A legostobább focikieséseken az egész világ csak röhögni tudott

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, , Németország - Costa Rica, Németország, Costa Rica, 2022.12.01.
Germany players stand on the pitch at the end of the Qatar 2022 World Cup Group E football match between Costa Rica and Germany at the Al-Bayt Stadium in Al Khor, north of Doha on December 1, 2022. (Photo by Ina Fassbender / AFP)
Vágólapra másolva!
Elképesztő dolog történt az angol válogatottal a női labdarúgó Nemzetek Ligájában, a női futball végjátékainak egyik legemlékezetesebbikét élte ugyanis át. Az Európa-bajnoki címvédő fölényesen, 6-0-ra győzte le Skóciát az utolsó fordulóban, ám 7-0-ra kellett volna, hiszen így a rosszabb gólkülönbségüknek köszönhetően nem nyerték meg a csoportjukat. A csoportelsőség mellett pedig az olimpiai részvételt is elbukták ezzel, márpedig így Skócia is pórul járt, hiszen Párizsban Nagy-Britannia néven szerepelhetett volna a válogatott. A közelmúlt labdarúgásában azonban nem ez volt az első alkalom, hogy egy torna utolsó fordulójában, záró csoportmérkőzésén egy senkinek sem jó eredményből mindkét csapat vesztesként zárt, és számukra egyaránt kiesést jelentett – miközben egy esetleges más kimenetel egyikük vagy akár mindkettőjük számára kedvezőbb lett volna. Az összeállításunkban ilyen emlékezetes válogatott tétmérkőzéseket elevenítünk fel labdarúgó-világbajnokságokról és kontinenstornákról.

Amikor mindkét csapat vesztes

A női labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziójának utolsó fordulójában, december elején az 1-es csoport hozta a legnagyobb drámát. A négyfős csoportban a hollandok és az angolok álltak azonos pontszámmal az élen. Az egymás elleni meccseiket egyaránt egy góllal nyerte a hazai csapat, így biztos volt, hogy a gólarány számít pontazonosság esetén. A játéknap előtt a belgákat fogadó Hollandia +4-es, a Skóciában vendégeskedő Anglia +1-es gólkülönbséggel állt, azaz a hollandok sikere esetén a vb-döntős és Eb-címvédő angoloknak legalább hárommal több góllal kellett nyerniük Glasgow-ban.

Csalódottak voltak az angolok a 6-0-s siker után Forrás: NurPhoto via AFP/Action Foto Sport/NurPhoto/Action Foto Sport

Amikor mindkét Nemzetek Ligája-meccs a félidőben járt, már az angolok álltak jobban, ugyanis ekkor a hollandok előnye 1, míg az angoloké 4 találat volt. Az angolok aztán a szünet után lőttek még egyet, így

a hollandok hiába duplázták meg az előnyüket, az 5-0-s angol vezetés csoportelsőséget ígért.

Ekkor jött el mindkét meccsen a hosszabbítás. Tilburgban Damaris Egurrola a 91. percben betalált, így hirtelen a hollandok álltak jobban, ám Lucy Bronze a 93. percben megszerezte a hatodik angol gólt is, ezzel ismét úgy tűnt, a Háromoroszlánosok örülhetnek. A holland-belga meccsnek viszont még nem volt vége:

Egurrola a 95. percben is gólt szerzett, ezzel Hollandia meccse drámai végeredménnyel zárult: az Oranje 4-0-ra nyert, és +8-as gólkülönbséggel zárt; míg Anglia a 6-0-s sikerével is "csak" +7-esre kozmetikázta a gólarányát.

A csoportot tehát a hollandok nyerték, így bejutottak a februári négyes döntőbe.

Ráadásul az olimpiára csak az NL-ből lehet kvalifikálni az európai válogatottaknak, méghozzá két csapatnak (a franciák házigazdaként már kijutottak az olimpiára), így a spanyol-holland-német trió februárban dönti el, melyik kettő lesz ott közülük Párizsban. Ami igazán furcsává teszi a történteket, hogy a skótoknak már az utolsó forduló előtt biztos volt a csoport utolsó helye, így tét nélkül játszhattak az angolok ellen. Pontosabban mégsem, hiszen miután az olimpiákon Nagy-Britannia néven szerepelhetnek a sziget országai, így

a skótoknak érdekükben állt az angol csoportgyőzelem, azaz a minél nagyobb hazai vereség.

Végül 6-0-ra ki is kaptak, de ez sem bizonyult elégnek, így biztossá vált, hogy nemcsak angol, de skót játékosok sem lesznek ott Párizsban – pedig ha 7-0-ra kapott volna ki Skócia, biztosan mindkét fél elégedettebben távozott volna a glasgow-i stadionból...

A 2022-es katari foci-vb drámai csoportmeccsei

A tavalyi férfi labdarúgó-világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában még számos nyitott kérdés maradt a továbbjutást illetően. Végül három olyan csoportmérkőzés is volt, amely után mindkét együttes kiesett, pedig más eredmény esetén az egyiküknek meglett volna a továbbjutás: a szaúd-arábiaiak, a Costa Rica-iak és a ghánaiak is elbuktak. Ráadásul mindhármuk ellenfelének is meg lehetett volna a nyolcaddöntő, ha nagyobb gólaránnyal nyernek.

Szaúd-Arábia–Mexikó

A későbbi győztes Argentína legyőzésével a C csoport nyitókörében szenzációt okozó Szaúd-Arábia Mexikó ellen játszott az utolsó fordulóban. A szaúdiak ugyan kikaptak korábban a lengyelektől, mégis a saját kezükben volt a sorsuk, ám azzal, hogy Mexikó nyert ellenük, kiesett az ázsiai együttes. Mexikó viszont a sikerével szintén reménykedhetett a továbbjutásban, hiszen egy nagy különbségű győzelem esetén nem kellett volna számolgatni. A másik meccsen végül az argentinok 2-0-ra verték a lengyeleket, ezzel

a lengyelek 4 ponttal és 2-2-es gólkülönbséggel zártak. A 94. percben pedig Mexikó 2-0-ra vezetett, ezzel szintén 4 ponttal és 2-2-es gólkülönbséggel állt – a fair play-tabella alapján viszont ekkor Robert Lewandowskiék álltak jobban.

Mexikó tehát kitámadott, mert egy gól nyolcaddöntőt jelentett volna, de végül a futballtörténelem egyik legdrámaibb végjátékában egy kontrából a szaúdiak találtak be, így a meccs végén az ázsiai és a közép-amerikai együttes is elbúcsúzott a katari labdarúgó-világbajnokságtól.

Szaúdi és mexikói bánat a meccs után, amelyen egymást ejtették ki Forrás: Getty Images/Laurence Griffiths

Costa Rica–Németország

A labdarúgó-világbajnokság E jelű kvartettjében a németek egy Japán elleni kínos vereséggel, a Costa Rica-iak pedig egy spanyolok elleni 7-0-s pofonnal kezdték a vb-t. A második körben aztán a közép-amerikaiak legyőzték Japánt, a németek pedig döntetlent játszottak a spanyolokkal. Az utolsó fordulóra így mind a négy csapatnak maradtak továbbjutási esélyei.

Costa Rica egy győzelemmel biztosan bejutott volna a legjobb 16 közé, és a 70. percben meg is fordította a meccset a németek ellen, így akkor a spanyolok ellen vezető Japán mellett továbbjutásra is állt.

Ám a németek rúgtak még három gólt, így 4-2-re nyertek, ezzel kiejtették a Costa Rica-iakat. Egyben pedig magukat is, ugyanis a japánok sikerének köszönhetően a spanyolokkal azonos pontszámmal végeztek a második-harmadik helyen, a rosszabb gólaránnyal pedig sorozatban második vb-jén esett ki a csoportkörben a 2014-es világbajnok.

A vb-cím óta mindkét világbajnokságon a csoportkör jelentette a végállomást a németeknek Forrás: AFP/Ina Fassbender

Ghána–Uruguay

A H csoport utolsó körére egy emlékezetes párharc második felvonása maradt, hiszen a 2010-es vb-negyeddöntő után ismét összecsapott egymással Ghána és Uruguay. A portugáloktól mindkét együttes kikapott, míg Dél-Korea ellen az uruguayiak döntetlent játszottak, a ghánaiak viszont sikerrel zártak. Az afrikaiak így aztán egy újabb győzelemmel továbbjutottak volna, de Uruguaynak is bőven maradt esély a nyolcaddöntőre. Aztán hamar eldőlt, hogy a két csapat közül a dél-amerikaiak reménykedhetnek a folytatásban, hiszen jobban játszva, fél óra után két góllal vezettek. Ám a harmadik gól nem akart jönni, ami

egészen addig nem lett volna gond, amíg a koreaiak meg nem szerzik a vezetést Portugália ellen. A 91. percben viszont eljött ez a pillanat,

így akkor a két 4 ponttal és 0-s gólkülönbséggel álló csapat közül Dél-Korea állt jobban a több szerzett góljának köszönhetően. Uruguay számára egy harmadik gól továbbjutást jelentett volna, de a maratoni hosszabbításban is minden kimaradt, így a 2-0-s végeredménnyel Ghána és Uruguay is elköszönt a tornától.

Luis Suárez nem bírta könnyek nélkül a kiesést Forrás: AFP/Philip Fong

A mostani Eb meglepetéscsapatai 2016-ban nagyot buktak

Az ezt megelőző világ- és Európa-bajnokságon nem hoztak hasonló drámát a csoportkörök utolsó fordulói, de az első 24 csapatos kontinenstornán tele volt fordulatokkal a zárókör. A magyar válogatott addigra már 4 ponttal állt, és amikor a portugálok elleni meccs következett, már biztos volt a továbbjutás. Ám több válogatottnak a végső percekig izgulnia kellett az utolsó csoportmérkőzésén.

Románia–Albánia

A jövő évi, németországi Eb-re egyaránt a selejtezőcsoportja megnyerésével jutott ki a román és az albán válogatott, ami nagy meglepetésnek számított. Hasonló szenzáció volt a 2016-os szereplésük is. A románok és az albánok is az utolsó percben kapott góllal szenvedtek vereséget a házigazda franciák ellen, míg Svájc Romániával ikszelt, Albániát legyőzte az A csoportban. Miután a hatból a négy legjobb csoportharmadik is továbbjut az labdarúgó Európa-bajnokságon, így mindkét együttesnek maradt még esélye a nyolcaddöntőre.

A románoknak ehhez bármilyen arányban, de győzni kellett volna, míg az albánoknak egy legalább háromgólos siker kellett. Végül Albánia 1-0-ra nyert, ami egyiküknek sem volt jó,

és mindketten búcsúztak a csoportkör végén. Igaz, az albánok annyira így sem bánkódtak, hiszen megszerezték történetük első Eb-sikerét, amivel nemzeti hősökké váltak.

Armando Sadiku fejese Románia vesztét okozta, de Albániának sem volt elég Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Julian Finney

Csehország–Törökország

Szintén automatikusan kijutott a 2024-es Európa-bajnokságra a cseh és a török válogatott, amely ráadásul egy csoportban is lesz nyáron. Hasonlóan alakult 2016-ban is – akkor egyikük számára sem zárult nagy sikerrel az Eb. A török válogatott a horvátoktól és a spanyoloktól is kikapott az első két meccsén, míg a csehek a Horvátország ellen szerzett 1 ponttal állt az utolsó forduló előtt. Az A jelű kvartetthez hasonlóak voltak tehát az előjelek:

a csehek egy sikerrel továbbjutottak volna, a törökök pedig egy legalább négygólos győzelemmel kvalifikáltak volna a nyolcaddöntőbe.

A végeredmény? 2-0-ra nyertek a törökök, így ők lettek a harmadikok, ám a mínusz kettes gólkülönbség az albánokhoz hasonlóan nem volt elég ahhoz, hogy ott legyenek a legjobb négy csoportharmadik között.

A törökök csak a győzelemnek örülhettek, a továbbjutásnak nem Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Mike Hewitt

Senkinek sem jó eredmény, mégis úgy alakult

A dél-amerikai kontinenstornán járt pórul Japán

Az Európa-bajnokság mellett egy másik földrész legrangosabb válogatott tornáján is volt a közelmúltban hasonló dráma. A centenáriumi, 2016-os Copa América után a 2019-es dél-amerikai kontinenstornán is szerepeltek meghívottak. Ezúttal a földrész tíz válogatottja mellett az Ázsia-kupa döntősei, Katar és Japán vett részt. A brazíliai tornán a 12 csapatot három négyfős csoportba sorolták, ahonnan az első két helyezettek mellett a két legjobb csoportharmadik jutott negyeddöntőbe. A tavalyi világbajnokság házigazdája 1 szerzett ponttal már a csoportkörben kiesett, majd a másik ázsiai csapat sem jutott tovább.

A csoportkör utolsó játéknapján Japán Ecuadorral csapott össze a C csoportban. Két kör után Japán 1 ponttal (és mínusz négyes gólkülönbséggel) állt, míg Ecuador két vereséggel várta a zárófordulót. A másik két kvartettben Peru 4 ponttal, Paraguay 2 ponttal és mínusz 2-es gólaránnyal végzett a harmadik helyen – így

tudni lehetett, hogy aki nyer a Japán-Ecuador összecsapáson, az továbbjut, ám döntetlen esetén mindkettő kiesik, Paraguay nagy örömére.

Miután megemlítettük a meccset ezen a listán, talán már kitalálták: döntetlen lett, az 1-1-es eredmény után mindkét csapat csalódottan utazhatott haza. Paraguay pedig a legjobb nyolc között büntetőpárbajra kényszerítette a későbbi győztes házigazdát, a brazil fociválogatottat.