Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők G csoportjában a holland válogatott 1-0-ra legyőzte az ír csapatot az amszterdami Johan Cruijff Arénában, ezzel Ronald Koeman csapata bebiztosította a helyét a jövő nyári, németországi Európa-bajnokságon.

A hollandok kedvező helyzetből várhatták a meccset, ugyanis a 12 pontjukkal a csoport második helyén álltak, ráadásul egy meccsel kevesebbet játszottak, mint a szintén 12 pontos görögök, akik ezúttal szabadnaposak voltak. Nem mellesleg Ronald Koeman együttese oda-vissza legyőzte a görög válogatottat, így a holland csapat abban a tudatban léphetett pályára, hogy ha nyer, akkor kijut az Európa-bajnokságra, mert a görögök ebben az esetben már csak behozni tudnák őket, pontazonosság esetén azonban az egymás elleni eredmények döntenek.

A hollandok az előző fordulóban Virgil van Dijk góljával nyertek Görögországban Forrás: NurPhoto via AFP/Marcel van Dorst

A hollandok gyengén kezdték a meccset, az első tíz percben szinte át sem lépték a félpályát, a 11. percben aztán a semmiből szerezték meg a vezetést. Wout Weghorst harcolt meg egy labdáért a félpályánál, egyedül törhetett kapura, majd 11 méterről elemi erővel lőtt a bal felső sarokba.

A vezetést megszerzés után a hollandok elkezdtek felszabadultan játszani, több nagy helyzetet is kialakítottak, de a kapu előtt mindig hiba csúszott az utolsó passzokba. A 44. percben aztán növelhették volna az előnyüket. Szoboszlai Dominik csapattársa, a Liverpoolban futballozó Cody Gakpo kapott egy remek átadást, kapura tört, de a 14 méteres bombáját Gavin Bazunu óriási bravúrral védeni tudta.

A félidőben Wout Weghorst góljával vezettek a hollandok Forrás: AFP/John Thys

A második félidőt remekül kezdték a hollandok, és a 48. percben óriási lépést tehettek volna a győzelem felé. Egy szép kontratámadás végén Denzel Dumfries jobbról belőtt labdájára Xavi Simons robbant be, azonban a 20 éves játékos hatméteres lövése elakadt az ír kapus mellett elfutó Cody Gakpóban.

Négy perccel később újabb hatalmas holland helyzet maradt ki. Megint Dumfries lőtt be jobbról egy labdát, ezúttal Weghorst érkezett középen, de a kapura pörgetett labdáját Bazunu hatalmas bravúrral védte.

A folytatásban is domináltak a hollandok, több nagy helyzetet is kidolgoztak, de a második góljuk csak nem akart megszületni, így a találkozó utolsó percéig izgulniuk kellett, hogy az írek nehogy találjanak egy gólt. Azonban a vendégek nem tudtak komolyan veszélyeztetni, így a hollandok minimális különbséggel megnyerték a meccset, és matematikailag is bebiztosították az Eb-szereplésüket.

Gavin Bazunu hatalmas védésekkel tartotta meccsben az ír csapatot Forrás: AFP/John Thys

A csoport másik meccsén az Európa-bajnokságra már korábban kijutott franciák 14-0-ra legyőzték Gibraltár csapatát a nizzai Allianz Rivierában.

A franciák történetük során először szereztek hét gólt egy tét mérkőzés első félidejében, míg a 14-0-s végeredménnyel megdöntötték az Eb-selejtezők gólrekordját, amit korábban a németek tartottak, akik 2006 szeptemberében 13-0-ra nyertek egy San Marino elleni meccsen.

A mérkőzésről bővebben a linkre kattintva olvashatnak.

Az I csoportban a játéknap előtt listavezető svájci válogatott 1-1-es döntetlent játszott a koszovói csapattal Bázelben, ezzel az egy ponttal pedig Murat Yakin együttese kijutott az Európa-bajnokságra, ugyanis a csoport másik mérkőzésén a harmadik helyen álló izraeli válogatott 2-1-re kikapott a román csapattól a felcsúti Pancho Arénában. Ezzel a románok a csoport élére álltak és egy meccsel a vége előtt szintén bebiztosították az Eb-szereplésüket.

Eb-selejtezők, 9. forduló:
B csoport:
Franciaország-Gibraltár 14-0 (7-0)
Hollandia-Írország 1-0 (1-0)

A csoport állása: 1. (már kijutott) Franciaország 21 pont/7 mérkőzés, 2. (már kijutott) Hollandia 15/7, 3. Görögország 12/7, 4. Írország 6/8, 5. Gibraltár 0/7

D csoport:
Örményország-Wales 1-1 (1-1)
Lettország-Horvátország 0-2 (0-2)

A csoport állása: 1. (már kijutott) Törökország 16 pont/7 mérkőzés, 2. Horvátország 13/7, 3. Wales 11/7, 4. Örményország 8/7, 5. Lettország 3/8

I csoport:
Fehéroroszország-Andorra 1-0 (0-0)
Svájc-Koszovó 1-1 (0-0)
Izrael-Románia 1-2 (1-1)

A csoport állása: 1. (már kijutott) Románia 19 pont, 2. (már kijutott) Svájc 17, 3. Izrael 12, 4. Koszovó 11, 5. Fehéroroszország 9, 6. Andorra 2