Gyilkos harc a németekkel a Dárdai-gyerekek magyar válogatottságáért

Hertha BSC, Dárdai, család, Bence, Palkó, Márton
firo: 07/29/2023 2.Bundesliga season 2023/24 Fortuna Dusseldorf, Duesseldorf - Hertha BSC Berlin 1:0 left to right: curious all three brothers and sons of the coach Pal Dardai Bence Dárdai, Pal and Marton siblings (Photo by Jürgen Fromme / firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A nyári labdarúgó Európa-bajnokság előtt a magyar válogatottal kapcsolatos egyik legnagyobb kérdés az, hogy melyik 23 focista utazhat majd Németországba. Rengetegen pályáznak arra, hogy bekerüljenek Marco Rossi keretébe, az utóbbi időszakban pedig az is felvetődött, hogy hány Dárdai lesz ott a csapatban. A német Hertha BSC-ben játszó három testvér közül aktuálisan csak egyiküknek van erre lehetősége, de Dárdai Palkó két öccsének is minden esélye megvan arra, hogy pályára lépjenek az Eb-n – viszont nem feltétlenül Rossi együttesében. Mit gondol erről Marco Rossi és a német szurkolótábor, és hogyan látja a helyzetet a Dárdai család? A cikkünkben összefoglaljuk.

A három Dárdai testvér eddigi pályafutása

A 61-szeres válogatott Dárdai Pál három fia közül jelenleg mindhárom az egykori magyar szövetségi kapitány által irányított, német másodosztályú Hertha BSC csapatában szerepel. Azonban nem mindegyikük töltötte eddig Berlinben a teljes labdarúgó-karrierjét. Nézzük sorjában, hogy klubcsapatot és válogatottságot illetően hogyan alakult mostanáig Palkó, Márton és Bence pályafutása!

Bence, Palkó és Márton (kékben, balról jobbra) jelenleg egyformán édesapjuk csapatának játékosai Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Jurgen Fromme

Dárdai Palkó

Az 1999-es születésű Palkó – aki a legidősebb a három fivér közül – 2011-ben került a Hertha akadémiájára, és 2021 januárjáig folyton a berlini klub utánpótlásában, majd felnőtt együtteseiben szerepelt. A német U17-es, U18-as és U19-es válogatottban egyaránt két-két mérkőzésen játszott, ám

miután 2021-ben Székesfehérvárra igazolt, a felnőttek között a magyar válogatottat választotta.

2021 márciusában már Gera Zoltán U21-es csapatába is meghívott kapott, de részben a sérülése miatt ott végül nem lépett pályára. 2022 novemberében viszont Marco Rossi szövetségi kapitány csereként lehetőséget adott neki a Görögország elleni felkészülési mérkőzésen, így Dárdai Palkó egyszeres magyar válogatottnak mondhatja magát.

A magyar jobbszélső a Fehérvár színeiben

két és fél szezon alatt 89 tétmeccsen 16 gólt szerzett,

többek között a német 1. FC Köln otthonában is az ő góljával nyert a székesfehérvári együttes a tavalyi Konferencia-liga-selejtezőben. Idén nyáron azonban Dárdai Palkó távozott a csapattól, és újabb, 2026-ig szóló szerződést kötött a Herthával. Az idei szezonban másodosztályú klub gyengén, ő viszont jól kezdte a szezont, hiszen a Német Kupában és a bajnokságban is betalált augusztusban.

Szeptember 17-én, a Braunschweig elleni bajnokin viszont súlyos szalagsérülést szenvedett,

műtéten is átesett, és továbbra is bizonytalan, pontosan mikor térhet vissza a pályára – várhatóan azonban 1-2 hónapon belül ismét játszhat.

A jelenleg sérült Dárdai Palkó a görögök ellen viselhette a magyar címeres mezt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Dárdai Márton

A 2002 februárjában született Márton 2012 óta folyamatosan a Hertha játékosának mondhatja magát. A 25 éves focista jelenlegi szerződése 2025 nyaráig szól a csapatnál, de amilyen formában van, ez könnyedén meghosszabbodhat – hacsak el nem viszi őt egy nagyobb klub.

Dárdai Márton már 2020-ban bemutatkozott a Bundesligában,

összesen pedig 41 meccsen lépett pályára az élvonalban, amelyeken egy bombagólt lőtt. Az idei szezonban még inkább alapemberré vált a másodosztályba kiesett berlinieknél: mind a 20 tétmeccsen kezdett, az összesen 1600 játékpercében a Hertha egyik legjobbja lett az idényben.

A középhátvédként és védekező középpályásként egyaránt bevethető Dárdai Márton utánpótláskorában szintén a német válogatottban szerepelt, a különböző korosztályokban összesen 25 meccsen (köztük az idei U21-es Európa-bajnokságon). Német-magyar kettős állampolgárként – és mivel a felnőttek között még Nationalelfben még nem lépett pályára – minden lehetőség adott arra, hogy magyar válogatott legyen. Novemberben Dárdai Márton úgy nyilatkozott,

még nem döntötte el, hogy magyar vagy német válogatott lesz-e.

Dárdai Márton a Hertha egyik legjobbja a szezonban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

Dárdai Bence

A három közül a legfiatalabb testvér a 2006 januárjában született Bence. A fiatal támadó középpályás ebben a szezonban került fel nevelőegyesülete, a Hertha BSC felnőtt csapatába, ahol

rögtön az első Bundesliga 2-es meccsen be is mutatkozott

– ezzel történelmet írva. Az idény első 12 tétmeccséből 9-en (többnyire csereként) lehetőséget kapott, ám október végén bokasérülést szenvedett, amiből 2024 első felében térhet csak vissza.

A válogatottbeli szereplést illetően a 17 éves kora ellenére Dárdai Bence a legsikeresebb a három testvér közül, ugyanis a főszereplésével

a német együttes nyerte az idei, Magyarországon megrendezett U17-es Európa-bajnokságot.

A fiatal játékos az U16-os válogatottban ötször, az U17-esben nyolcszor lépett pályára, mindkét csapatban két-két gólt szerzett. A felnőttek között egyelőre Mártontól eltérően ő még nem került igazán komolyan szóba, ugyanakkor ha a sérülése után is tartja a jó játékot, a német és a magyar válogatott is számíthat rá. Ráadásul, neki 2024 nyarán jár le a szerződése, és

a kora és a teljesítménye miatt talán a fivéreinél is jobb esély van arra, hogy egy nagyobb klubcsapat leigazolja.

Eddig főként édesanyja marasztalta Berlinben, de idén a Juventus, az AC Milan és a Borussia Mönchengladbach is felfigyelt már rá...

Dárdai Bence gólt lőtt, és két büntetőpárbajban is betalált a német sikerrel záruló, magyarországi U17-es Európa-bajnokságon Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Vélemények a Dárdai testvérek válogatottságáról

Ahogy korábban is említettük, Dárdai Palkó már elhatározta magát a magyar válogatottság mellett; Márton még nem döntött arról, hogy német vagy magyar címeres mezt szeretne viselni; a még mindig fiatalkorú Bencéről pedig egyelőre nem kerültek elő hírek sem Julian Nagelsmann, sem Marco Rossi csapata irányában. A fivérek édesapja, Dárdai Pál korábban arról beszélt, hogy fiai Berlinben születtek és nőttek föl, de Magyarországhoz is kötődnek, és teljes mértékben rájuk bízza a döntést a válogatottságot illetően.

„Ez nem az én döntésem. Úgy nőttek föl, hogy nagyon tisztelik Magyarországot, bár számukra a hazát kicsit inkább Németország, vagy pontosabban inkább Berlin jelenti. De felnőtt emberként

nyilatkozta tavaly Dárdai Pál a kettős állampolgárságú fiairól. – Márton számára most a tanulási folyamat a legfontosabb, és ilyen tekintetben

Láthattuk, milyen remek játékosok kerültek már ki onnan, és milyen remek munka folyik ott. Ugyanakkor később

A labdarúgásunk és az egész futballkultúránk javul, köszönhetően a miniszterelnöknek és a vezetőknek minden város új stadiont kapott, utánpótlás-akadémiák nyíltak."

Dárdai Pál a fiaira bízza a döntést, hogy a magyar vagy a német válogatottban játszanának-e Forrás: Török Attila

Az jelenleg bizonyosnak tűnik, hogy ha jó formában marad nyárig, akkor Dárdai Mártonnak helye lehet akár a magyar, akár a német válogatottban az Európa-bajnokságon. Előbbivel egyetért Harsányi László, az Újpest korábbi válogatott védője is, aki Svájcot és Németországot, azaz a magyar együttes két Eb-csoportellenfelét is jól ismeri.

„A Dárdai fiúk valamennyien tehetséges srácok, akik a közeli vagy kicsit távolabbi jövőjében segítséget jelenthetnek válogatottunknak – nyilatkozta a Ripostnak Harsányi László. – Márton az U16-os német nemzeti csapattól kezdve a 21 évesekig viselhette a Nationalelf mezét, ami nem éppen kis dolog.

Amennyiben szívesen szerepelne magyar nemzeti színekben, akkor a 2024 márciusára tervezett két előkészületi meccsen már ki is lehet őt próbálni."

Marco Rossi szövetségi kapitány mindenesetre már a 2021 nyarán megrendezett Eb előtt elárulta, régóta figyeli Dárdai Márton ígéretes fejlődését, és örömmel látná őt a csapatában. Idén decemberben a Hertha egyik bajnokija után Rossi tárgyalt is a középső testvérrel, és elmondta neki is:

szeretné, ha a magyar felnőtt válogatottban szerepelne.

Marco Rossi reméli, Dárdai Márton az ő csapatában, nem pedig az ellenfél németeknél játszik a nyári Eb-n Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Ami Mártont illeti, úgy látom, hogy vannak lehetőségeink. Beszéltem vele, és

Reménykedtem, hogy beszélhetünk, és az történt, amire számítottam. Olyan ő is, mint a bátyja, Palkó, akit jól ismerek, ugyanolyan tiszta tekintete van. Érthetően beszélt, és lojálisnak tűnt.

mondta Rossi.

Willi Orbán elengedését már megbánták Németországban

Dárdai Mártonéhoz kísértetiesen hasonlított Willi Orbán esete. A Németországban született focista az édesapja révén magyar állampolgársággal is rendelkezett, az édesanyja viszont lengyel. A Kaiserslautern-nevelésű védő két mérkőzésen pályára lépett a német U21-es válogatottban, 2015-ben pedig az RB Leipzighez igazolt. A következő években aztán a kiváló teljesítményével együtt járt a kérdés, hogy melyik válogatottat választja – végül,

miután a Bundesliga egyik legjobb középső védőjének tartott Orbánt továbbra sem hívták be a német felnőtt csapatba, 25 évesen a magyar lehetőséget fogadta el.

A magyar szurkolók az elmúlt bő öt évben megköszönhették ezt a döntést: a jelenleg a sérüléséből lábadozó középhátvéd már 42-szer viselte a magyar címeres mezt, Marco Rossi válogatottjának egyik kulcsemberévé vált, aki a védőjátéka mellett rendkívül fontos gólokat is lőtt az együttesben.

Willi Orbán után a poszttárs Dárdai Márton is nagy fogása lehet Marco Rossinak Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Németországban ugyanakkor azóta is bánják a focidrukkerek, hogy Willi Orbán nem kellett Joachim Löwéknek, emiatt

a legtöbb német szurkoló azt reméli, hogy Dárdai Mártonnal nem követi el ugyanezt a hibát a Nationalelf.

A középső Dárdai testvér ugyan jelenleg talán még nincs azon a szinten, mint Orbán volt 5-6 évvel ezelőtt – a válogatottsági kérdés eldöntése előtt –, de korban is van még lemaradása, a tehetsége alapján pedig sokan nagy jövőt jósolnak neki.

Összességében, Dárdai Palkó már csak a magyar válogatottban szerepelhet a jövőben, a két öccse viszont még választhat a magyar és a német nemzeti csapat között. Mártonnak minden bizonnyal hónapokon belül döntenie kellene, a 2024-ben felnőttkorba lépő Bencének még több ideje lehet. Ám

ha Julian Nagelsmann nem lép időben, akkor Willi Orbánhoz hasonlóan Dárdai Márton is elfogadhatja Marco Rossi felkérését.

Ha pedig mindez az Eb előtt megtörténik, akkor Németországban, otthona, a házigazda elleni csoportmeccsen is pályára léphet a középső Dárdai testvér a magyar válogatott színeiben. A sors különös fintora lenne, annyi bizonyos.