Cristiano Ronaldo felfoghatatlan BL-rekordját döntheti meg, pedig van, aki szerint csak jókor volt jó helyen

fbl Horizontal
Bayern Munich's German forward Thomas Mueller celebrates next to the the European Champion Clubs' Cup after winning at the end of the UEFA Champions League final football match between Paris Saint-Germain and Bayern Munich at the Luz stadium in Lisbon on August 23, 2020. (Photo by MATTHEW CHILDS / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
144 mérkőzés, ebből 101 győztes. Szédületes mérleg! Ráadásul ezeket az adatokat a világ legmagasabban jegyzett focisorozatában (sőt, lehet, hogy az egyetemes sport legjelentősebb klubok számára kiírt vetélkedésében) mondhatja magáénak Thomas Müller. Erre a „százasra" nem illik azt mondani, hogy „jókor volt jó helyen", mert ezen a kategórián az ő teljesítménye jócskán túlmutat.

A Bajnokok Ligájában Thomas Müllernél több győztes mérkőzést tegnap este fél 11 óta csak egy játékos jegyez: Cristiano Ronaldo, 115-öt (183 találkozón). A német világbajnokhoz hasonlóan 101 van (177 meccsen) a spanyol világbajnoknak, Iker Casillasnak.

Müllernek viszont csak 144 mérkőzés kellett ennyi győzelemhez.

Lionel Messi 95-nél „állt meg", valószínűleg végleg. Ha Müller nem sérül meg, akkor már az őszi szezon közben ő rendelkezik majd egyedül a második legtöbb győztes mérkőzéssel a BL-ben, és a következő szezonban akár Ronaldót is megelőzve minden idők legtöbb diadalát mondhatja magáénak.

Úgyhogy le a kalappal, vágja mindenki vigyázzba magát, szóljanak a fanfárok, ünnepeljük a kiváló képességű sportembert!

Ám ebben a pillanatban már hallom a más típusú focistákért lelkesedők kétkedő szavait: Müller, mint korszakos zseni? Ugyan már!

Thomas Müller 19 évesen mutatkozott be a Bajnokok Ligájába, azóta sem lehet kihagyni őt a Bayernből Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Frank Leonhardt

Valószínűleg a már nem éppen fiatalok ezt a gondolatot 50 évvel ezelőtt is megfogalmazták, akkor egy másik, szintén Bayernben és a német válogatottban szereplő Müllerrel kapcsolatban. Róla, arról a bizonyos Gerd nevűről még lesz szó később, de most térjünk vissza napjaink hőséhez!

Thomas Müller 1989. szeptember 13-án született,

és fiatalkori lakhelye, Pähl gyerekcsapatából gyorsan a közeli Bayern München korosztályos gárdájához került. Amikor még tinédzserként felkerült a nagyok közé, akkor az utóbbi évtizedek egyik legjobb csatára, bár trénerként azt a szinten meg sem közelítő Jürgen Klinsmann irányította a Bayernt.

Ő tette be először bajnoki mérkőzésen a 2008-09-es szezon nyitófordulójában,

a Hamburg elleni 2-2-n, a 80. percben az akkor már két világbajnokságon is gólgyáros szerepben tündöklő Miroslav Klose helyére. A 18 éves Müller abban a 10 percben nem váltotta meg a világot, de Klinsmann edzői alkalmatlanságát az is bizonyítja, hogy legközelebb a 28. játéknapon számított rá. Akkor néhány másodpercet kapott Bielefeldben, Luca Toni helyén, őszintén szólva nem emlékszem, hogy hozzáért a labdához, vagy sem.

A Sporting elleni 7-1-es BL-győzelmet ünnepli társaival, 2009 tavaszán. Ez volt az első... Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Andreas Gebert

Klinsmann (természetesen nem Müller mellőzése miatt) a szezon végét sem érte meg a müncheni kispadon, az utolsó öt fordulóban Jupp Heynckes vezette be a csapatot a Bajnokok Ligájába, ahová nem biztos, hogy az 1990-ben világbajnok csatár bevitte volna.
Az 1974-ben világbajnoki címet szerző, egykoron szintén csatár már első müncheni meccsén,

a Mönchengladbach ellen számított Müllerre, és Cottbusban is adott neki játéklehetőséget,

igaz ő is csak mindkétszer csereként, a hajrában. Ám az akkor csak öt meccsre beugró Heynckes után érkező holland Louis van Gaal már a nyári felkészülési meccsek során sejttette a közvéleménnyel, hogy Müller nevével a jövőben többet találkozunk majd. Ne feledjük: azon a nyáron Thomas még mindig nem volt 20 éves! Ám a bajnokságra hangoló találkozókon rendre remek teljesítményt nyújtott.

A bulvárlapok "nem élnek meg" a botrányaiból és a nőügyeiből, ma is azzal a Lisával él, akivel 2009-ben az Oktoberfesten bulizott Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Db Alexandra Beier

A 2009-10-es évadban az összes bajnoki találkozón játszott van Gaalnál. Igaz, kezdő először a 4. fordulóban volt a Wolfsburg ellen, ám az 5. játéknapon olyat tett, ami után a német foci iránt közepesen érdeklődők megismerték a nevét. Szeptember 12-én, vagyis

egy nappal a 20. születésnapja előtt edzője a szünetben küldte be Dortmundban, és ő két góllal ünnepelt.

Az a feledés homályába veszett (bár talán soha nem is tudta a közvélemény), hogy a kettős ünnepet tartó fiatalembernek a hazaút során mit, és mennyit kellett fizetnie idősebb társainak, de aligha bánta ezt.

Befutott, sőt, berobbant a Bundesligába!

A szezon végén rendezett világbajnokságon pedig, ahol Németország a harmadik helyen végzett, az egész világ megismerte a nevét!

Azóta van folyamatosan a világ közvetlen élvonalában.

Louis van Gaal talán azzal vigasztalja a 2010-es, madridi BL-döntő után: ne szomorkodj, Thomas fogsz te még nyerni ebben a sorozatban! Forrás: ddp images via AFP/Sascha Schuermann

Az idei már a 15. szezon amikor retteghetnek tőle az ellenfelek. Edzők jönnek-mennek Münchenben, sőt 2009 óta már volt elnökváltás, sportigazgató-csere, csak egy valaki állandó: Thomas Müller.

Két hete pedig a Bajnokok Ligájában a 16. évadát kezdte meg a Manchester United elleni győzelemmel.

Ez volt a történelmi, 100. diadala ebben a sorozatban.

Már a 2008-09-es kiírásban, amikor még egyáltalán nem volt helye a csapatban, bemutatkozhatott az elitligában. Még Klinsmann küldte be 2009. március 10-én a Sporting ellen. A 72. percben váltotta Bastian Schweinsteigert, a Sporting elleni nyolcaddöntő visszavágóján, ám az edző ezzel nem vállalt nagy kockázatot, ugyanis összesítésben akkor már 9 góllal szerzett többet a Bayern, mint portugál vetélytársa. Mindenesetre Müller meghálálta a bizalmat,

a 90. percben ő állította be a 7-1-es végeredményt.

Vagyis első BL-meccsén 18 perc játék után szerezte első gólját.

Az első vesztes BL-döntője után a világbajnokság gólkirálya lett Forrás: AFP/John Macdougall

Egy évaddal később Van Gaalnál nemcsak a bajnokságban, hanem a BL-ben is kihagyhatatlan volt: a Bayern 13 meccséből 12-n játszott. Ez a 13-as az elitligában nem szerencsétlen szám, ugyanis ennyit kell játszania egy gárdának, amely a döntőben is felléphet. Bizony,

Müller első teljes BL-szezonjában a Bayern a fináléba került,

és az Inter elleni madridi találkozót végig is játszotta. A bajnoki Salátástál, a Német Kupa kicsinyített mása, és a vb-bronz mellé egy BL-ezüstöt tehetett 2010-ben a vitrinjébe. Ráadásul szeptember 15-én (két nappal 20. szülinapja után) két gólt szerzett a Maccabi Haifa otthonában. Vagyis, ha a korábban szóba hozott dortmundi dupla után fizetett is csapattársainak ezt-azt, ő biztosan sportszerűen ünnepelte, hogy elhagyta a tinédzserkort, hiszen

négy nap alatt négy gólt szerzett idegenben.

Abban az évadban 7 győztes BL-meccsen játszott, így már a 2010-es világbajnokság utáni ősz során kisebb jubileumhoz érkezett: egy baseli 2-1 után elkönyvelhette 10. győztes találkozóját ebben a sorozatban. Annak a sorozatnak a végén 14 győzelemnél tartott, majd a 2012-es, müncheni döntő után már 22-nél. Ám azt követően annak ellenére vigasztalhatatlan volt, hogy gólt szerzett, pedig

keveseknek adatik meg eredményesnek lenni egy BL-fináléban.

Ugyanis a madridihoz hasonlóan most is vesztes csapat tagja lehetett, ráadásul nem is játszhatta végig a találkozót.

Második BL-döntőjében ő szerzett vezetést a Bayernnek Forrás: AFP/Odd Andersen

Utólag nyugodtan mondható, hogy Jupp Heynckes élete egyik legnagyobb hibáját követte el, amikor a 86. percben lecserélte.

Az általa szerzett gólnak köszönhetően 1-0-s vezetésnél jött le,

a helyére a védő, Daniel van Buyten érkezett, és Didier Drogba két perccel később kicsikarta a hosszabbítást. Ott nem lőhette a 11-est ( Arjen Robben elhibázta), majd értelemszerűen a büntetőpárbajban sem.

Ha marad a pályán lehet, hogy nincs hosszabbítás,

lehet, hogy megnyeri a meccset a hosszabbításban csapatának, vagy esetleg az „orosz rulettben".

Ehelyett elkönyvelhetett egy újabb vesztes BL-finálét.

A 2012-es BL-döntőben csak a góljának örülhetett, kupagyőzelemnek nem Forrás: AFP/Christof Stache

Harmadik nekifutásra viszont sikerült a diadal!

A 2013-as döntőt végig játszotta, és az addig vezető 12 találkozó mindegyikén kapott szerepet.

A Lille elleni 6-1 alkalmával könyvelhette el 25. BL-diadalát,

majd a londoni döntő után nem számolgatott, hanem ünnepelt.

Azóta a statisztikát kedvelők „matekoznak" vele kapcsolatban, ő meg gyűjtögeti a trófeákat.

2014-ben világbajnok lett, majd 2020-ban másodszor is BL-győztes.

Azon a döntőn is pályán volt a kezdősípszótól a végsőig. Abban a sorozatban a Bayern minden meccsét megnyerte (soha ilyet nem csinált csapat rajta kívül!), vagyis szépen gyűltek tovább győztes meccsei.

Így jutott el két hete a 100. diadalig.

2013-ban lett először BL-győztes Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Kötelező őt korszakos zseninek nevezni, mert a győzelmek nagy részéből tevékenyen kivette a részét. Ha kellett gólokat szerzett, ha kellett előkészített (éveken keresztül Robert Lewandowskinak), ha kellett felrázta csüggedő társait, ha pedig az kellett, akkor szokásos fülig érő vigyorával derítette jó kedvre környezetét.

Mindent tud a labdával,

bár lehet, hogy nem minden meccsén táncoltatja azt a fülén, ad öt kötényt soros ellenfelének, vagy lő olyan 30 méteres bombát, hogy úgy tűnik zsinóron húzva repül a labda a „pipába".

Varázsol, küzd, harcol, passzol, és bármelyik testrészével kapuba juttatja a játékszert.

Gyakran a legjobb pillanatban.

És akkor ez az a pillanat, amikor ismét szóba kell hozni a nagy névrokont, Gerd Müllert. Ugyanis ez utóbbi öt ige közül négy rá is illik, ő annyiban volt más, mint Thomas, hogy nem igazán jeleskedett a passzok terén.

Az eredménylistáik nagyjából hasonlóak:

Gerd is világbajnok, ő háromszor nyerte meg a Bajnokok Ligája elődjét, a Bajnokcsapatok Európa-kupáját, viszont kevesebb német bajnoki címmel rendelkezik.

A két Müller összes trófeáját képtelenség összeszámolni Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Marcus Brandt

Az elitligában 101 győzelemre esélye sem lehetett Gerd Müllernek. Hiába húzott le 15 évet a Bayernben, akkoriban a csapat nem volt ennyire egyeduralkodó a bajnokságban, mint most, és csak az országok bajnokai indulhattak az elitszériában. Ennek köszönhetően

Gerd Müller mindössze hét évben játszhatott a BEK-ben,

és mivel akkoriban a döntős is csak 9 találkozót vívott (a címvédő meg csak hetet), így összesen 35 meccsen léphetett pályára.

Ezek közül „csak" 22-t nyert meg a Bayern.

Viszont Gerd Müllernek vannak olyan fontos címei is, amilyenek Thomas Müllernek nincsenek. Európa-bajnok volt 1972-ben, aranylabdás 1970-ben, és Bundesliga-gólkirály. Utóbbi hétszer!

Szeptember 15. óta Gerd Müllernek szobra van az Allianz Arena előtt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Utóbbi címet Thomas egyszer sem szerezhette meg a más szerepköre miatt, Európa-bajnok elvileg még lehet (hazájában rendezik a kontinensviadalt a szezon végén, bár túlzás lenne Németországot az esélyesek közé sorolni), ám

az Aranylabdára soha nem volt esélye.

Ez utóbbi talán érthető, ellenben az nem, hogy a legritkább esetben került a neve szóba a szezon 10 legjobb Európában játszó focistája között.

Ennek sokkal inkább sportpolitikai, és média eladhatósági okai vannak, mintsem szakmai.

Megkockáztatom, hogy napjainkban Gerd Müller sem kapná meg a France Football által alapított díjat, de ennek a felvetésnek nincs értelme.

Thomas Müller azt a gólpasszát ünnepli, mely után megszületett 101. BL-győzelme, ezzel utolérve ezen a listán Iker Casillast a második helyen áll Forrás: AFP/Sergei Gapon

Annak viszont igen, hogy amikor Thomas Müller bemegy egy-egy hazai mérkőzésre a stadionba elhaladhat Gerd Müller hatalmas szobra mellett. Annyira kíváncsi lennék rá, hogy megfordul-e a fejében, hogy 50 év múlva neki is így állítanak emléket a város focirajongó elöljárói, vagy sem?

Az biztos, hogy Thomas Müller – tetszik, vagy nem tetszik! – korunk egyik legnagyobb focistája.

Ezt tegnap Koppenhágában sokadszor is bizonyította. A meccs nagy részében a kispadról nézte, hogy ötlet nélkül szenved a Bayern. A 78. percben állhatott be, öt perccel később faképnél hagyta a teljes hazai védelmet, elfektette a kapust, ballal csinált egy lövőcselt, majd négy védő között jobbal olyan labdát adott Mathys Telnek, hogy az nem tudott nem gólt szerezni.

Zseniális megmozdulásával újabb meccset nyert meg a hatszoros BEK/BL-győztesnek,

neki pedig megvan a 101. diadala az elitszériában.

Már csak Ronaldónak van ennél több.