Vágólapra másolva!
Nem csak az eredmények, a nyers számok is azt mutatják, hogy a Ferencváros sorozatos európai kupabravúrjai elképesztő hatással vannak a teljes magyar bajnokságra.

A swissfutballdata.com oldal évek óta nyomon követi, hogy melyik európai csapatok gyűjtik a legtöbb koefficiens pontot hazájuk bajnokságának. Legfrissebb kimutatásukból kiderül, hogy a Ferencváros elképesztő teljesítménye milyen jótékony hatással van a teljes magyar bajnokságra, szúrta ki a Csakfoci.hu.

A Fradi-jatékosok öröme a Csukaricski elleni, 3-1-re megnyert hazai meccs lefújása után Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

SZTÁRCSAPATOK KÖZÖTT A FRADI

A friss összeállításból kiderül, hogy a Ferencváros Európa élmezőnyébe tartozik az elmúlt öt szezon eredményeit figyelembe véve. A Fradi ugyanis az idén sorozatban ötödik alkalommal érte el egy európai kupasorozat csoportkörét: háromszor az Európa-ligában, egyszer a Bajnokok Ligájában, idén pedig az Európa Konferencia-ligában remekelnek a zöld-fehérek. Akik ráadásul az Európa-liga előző kiírásában a csoportból is továbbjutottak, és ugyanehhez a bravúrhoz már idén is csupán egyetlen pontra van szükségük az olasz Fiorentina elleni december 14-i hazai csoportzáró rangadón.

Mohamed Abu Fani (15) és a Fradi a Genk elleni Konferencia-liga mérkőzésen is gyarapította a pontjai számát Fotó: Polyák Attila - Origo

A legeredményesebb csapatok táblázatán így nem csoda, hogy top 10-es a Ferencváros, olyan sztárcsapatok társaságában, mint a BL-címvédő Manchester City, a német rekordbajnok, Bayern München, vagy a francia szupercsapat, a Paris Saint-Germain. De a listán ott van a 14-szeres BL-győztes Real Madrid, valamint a Szoboszlai Dominiket foglalkoztató Liverpool is.

Igazi sztárcsapatok között találjuk a Ferencváros nevét Forrás: Origo

CSAK NÉGYEN A FRADI ELŐTT

Van még egy mutató, amely még előrébb rangsorolja a Ferencvárost. Itt nem olyan veretes a társaság, mint az előző felsorolásban, pedig ez a lista talán az iméntinél is fontosabb. Ez ugyanis azt mutatja meg, hogy mely csapatok gyűjtötték a legtöbb UEFA-koefficiens pontot hazájuk bajnokságának. Márpedig az európai szövetség ezen pontok alapján osztja el a helyeket az egyes tagországok között a kupasorozataiban. Ebben a sorban pedig ötödik a Fradi a liechtensteini Vaduz, a moldáv Sheriff, az azeri Qarabag és a horvát Dinamo Zagreb mögött, azaz az egész kontinensen csupán ez a négy csapat eredményei húzzák a zöld-fehéreknél is jobban a saját bajnokságukat.

A magyar csapatok az elmúlt öt évben 21,375 pontot gyűjtöttek, ebből a Fradi egymaga 14,63-at (a második legtöbbet a Fehérvár tette hozzá 2,75-tel), ami az összes megszerzett pont 68,42 százaléka.