Fradi elleni párharcra, a csapat semmi esetre sem akar egy EL-harmadikkal játszani, köszönik szépen, éppen elég volt nekik tavaly, ráadásul a nyári Eb miatt feszített tempójú idényben nem hiányzik plusz két meccs a naptárban.

Tehát amellett, hogy Dibusz Dénes nem kap gólt, létfontosságú lenne, hogy visszatérjen a szezon elején látott gólerős játék.

Lisztes Krisztián sokat lendíthet a Fradi támadójátékán Fotó: Polyák Attila - Origo

Ebben sokat segíthet, ha újra bevethető lesz az idényt bombaformában kezdő válogatott csatár, Varga Barnabás. Pakson már kapott félórát, de még látszott rajta a meccshiány. De Sztankovics számíthat Pesicsre, Lisztes Krisztiánra, vagy éppen a mindig gólerős és fáradhatatlan Zachariassenre is.

MINDENKINEK FONTOS LESZ A MECCS

A Fradi a továbbjutásért harcol, amiből egy győzelemmel csoportelsőséget varázsolhat, az éllovas firenzeiek már továbbjutottak, nekik csak az a kérdés, hogy első vagy második helyen teszik ezt. És aligha fognak lemondani a csoport megnyeréséről, hiszen ebben az esetben egyből bejutnak a legjobb 16 közé, és nem kell még egy külön párharcot vívniuk egy Európa-liga csoportharmadikkal a nyolcaddöntőért.

És fontos a meccs a magyar futballnak is. Mint ebben a cikkünkben rámutattunk, a Fradi európai kupaszereplése és sikerei szinte példátlan módon tolják a magyar bajnokság szekerét. Az összes megszerzett európai ranglistapont majd' 70 százalékát a zöld-fehérek tették be a közösbe.

FORGATÓKÖNYVEK A FRADI TOVÁBBJUTÁSÁRA

Mint az imént írtuk, a győzelem csoportelsőséget, míg a döntetlen biztos továbbjutást érne a magyar bajnoknak, viszont másodikként februárban pályára kellene lépnie a 16 közé jutásért az Európa-liga egyik csoportharmadikja ellen.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
West Ham United 6 5 1 0 10-4 6 15
GY
V
GY
GY
GY
2.
Freiburg 6 4 2 0 17-7 10 12
V
GY
GY
GY
V
3.
Olimpiakosz Pireusz 6 2 3 1 11-14 -3 7
D
GY
V
V
GY
4.
TSC Backa Topola 6 0 5 1 6-19 -13 1
D
V
V
V
V