Vágólapra másolva!
Hosszas bizonytalanság és rengeteg változtatás után kedden eldőlt, hogy végül Szófiában rendezik meg a Bulgária-Magyarország Eb-selejtezőt. A csütörtöki meccs körüli kaotikus helyzetről a magyar válogatott legendás futballistája, Détári Lajos is elmondta a véleményét.

Détári Lajos szerint az UEFA hatalmasat hibázott

Hosszú és bizonytalan napok után kedden nagy nehezen megoldódott a bolgár-magyar Eb-selejtező körüli elképesztő helyzet. Az UEFA döntött az ügyben, amelyből kiderült, hogy végül az eredeti helyszínen, Szófiában rendezik meg a mérkőzést.

A magyar válogatott egykori klasszis játékosa, Détári Lajos sem ment el szó nélkül a nem mindennapi eset mellett, a korábbi világválogatott futballista ekképpen vélekedett a történtekről: "A magyar játékosok számára mindez egész biztosan semmit sem jelentett.

Ez a profi hozzáállás, és meggyőződésem, hogy a csapat tagjai is így vannak ezzel" - világított rá a helyzetre Détári a magyar válogatott szempontjából, majd az UEFA felelősségére is kitért.

Détári Lajos szerint az UEFA nagyot hibázott Forrás: Marton Szilvia - Origo

"Nem tudom pontosan, mi miért történt.

A bolgárok biztosan hibásak, de szerintem az UEFA még nagyobbat hibázott azzal, hogy engedte ezt a történetet idáig eljutni, talán kiesett ez a meccs a látóköréből.

Ugyanakkor a legjobb döntés született" - mondta a Magyar Nemzetnek a korábbi kiváló középpályás, aki szerint Marco Rossi csapatának a pályán kell kivívnia az Eb-kijutást.

"Ki kell menni a gyepre és lerendezni a még nyitott kérdéseket. Elképzelhetetlennek tartom, hogy a válogatott a hátralévő két meccsen ne harcolja ki a továbbjutást. Természetesen az a cél, hogy Szófiában nyerjünk, és akkor vasárnap Montenegró ellen már tét nélkül játszhatunk" - tette hozzá Détári.

A bolgár-magyar focibohózat előzményei

Az MLSZ még múlt hétfőn számolt be arról, hogy a rendező bolgár szövetség (BFU) biztonsági okokból megváltoztatta a mérkőzés helyszínét, időpontját, valamint úgy döntött, hogy nem léphetnek be szurkolók a stadionba. A bolgár fociszövetség azt kezdeményezte, hogy a meccset Szófia helyett Plovdivban rendezhesse meg, az eredetileg meghirdetett - magyar idő szerinti - 20.45 helyett 18 órás kezdéssel. Mivel a bolgár rendőrség a találkozó eredeti időpontjában, nézők előtti szervezéséhez nem járult hozzá, az UEFA a rendkívüli körülményekre való tekintettel a találkozó zárt kapuk mögötti rendezését elfogadta.

A mérkőzést az eredeti elképzelés szerint egyébként Plovdivban rendezték volna, de szeptember 26-án bejelentették, hogy a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadion lesz a helyszín. Ez azóta már többször módosult, felmerült, hogy Kardzsali Arda Aréna lesz a befutó, majd újra a Vaszil Levszki Nemzeti Stadion került képbe.

Ezzel véget ért az elképesztő történet, így csütörtökön 18 órakor lép pályára magyar idő szerint Marco Rossi együttese Bulgária ellen.

A magyar válogatott a bolgárok elleni tavaszi Eb-selejtezőn 3-0-ra nyert a Puskás Arénában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szoboszlai Dominikék 14 ponttal az élen állnak a G csoportban, a szerbeknek 13, a montenegróiaknak 8, a litvánoknak 6, a bolgároknak 2 pontjuk van. A szerbek és a litvánok már csak egy meccset játszanak, a magyarok a bolgárok után a montenegróiakkal csapnak össze vasárnap a Puskás Arénában.

Ha a magyar válogatott a két meccsen egyetlen pontot szerez, a többi mérkőzés eredményétől függetlenül kijut a jövő nyári, németországi Európa-bajnokságra.