Visszavonul az európai foci egyik legendás csatára

Szalai Ádám; Lima, Ildefons akció FOTÓ FOTÓTÉMA Közéleti személyiség foglalkozása sportoló SZEMÉLY
Andorra La Vella, 2012. szeptember 7. Szalai Ádám (j) és az andorrai Ildefons Lima küzd a labdáért a 2014-es labdarúgó-világbajnokság D-csoportjának Andorra – Magyarország selejtező mérkőzésén Andorra La Vellában 2012. szeptember 7-én. (MTI/EPA/Alejandro Garcia)
Vágólapra másolva!
A keddi Svájc elleni Európa-bajnoki selejtezőn utoljára fog pályára lépni Ildefons Lima, az andorrai labdarúgás történetének legnagyobb alakja.

Pénteken a fehéroroszok elleni 0-0-ra végződő mérkőzésen 135. alkalommal lépett pályára a miniállam színeiben az idén már 43 éves legenda, aki utoljára futott ki a pályára hazai közönség előtt. A 194 centi magas veterán támadó nem csak messze a legtöbb válogatottsággal büszkélkedhet hazájában, de 11 góljával ő nemzeti csapat gólrekordere is.

Lima a magyar szurkolók számára sem ismeretlen, hiszen a 2012 óta lejátszott Andorra elleni hat mérkőzés közül négyen is pályán volt, egyebek között azon az Andorra la Vella-i találkozón is, ahol 1-0-s történelmi sikert aratott a pireneusi csapat. A csatárral az Origo 2016 novemberében készített interjút, amit ide kattintva olvashat el.

Svájc ellen kedden pedig végképp elköszön a nemzeti csapattól a pályafutása során olyan csapatokban, mint a görög Ionikosz, a mexikói Pachuka, vagy éppen a spanyol másodosztályban szereplő Las Palmas és Rayo Vallecan szereplő csatár. Limánál többször az aktív európai labdarúgók közül csupán öten szerepeltek többször hazájuk válogatottjában, ők olyan sztárok, mint az egyaránt aranylabdás Cristiano Ronaldo (201) és Luka Modric (167), az észt Konstantin Vassiljev (152), Robert Lewandowski (143) és Marek Hamsík (138).