Vágólapra másolva!
Közép- és Dél-Amerikában hatalmas üzletág lett az emberrablás, emiatt pedig az ismert és gazdag futballisták családtagjai gyakran válnak célponttá. Legutóbb a Liverpool kolumbiai támadójának, Luis Díaznak a szüleit rabolták el, ami az egész futballvilágot megrázta. Azonban nem csupán Szoboszlai Dominik csapattársa az egyetlen, aki a közelmúltban rémisztő híreket kapott a családjáról.

Luis Diaz édesapjáért aggódott az egész futballvilág

Hetekig lázban tartotta futballvilágot a Liverpool kolumbiai sztárjának, Luis Díaznak a tragédiája. Szoboszlai Dominik csapattársának a szüleit október végén fényes nappal rabolták el a futballista szülővárosában, Barrancasban. A biztonságikamerák felvételei szerint a fegyveres támadók motorral követték az áldozatok autóját, majd amikor megálltak egy benzinkúton, akkor lecsaptak rájuk. Díaz édesanyját néhány órával később megtalálták a rendőrök, de az édesapját, Luis Manuel Díazt nem. Több mint 120 katona a kolumbiai rendőrséggel együtt hajtóvadászatot indított, majd a kolumbiai média felfedte, hogy az elkövetők a Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) tagjai voltak.

Az emberrablás óriási vihart kavart Kolumbiában, az eset kapcsán Gustavo Petro kolumbiai elnök többször is felszólalt, de a teljes futballtársadalom is megdöbbenve értesült a történtekről. Gianni Infantino FIFA-elnök és a Kolumbiai labdarúgó-szövetség mellett a Liverpool focistái, köztük Szoboszlai Dominik is lelki támogatásáról biztosította a kolumbiai támadót.

– nyilatkozta a Liverpool honlapján a magyar fociválogatott csapatkapitánya, miután két gólpasszt adott a Forest ellen.

A Liverpool játékosai a kolumbiai támadóért harcoltak a pályán Forrás: AFP/Ian Hodgson

Miután Díaz a Bournemouth elleni Ligakupa-meccset és a Nottingham Forest elleni bajnokit kihagyta, az újonc Luton Town vendégeként visszatért és csereként beállva a 95. percben szerzett góllal mentett pontot a Liverpoolak. A kolumbiai támadó a mezét felhúzva üzent az édesapja elrablóinak, majd egy közleményt is kiadott.

Ezt követően aztán olyan furcsaság történt, amire talán kevesen gondoltak volna, ugyanis az ELN egyik magasrangú vezető, Jose Manuel Martinez Quiroz elismerte, hogy tévedés történt.

"Szervezetünk nemrégiben végrehajtott egy emberrablást, amelynek az volt a célja, hogy felhívjuk a figyelmet az országban uralkodó gazdasági nehézségekre. Az esetet követően azonban fény derült arra, hogy az elrabolt férfi az általunk, és kolumbiaiak milliói által nagyra becsült focista, Luis Díaz édesapja. Megerősítjük, hogy megkezdjük a szabadon bocsátás folyamatát, valamint elkötelezzük magunkat további hasonló esetek mellőzése mellett".

Az ELN tehát elismerte, hogy az emberrablást a szervezet nevében követték el, ugyanakkor azt is, hogy nem tudták, kit rabolnak el. A gerillacsoport vezetője november 2-án ígéretét adta, hogy napokon belül szabadon engedik az 58 éves férfit, de ehhez cserébe biztonsági garanciáit kért a kolumbiai kormánytól.

Egész Kolumbia Luis Diaz édesapjáért aggódik Forrás: AFP/Lismari Machado

A kolumbiai katonai erők létszámát fokozatosan elkezdték csökkenteni a térségben, több csapatot is kivontak annak érdekében, hogy biztonságosan kiszabadíthassák Díaz édesapját, a helyzetet azonban nem könnyítette, hogy Gustavo Petro kolumbiai elnök azzal vádolta az ELN-t, hogy az emberrablással aláásták a kormányzat és a szervezet közötti fegyverszünetet.

Végül közel két héttel az elrablás után, november 9-én újabb fordulat következett és a kolumbiai gerillák szabadon engedték Luis Díaz édesapját. A Nemzeti Felszabadítási Hadsereg tagjai az ENSZ és a katolikus egyház képviselőinek adták át a túszul ejtett férfit, akit ezt követően egy katonai helikopterrel Valledupar városába szállították. Bár a BBC arról számolt be, hogy Luis Manuel Díaz a szabadon engedését követően jó egészségi állapotban volt, nem látszódtak rajta bántalmazás jelei, biztonsági okokól mégis kórházba szállították, hogy orvosi vizsgálatoknak vessék alá.

Luis Díaz édesapja kiszabadult az elrablói fogságából Forrás: AFP/Stringer

Azonban nem a Liverpool sztárja, az egyetlen, akinek a közelmúltban hasonló borzalmakon kellett keresztül mennie. Összegyűjtöttünk néhány futballistát, aki szintén kapott már rémisztő híreket valamelyik családtágjának elrablásáról. Akad köztük olyan, aki szerencsésen járt, de olyan is, ahol tragédiával végződött az eset.

Kétszer is megjárta a poklot

A nigériai válogatott korábbi csapatkapitánya, John Obi Mikel tavaly vonult vissza a profi futballtól, pályafutása alatt pedig számos sikert ért el, többek között három FA-kupát, Bajnokok Ligáját, Ligakupát, az Európa-ligát és az angol Szuperkupát is megnyerte a Chelsea-vel. Pedig a pályán kívül többször is olyan szörnyűséget kellett átélnie, amik miatt akár a karrierje is veszélybe kerülhetett volna.
John Obi Mikel édesapját, Michael Obit először 2011-ben rabolták el Nigériában. Obi Mikellel a csapata Stoke City elleni bajnokija előtt közölték a hírt, ám ő úgy döntött, pályára lép a találkozón.

John Obi Mikel az argentinok elleni vb-meccse 2018-ban Forrás: NurPhoto via AFP/Mike Kireev/NurPhoto/Mike Kireev

"Villas-Boas behívott az irodájába, hogy beszéljen velem a helyzetről. Szüksége volt rám, de megkérdezte, hogy ki akarom-e hagyni a meccset.

– emlékezett vissza az esetre Mikel.

Michael Obit megkínozták az emberrablók Forrás: AFP/Aminu Abubakar

Az ügyet végül úgy oldották meg, hogy tíz nappal később Mikel a követelt váltságdíj töredékét kifizette, azonban hét évvel később újra megismétlődött a szörnyűség. Éppen a 2018-as oroszországi világbajnokságon szerepelt a nigériai válogatottal, amikor a sorsdöntő argentinok elleni csoportmeccs előtt a szállodai szobájában felhívta a bátyja, hogy közölje vele a hírt, hogy édesapját otthon elrabolták az autópályán, amikor éppen egy temetésre tartott. Az emberrablók 10 millió nigériai nairát – mai árfolyamon körülbelül 4,5 milió forintot – követeltek a játékostól, akinek azt is megtiltották, hogy bárkinek szóljon az esetről, különben megölik az édesapját.

"Ezt még nehezebb volt kezelni, mint az első esetet. Senki más nem tudott róla. Ki kellett mennem a pályára, és játszanom kellett.

– mondta a Chesea korábbi sztárja.

John Obi Mikel apjának elrablói Forrás: AFP/Aminu Abubakar

A rendőrség végül egy heves tűzpárbaj után szabadította ki a futballista édesapját, akit azonnal kórházba is szállítottak, mivel a fogva tartása alatt megkínozták, és több helyen is megsérült.

Gyorsan kiszabadult túszok

Carlos Tévezt és családját 2014-ben rázta meg a hír, hogy az argentin támadó apját elrabolták Buenos Airesben és 8 órán át fogva tartották. Az elkövetők egy kisteherautóval állták útját Segundo Téveznek, akinek eleinte csak a luxusautóját akarták ellopni, de végül őt és az autót is magukkal vitték. Valószínűleg

a rablók nem is voltak tudatában annak, hogy kinek az apját tartják fogva, mivel meglehetősen csekély összeget kértek váltságdíjként,

aztán a másodszorra már emeltek az áron, ráadásul a kocsit is otthagyták Buenos Aires külvárosában.

Carlos Téveznek is meggyűlt a baja az emberrablókkal Forrás: AFP/Marcelo Endelli

Bár a család nem közölt részleteket, az argentin sajtó szerint az elengedésért cserébe 400 ezer pesót fizettek Tévezék, akik nem sokkal később fellélegezhettek az ijesztő megpróbáltatások után. Miután idősebb Tévez kiszabadult, a család ügyvédje csupán magát a jó hírt közölte a médiával.

Az argentinok korábbi klasszisa, Juan Román Riquelme 2002-ben igazolt a Barcelonába, néhány hónappal korábban azonban nehéz pillanatokat kellett átélnie, amikor a bátyját, Christiant ismeretlenek elrabolták. A 20 éves fiút több mint 24 órán át tartották fogságban, mire a család meg tudott egyezni az emberrablókkal, végül 160 ezer dollárt fizettek váltságdíjként, így elengedték a futballista testvérét.

Juan Roman Riquelme öccsét, Christiant is elrabolták fiatalon Forrás: AFP/Ho

A 49-szeres brazil válogatott csatár, Hulk legfiatalabb lánytestvérét, Angelica Aparecida Vieira de Souzát 2012 októberében rabolták el, és bár váltságdíjat nem fizettek érte, végül 24 órával később sértetlenül szabadon engedték.

Még a maffiával is összedolgozott az apjáért

A legendás brazil csatár, Romario édesapját, Edevair De Souze-t 1994 májusában rabolták el egy Rio de Janeiró-i bárból. Két nappal később az emberrablók felvették a kapcsolatot Romário családjával, és nagyjából 7 millió dollárt követeltek váltságdíjért. Még aznap este a brazil válogatott Izland elleni mérkőzése előtt a média nyilvánosságra hozta a hírt, Romário pedig azzal fenyegetőzött, hogy ha nem engedik szabadon az apját, akkor nem lép pályára a világbajnokságon.

Romario apja végül kiszabadult, Brazília pedig világbajnok lett 1994-en Forrás: AFP/Daniel Garcia

Romario akkoriban akkora sztár volt Braziliában, mint manapság Lionel Messi Argentínában. Mindenki szerette, és mindenki tudta, hogy az ő hiánya komoly veszteség lenne a brazil válogatottnak.

Romário családja úgy döntött, hogy kábítószer-kereskedőktől kér segítséget, és a focirajongó riói gengszterek, akik szintén attól féltek, hogy csapatuk leszerepel a sztár nélkül, elárasztották információkkal a rendőrséget.

Miközben az emberrablók még több pénzt követeltek, több mint 1200 rendőr, civil és különböző gengszterbanda kereste Romario eltűnt édesapját, akit végül 48 órával később sértetlenül találtal meg egy rejtekhelyen matracokon ülve, miközben a tv-ben figyelte, ahogy fia megszerzi az egyetlen gólt az El Clásicón. Elrablóit letartóztatták, annak ellenére, hogy steaket, sört és cigarettát is biztosítottak számára.

Édesanyák drámája

A korábbi brazil válogatott szélső, Robinho még 20 éves sem volt, amikor 2004-ben egy éven belül megjárta a mennyet és a poklot is, hiszen ekkor igazolt a Santostól a Real Madridhoz, de az édesanyját is ebben az évben rabolták el az egyik rokonuk házából. Marina de Silva Souza

éppen grillezett, amikor fegyveresek törtek rá és egy autó csomagtartójába tuszkolták, míg a többieket bezárták a WC-be.

Souzát néhány hét után elengedték a fogvatartói, miután a Real, a Machester City és a Milan egykori sztárja kifizette a 83 ezer dolláros váltságdíjat.

Robinho imádkozik a Real Madrid mezében 2004-ben Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Ez a megrázó eset után azonban lavinaszerűen indult be Brazíliában a futballisták családtagjainak elrablása, öt hónapon belül az öt focista rokona tűnt el.

– mondta a 2005-ben letartoztatott Célio Marcelo da Silva, aki kitervelte Robinho édesanyjának elrablását. Nem ez volt egyébként ez egyetlen hasonló eset Robinho családjában: 2015-ben egy férfi túszul ejtette a brazil sztár öt családtagját, amikor betört hozzájuk, ám végül feladta magát és mindenkit szabadon engedett.

2018-ban az ukrán Sahtar Donyeck korábbi brazil támadójának, Taisonnak is borzalmas órákat kellett átélnie édesanyja elrablása miatt.

A nyolcszoros brazil válogatott szélső édesanyját, Rosangela Barcellos Fredát egy virágárusként bemutatkozó férfi kicsalta az otthonából, majd fegyveresek rontottak rá, és beráncigálták egy autóba.

Szerencséjére a térfigyelő kamerák rögzítették az esetet, de szemtanúk is látták a döbbenetes pillanatot, és azonnal hívták a rendőrséget, akiknek gyorsan sikerült lenyomozniuk a Monte Bonito-i búvóhelyet, így néhány óra leforgása alatt sikerült kiszabadítani a székhez kötözött áldozatot.

Taison már újra hazájában futballozik, közel a családjához Forrás: AGIF via AFP/Maxi Franzoi/AGIF/Maxi Franzoi

A rendőrség szerint az elkövetők pontosan tudták, hogy Taison az oroszországi világbajnokság miatt távol lesz az édesanyjától, bár váltságdíjat nem követeltek, végül három férfit és egy nőt letartóztattak. Manapság azonban már kevesebb a brazil nagyvárosokban a hasonló eset, sikerült némiképp visszaszorítani az emberrablások számát.

Tragédiák és örök bűntudat

Nem mindenki volt azonban ennyire szerencsés. Négy hónappal azután, hogy 2001-ben Kaha Kaladze Grúziában rekordösszegnek számító 16 millió euróért a Milanba igazolt, öccsét, a 20 éves Levant elrabolták, miközben egy tbiliszi kórházból sétált hazafelé. Az ügy már annyira elmérgesedett, hogy a grúz védő édesapja, Karlo Kaladze azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja magát az elnöki palota előtt.

Öccse halála miatt kísérti a bűntudat a grúz legendát Forrás: AFP/Damien Meyer

Bár a rendőrség javaslata ellenére a grúz sztár kifizette a 600 ezer dolláros váltságdíjat, végül az öccsét már csak egy tömegsírból kihantolva tudták azonosítani. Két embert ítéltek 25, illetve öt év börtönre. Kaladze a tragédia után többször is beszélt arról, hogy lelkiismeret furdalása van az öccse halála miatt, mivel úgy érzi, ha nem lett volna híres és gazdag, akkor a gyilkosoknak eszébe sem jutott volna elrabolni a testvérét.

– mondta a Milan volt focitája, aki halott testvéréről nevezte el az első gyermekét is.

A korábbi hondurasi válogatott Wilson Palacios esete is tragédiával végződött. A 14 éves testvérét, Edwint 2007 októberében rabolták el fegyveresek a szülei La Ceiba-i otthonából, majd a Tottenham egykori középpályása ugyan kifizette a 125 ezer fontos váltságdíjat, de a testvérét nem engedték el. Végül a másfél évig tartó fogságban életét vesztette.