Döbbenetes kivégzés: történelmi kiütéssel semmisítette meg ellenfelét a francia válogatott - videó

francia válogatott
France's players celebrate a goal during the UEFA EURO 2024 Group B qualifying football match between France and Gibraltar at the Allianz Riviera stadium in Nice, southeastern France, on November 18, 2023. (Photo by Valery HACHE / AFP)
Vágólapra másolva!
A francia válogatott hazai pályán egy elképesztő meccsen, 14-0-s történelmi kiütéssel győzött Gibraltár ellen a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozatának B csoportjában.

Történelmi kiütés egy félidő alatt

Az Európa-bajnokságra már korábban kijutott franciák Gibraltár csapatát fogadták a nizzai Allianz Rivierában. A francia válogatott elképesztő módon kezdte a meccset, története során először szerzett hét gólt egy tétmérkőzés első félidejében.

Érdekesség, hogy Didier Deschamps együttese már az ötödik percben két góllal vezetett, azonban mindkét gólt egy gibraltári védő lőtte a saját kapujába.

A két öngólt ide és ide kattintva tekinthetik meg.

A 16. percben aztán a francia válogatottban bemutatkozó Warren Zaïre-Emery is betalált, ezzel a PSG 17 éves középpályása a nemzeti csapat történetének második legfiatalabb gólszerzője lett. A gólja ide kattintva tekinthető meg.

Zaïre-Emery történelmet írt, de belesérült a gólszerzésbe Forrás: AFP/Franck Fife

A gól után ráadásul azonnal emberhátrányba is kerültek a gibraltáriak, ugyanis a gólnál Zaïre-Emery bokájába keményen beletaposott Ethan Santos, majd videózás után kiállították a vendégek védőjét, így a háromgólos hátrányba került gibraltáriaknak több mint 70 percet kellett játszaniuk emberhátrányban a világ egyik legjobb csapata ellen.

A piros lap még inkább rányomta a bélyegét az egyoldalú meccsre, a franciák egymás után lőtték a gólokat. A 30. percben Kylian Mbappé büntetőből növelte az előnyt, majd Jonathan Clauss lőtte ki a jobb alsó sarkot 22 méterről. A két találat ide és ide kattintva tekinthető meg.

Kylian Mbappé és társai ellenállhatatlanul fociztak az első félidőben Forrás: AFP/Franck Fife

A 36. percben Kingsley Coman szerezte a hatodik, egy perccel később pedig Youssouf Fofana a hetedik francia gólt. Ezeket a gólokat ide és ide kattintva lehet megnézni.

Elképesztő rekordot döntöttek a franciák

Deschamps együttese némileg visszavett a tempóból, de azért Adrien Rabiot révén a 64. percben megszerezte a nyolcadik gólt: a Juventus középpályása közelről vágott be a kapuba egy kipattanót. A kilencedik találatra sem kellett sokat várni, ismét Coman volt eredményes, a Bayern München klasszisa szép mozdulattal emelte át a kapust. Rabiot és Coman góljait ide és ide kattintva lehet megtekinteni.

A 73. percben lett két számjegyű a hazaiak góljainak száma, a 10. gólt Ousmane Dembele szerezte, amelyet ide kattintva lehet megnézni. Ez a találat is történelmi jelentőségű volt, mert korábban még egyetlen meccsen sem lőttek 10 gólt a franciák. Mbappé és társai ezek után sem álltak le, a PSG szupersztárja lőtte a tizenegyediket, majd Olivier Giroud is betalált, ám az ő gólját a videóbíró les miatt elvette.

Azért a 12. találat hamar összejött, Mbappé a 82. percben egy félpályás csodagóllal jutott el a mesterhármasig.

Mbappé újabb góljait ide és ide kattintva lehet megtekinteni.

Kylian Mbappé három góllal és három gólpasszal zárta a meccset Forrás: AFP/Franck Fife

Az utolsó percekben Giroud még szerzett két szép gólt, így a franciák megdöntötték a németek korábbi Eb-selejtezős rekordját, amely egy 13-0-s győzelem volt San Marino ellen.

Az AC Milan csatárának góljait ide és ide kattintva lehet megnézni.

A francia válogatott 14-0-ra nyert és továbbra is hibátlan mérleggel, valamint egészen elképesztő, 27-1-es gólkülönbséggel rendelkezik. Antoine Griezmannék az összes eddigi Eb-selejtezőjüket megnyerték, a kvalifikációs sorozatot pedig Görögország ellen zárják majd november 21-én, kedden.

Eredmények:
Eb-selejtezők, 9. forduló:
B csoport:
Franciaország-Gibraltár 14-0 (7-0)
Hollandia-Írország 1-0 (1-0)
A csoport állása: 1. (már kijutott) Franciaország 21 pont/7 mérkőzés, 2. (már kijutott) Hollandia 15/7, 3. Görögország 12/7, 4. Írország 6/8, 5. Gibraltár 0/7