Hatalmas botrányt keltett a focicsapat, amely nem hajlandó elfogadni a kiesését

fbl Horizontal FOOTBALL SEMIFINAL FRENCH CUP
Annecy’s French defender Gaby Jean (R) heads the ball during the French Cup semi-final football match between FC Annecy and Toulouse FC at the Parc Des Sports Stadium in Annecy, south-eastern France on April 6, 2023. (Photo by OLIVIER CHASSIGNOLE / AFP)
Vágólapra másolva!
A francia másodosztályú labdarúgó-bajnokságtól az előző idény végén különleges körülmények között búcsúzó FC Annecy a hivatalos oldalán jelezte, hogy a fellebbezés elutasítása ellenére arra készülnek a csapatnál, hogy a 2023-24-es szezont a Ligue 2-ben kezdik meg.

Az utolsó, 38. fordulóban a feljutásért és a kiesés elkerüléséért is nagy harc volt a Ligue 2-ben. Az élvonalba kerülésért a Bölöni László vezette Metz és a Girondins de Bordeaux csatázott, míg a mezőny hátuljában öt csapat – köztük az Annecy – sorsa volt bizonytalan. Végül még két hétig kellett izgulnia néhány csapatnak, ugyanis a Bordeaux-Rodez mérkőzést az első félidőben félbeszakították, miután egy hazai szurkoló bement a pályára, és bántalmazta a vendégcsapat játékosát.

Az Annecy tehetetlenül várta a sorsát: amennyiben a francia szövetség a Rodeznek ítéli a három pontot, úgy a Rodez bennmarad, az Annecy pedig kiesik. Végül ez is lett a döntés, ezzel a Le Havre mellett

a Metz jutott fel az élvonalba, míg a Bordeaux egypontos levonást kapott a következő szezonra. Az Annecy pedig átkozhatta a sorsát, hogy a zöld asztal mellett dőlt el a kiesésük.

A Bordeaux meccsén történt botrány a Rodeznek jól jött, az Annecynek kevésbé Forrás: AFP/Thibaud Moritz

Mindez majdnem egy hónapja történt, ám az Annecynél azóta sem nyugodtak bele a történtekbe, és azt a törekvést indították el a francia szövetség (FFF) és annak gazdasági ellenőrző testülete (DNCG) felé, hogy a 2023-24-es szezonban 20 helyett 21 csapattal induljon el a Ligue 2. Ezt elutasították ugyan, ám közben az is kiderült, hogy

a DNCG a legutóbbi szezonban kilencedik FC Sochaux-t pénzügyi okok miatt minden bizonnyal visszasorolja a harmadosztályba.

Azzal kapcsolatban a szövetség semmilyen hivatalos közleményt nem adott ki még, hogy ez így lesz, ahogy az is bizonytalan, hogy ebben az esetben az Annecy valóban megőrizheti-e a másodosztályú tagságát. Szerda este mégis egy szürreális és Franciaországban felháborodást keltő dolog történt:

az Annecy minden előzmény nélkül egy "hivatalos"-nak nevezett bejelentést tett, miszerint a 2023-24-es szezont is a Ligue 2-ben kezdi.

Ha valóban hivatalossá válik a bejelentés és az Annecy marad a másodosztályban, akkor a klub visszakapja azt, amit a sors elvett tőle. Ha viszont mégsem, akkor egy hónapon belül másodszor is hatalmas csalódás fogja érni a csapatot.

Forrás