A bajnoki címtől a pokol kapujáig: már csak a csoda mentheti meg az évek óta szenvedő Bp. Honvédot

Budapest Honvéd
Budapest, 2023. május 21. A vesztes kispesti csapat a szurkolókat hallgatja a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában játszott Budapest Honvéd - Mezőkövesd Zsóry FC mérkőzés után a Bozsik Arénában 2023. május 21-én. A Mezőkövesd 3-2-re nyert. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Mindössze egyetlen forduló maradt hátra a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (OTP Bank Liga) 2022/23-as idényéből, ám még mindig nem lehet tudni, a Vasas mellett a Budapest Honvéd vagy a MOL Fehérvár esik majd ki az NB II-be. Mivel az előző fordulóban a fővárosi csapat hazai pályán 3-2-re kikapott a Mezőkövesdtől – ezzel meg is menekült a borsodi csapat , míg a Fehérvár könnyedén 3-0-ra legyőzte a Zalaegerszeget, így Dean Klafuric csapata lépéshátrányba került. A kispestiek így visszaestek a 11. helyre, viszont a két csapatot egyetlen pont választja el egymástól, így akárcsak az elmúlt években, ezúttal is őrült utolsó körre lehet számítani. Bárhogy is fog azonban a 33. forduló alakulni, nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy Magyarország egyik legnépszerűbb és legsikeresebb klubja hogyan jutott el ismét odáig, hogy a 2003-as kiesése után ismét a másodosztályba zuhanhat. Pedig nem is olyan rég volt még az, amikor a Honvéd Marco Rossival bajnoki címet ünnepelt.

Puskás Ferenc egykori klubja, a tizennégyszeres magyar bajnok, nyolcszoros kupagyőztes fővárosi együttes nem is olyan régen, a 2016-2017-es szezonban még a jelenlegi szövetségi kapitány, Marco Rossi vezetésével aranyérmet nyert az NB I-ben, ám azóta elképesztő lejtmenetbe kapcsolt a csapat. A bajnoki címet követően a kispesti csapat szinte folyamatosan csak a kiesés ellen küzd, az elmúlt esztendők szerencsés megmenekülésé után ezúttal könnyen lehet, hogy

a klub legsötétebb, 2003-as korszakához hasonlóan semmi nem menti meg a másodosztálytól a piros-fekete együttest.

Ami azért is furcsa, mert az új tulajdonosok jóval több pénzt biztosítanak a szakmai vezetésnek, mint amennyi az utolsó bajnoki címnél rendelkezésre állt. De ne rohanjunk ennyire előre.

Szavazzon!

Melyik csapat esik ki az NB II-be?

Amikor még a bajnoki címért harcolt a Honvéd és a Vidi

A 2016/17-es szezonban a Budapest Honvéd 65 pontot szerezve - három ponttal megelőzve a Videotont - lett bajnok. Marco Rossi csapata a 33 meccsen húsz alkalommal tudott nyerni és mindössze 30 kapott góllal fejezte be a bajnokságot.

Ki ne emlékezne a - gyakorlatilag - bajnoki döntőre, amelyen 1-0-ra legyőzte a Videotont a Bozsik Stadionban a kispesti csapat, így 24 év után lett újra aranyérmes. A Budapest Honvéd-Videoton FC rangadó bajnoki mérkőzésként vonult be a történelembe, de sokkal inkább olyan volt, mint egy kupadöntő, mivel mindkét csapat azonos pontszámmál állt a tabellán a forduló előtt.

A tét nagysága érződött is, ugyanis az első félidő nem a helyzetekről, sokkal inkább a remek lelátói hangulatról és a meccset dirigáló Bognár Tamásról szólt. A 60. percben aztán felrobbant a Bozsik Stadion. Ikenne-King jobb oldali beadása után a gólkirály Eppel Márton előzte meg Vinícius Paulót, és öt méterről a rövid alsó sarokba pörgetett.

A Honvéd játékosai a bajnoki trófeával Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az ekkor a válogatott keretben is számításba vett támadónak ez volt a 16. találata a szezonban, de talán egész életében a legfontosabb. Az utolsó percekben a Honvéd rutinosan tördelte a játékot, esélyt sem adott a Videotonnak az egyenlítésre.

A vörös-feketék így 24 év után ismét megnyerték a bajnokságot.

Így nézett ki akkor a Honvéd öszeállítása:

Gróf - Baráth, Kamber, Bobál D. - Ikenne-King (Lovric, 75.), Koszta (Vasiljevic, 81.), Nagy G., Gazdag (Zsótér, 59.), Holender - Eppel, Lanzafame

Marco Rossi lett az NB I történetének első olasz edzője, aki bajnokságot nyert.

Ezt követően jött az azóta is sorsfordító esemény, ugyanis a meccs utáni sajtótájékoztatón Marco Rossi bejelentette, hogy távozik a klubtól.

"Szerettem volna nyomot hagyni a Honvéd történelemében. Bajnok lettem, így kapok majd egy fejezetet ennek a fantasztikus klubnak a történelemkönyvében. A munkámat elvégeztem, aminek nagyon szép a vége, és

- mondta könnyeivel küszködve az olasz mester, aki szerette volna, ha úgy emlékeznének rá, mint egy jó edzőre, aki bajnokcsapatot hozott össze.

A bajnok Budapest Honvéd játékosai a magasba dobják az olasz Marco Rossit a bajnoki cím után Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Jó barátokat hagyok itt, nagyszerű kollégákat. A játékosok fantasztikusak voltak, sokat dolgoztak ezért a bajnoki aranyéremért. Ők tettek bajnokká engem, mert labdarúgóként semmit nem nyertem pályafutásom során. Ez az első sikerem, mások segítettek hozzá" - tette hozzá.

Marco Rossi távozása után Supka Attila vette át a Honvéd irányítását, még a korábbi tulajdonos, George F. Hemingway - aki 2019-ben még lerakta az új stadion alapkövét - regnálása alatt, viszont már ekkor elkezdődtek a találgatások a klub eladásáról.

Irányítása alatt a csapat mindkét idényben nemzetközi kupaszereplésre jogosító helyen végzett - két 4. hely -, és a 2018–2019-es szezonban bejutott a Magyar Kupa döntőjébe.

Ám 2019 áprilisában a Metalcom csoporthoz tartozó befektetőcég, a Reditus Equity Zrt. megvásárolta a Honvéd Futball Club Kft. százszázalékos üzletrészét a Quinex America LLC-től, a The Hemingway Group leányvállalatától.

George F. Hemingway, a Budapest Honvéd korábbi tulajdonosa a bajnoki trófeával Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Így hiába szerepelt jól Supkával a Honvéd - ezt akkor is ki lehet jeleteni, ha előtte Marco Rossival összejött a bajnoki cím is -, a klub tulajdonosai más szemléletű vezetőedzővel képzelték el a jövőt, így Supkát Giuseppe Sannino váltotta a kispadon. Sannino és stábja négy Európa-liga, 25 bajnoki és hét Magyar Kupa-mérkőzésen irányították a Honvédot.A csapat ekkor 25 forduló után a hatodik volt az élvonalban.

Ezt követően pedig elindult az igazi edzőkeringő a Honvédnál, a trénerek egymásnak adták a kilincset. Előbb Giuseppe Sannino távozását követően három és fél hónapon keresztül megbízott vezetőedzőként

Pisont István irányította a csapatot, amely végül az ötödik lett és megnyerte a Magyar Kupát. A Kispest Pisont vezetésével 2-1-re nyerte meg a Mezőköved elleni finálét Djordje Kamber duplájának köszönhetően.

A Honvéd összeállítása az MK-döntőben:

Tujvel - Batik, Kamber, Lovric - Ikenne-King (Aliji, 84.; Niba, 98.), Gazdag (Nagy G., 84.), Hidi, Szendrei, Uzoma - Ugrai (Kesztyűs, 79.), Lanzafame (George, 84.).

A Honvéd legendája, Szurgent Lajos az Origónak elmondta, akkor is szereti a klubot, ha nem szerepel túl fényesen. Hozzátette, akkor sem történik tragédia, ha kiesik a csapat az NB I-ből.

„2003-ban kiestünk, majd 75 gólt rúgtunk az NB II-ben és simán visszakerültünk Lehet, hogy kellene valami hasonló most is.

2020 nyarán a Budapest Honvéd kettő plusz egy éves megállapodást kötött Bódog Tamással, aki azonban gyorsan megégett a fővárosi csapatnál.

A kispestiek az élvonal 13. fordulójában 2-2-es döntetlent játszottak az MTK-val Újpesten, így továbbra is a tabella utolsó helyén álltak, ez pedig már sok volt a vezetőségnek. A klub honlapjának közleménye felidézte, hogy a vezetőség a gyenge bajnoki szereplés miatt november közepén meghatározta, hány pontot kell minimálisan szereznie a csapatnak ahhoz, hogy folytatódhasson a közös munka a nyáron kinevezett Bódoggal.

A klubvezetők szerint a mérkőzés után erre már nincs esély, ezért döntöttek a szerződésbontás mellett.

Bódog Tamás nem hagyott mély nyomot a Honvédnál Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A korábban a Diósgyőrnél és a Kisvárdánál is dolgozó szakember 12 bajnoki mellett két-két Európa-liga-selejtezőn és Magyar Kupa-mérkőzésen irányította a kispesti együttest, amelyeken négy győzelem mellett öt döntetlent és hét vereséget könyvelhetett el.

A kispesti klub Bódog Tamás menesztése után közölte, hogy a "következő fordulókban" a csapatot ismét a korábbi kiváló labdarúgója, Pisont István irányítja. 2020 tavaszán Giuseppe Sannino, december elején pedig Bódog Tamás távozása után vette át a Budapest Honvéd irányítását Pisont István, a klub vezetése pedig úgy határozott, hogy a 2020/2021-es szezon hátralevő részében is egykori legendás játékosuk irányítja a kispestieket.

Végül 2021 februárjában jött az újabb váltás, amikor 21 forduló után 22 ponttal a kiesést jelentő 11. helyen állt az OTP Bank Ligában a Honvéd. A csapat irányítását Horváth Ferenc vette át, aki végül épphogy benntartotta a Honvédot.

A Honvéd legendája, Dajka László az elmúlt hetekben többször is nyilatkozott az Origónak a Honvéd helyzetéről. Többek között elmondta, hogy az előző tulajdonos, George F. Hemingway idején nagyon kevés pénzből gazdálkodott a klub, mégis sikerült bajnokságot nyerni. Mindez Marco Rossi munkáját dicséri, aki a válogatottnál is szenzációsan dolgozik.

"Épült a csodaszép új stadion, majd az új tulajdonosok érkezésével a költségvetés a két-háromszorosára nőtt. Ezt megszimatolták a menedzserek is, és elárasztották a klubot a légiósaikkal. Itt kezdődött a probléma. Abból

- mondta a Honvéd legendája. Hozzátette, továbbra is nagyon bosszantja a kialakult helyzet és sötéten látja a bennmaradási esélyeket.

Dajka László nem rejtette véka alá a véleményét Forrás: Kisvárda FC/Facebook

"Évek óta húzgáljuk az oroszlán bajuszát, mindig az utolsó fordulóban sikerült kiharcolni a bennmaradást. Tavaly is azt mondtam, hogy kétszer sikerülhet, harmadszorra már nem biztos. Örülnék neki, ha sikerülne az NB I-ben maradni, de...

Már régóta hallom azt, hogy a kiesés akár jót is tehetne a klubnak, mivel az NB II-ben nem lehet külföldieket pályára küldeni, így szépen elmennének és megtisztulna a csapat. Ez egy kapaszkodó igazából, de még, aki ilyet mond, az sem akarja igazán, hogy így legyen"

- mondta a korábbi válogatott magyar labdarúgó, aki ötször nyert bajnokságot a Honvéddal, aki szerint nem szabad elfelejteni, hogy mennyire nehéz feladat visszajutni az NB II-ből. Ha pedig ez két-három éven belül nem sikerülne, akkor nagy kérdés, mikor láthatnának újra a szurkolók egy jó NB I-es csapatot Kispesten.

Horváth 30 bajnokin irányította a Honvédot, ezeken tíz győzelmet, öt döntetlent és 15 vereséget könyvelhetett el, míg a Magyar Kupában három mérkőzésen egy döntetlen és két győzelem volt a mérlege, mielőtt 2022 januárjában az NB I tavaszi szezonjának nyitómérkőzésén a Gyirmót eleni 1-0-s vereséget követően azonnali hatállyal kirúgták.

Közben azért jó dolgok is történtek a klubnál, ugyanis 2021 nyarán hivatalosan felavatták a csapat új, gyönyörű stadionját.

2022 februárjában a korábbi újpesti sikeredző, Nebojsa Vignjevics ült le a kispesti csapat kispadjára.

Az 54 éves szerb edző 2023. június 30-ig írt alá, de ő sem töltötte ki a szerződését. A tréner mindössze 15 bajnoki és két Magyar Kupa-mérkőzésen irányította a Honvédot.

Nebojsa Vignjevics sem ült sokáig a kispesti kispadon Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az NB I-ben négy győzelem, hat döntetlen és öt vereség volt a mérlege, míg a kupában egy-egy győzelmet és vereséget könyvelhetett el, amivel a klub a negyeddöntőben búcsúzott. Irányítása mellett a csapat a 9. helyen végzett az OTP Bank Liga 2021/2022-es szezonjában, de csak az utolsó pillanatokban dőlt el, hogy bennmarad a csapat az élvonalban.

A Honvéd csak az utolsó fordulóban, a Puskás Akadémia elleni 2-1-s sikerrel biztosította be a bennmaradását az NB I-ben.

Érdekesség, hogy a történelem ismétli önmagát, mivel ismét Felcsútra látogat a fővárosi együttes az utolsó körben, ahol ismét csodára lenne szüksége.

Vignjevics távozása után 2022 nyarán a skót Tam Courts lett a Honvéd edzője, ám az ő megbízatása sem tartott sokáig. A gyengének bizonyult edző összesen 12 bajnoki és két kupamérkőzésen irányította a kispesti csapatot, amelyeken öt győzelem, négy döntetlen és öt vereség volt a mérlege, majd novemberben a horvát Dean Klafuric váltotta.

A fővárosi klub korábbi klasszisa, Esterházy Márton az Origónak úgy nyilatkozott korábban, hogy természetesen szurkolok a csapatnak.

"Azonban lehet, hogy a kiesés lenne a szerencsés, mert

- tette hozzá.

Esterházy Márton szerint jót tehet a Honvédnak, ha kiesik Forrás: AFP/Staff

Esterházy Márton szerint - aki három bajnoki címet nyert a Honvéddal - nincs igazán megoldva a szakmai kérdés, rengeteg olyan probléma van a klubnál, amely odáig vezetett, hogy három éve kiesés ellen küzd a csapat. Elmondása szerint természetesen szurkol a Honvédnak, de korábban is úgy látta, ezúttal már ki fog esni a csapat.

"Olyan játékosokat igazolnak, akikre semmi szükség. Elképesztően sok pénzt elköltenek olyan játékosokra, akik nem tudnak focizni. Legalább azt látná az ember, hogy feltúrják a pályát, addig futnak, ameddig összeesnek a pályán. De nem elég, hogy behatároltak a képességeik, csak lődörögnek. Az veri ki a biztosítékot igazán, hogy

nem tesznek meg mindent a Honvédért, nincs meg a kellő alázat. Évek óta ez megy, súlyos vezetési problémák vezettek idáig.

Nem gondolnám, hogy két-három csapatot leszámítva az NB I-ben nagyobb költségvetéssel dolgoznának. Jó példa a Kecskemét, amely két éve még az NB III-ban volt, most pedig a második helyen áll az élvonalban. Ott valamit jót csinálnak szakmailag. A Honvédnál jönnek-mennek az edzők is, ami ugyancsak a kapkodás jele."

Ekkor a Honvéd mindössze a 8. volt, és ha nem győzte volna le a ZTE-edző cirkuszolása után botrányosan alakult bajnokin a Zalaegerszeget, úgy csak egy pont választotta volna el a kiesőzónában tanyázó Mezőkövesd, Vasas kettőstől.

Jelenleg pedig a 11., már kieső helyen áll a Honvéd úgy, hogy mindössze egyetlen forduló van hátra a bajnokságból. A már bennmaradást érő pozícióban lévő MOL Fehérvár egyetlen ponttal előzi meg a kispestieket.

Kijelenthető tehát, hogy újabb edzőváltás sem igazán jött be. Klafuric az eddigi 20 bajnoki meccsén tíz vereség mellett öt-öt győzelmet és döntetlent tud felmutatni, ami pontosan egypontos átlag meccsenként, ugyanis 20 pontot gyűjtött.

Az utolsó forduló előtt:

A Fehérvár marad bent:
-ha legyőzi a Vasast
-ha egy pontot szerez a Vasas ellen és a Honvéd nem győzi le a Puskás Akadémiát
-ha vereséget szenved, de a Honvéd is kikap
-ha legfeljebb 11 gólos vereséget szenved és a Honvéd döntetlent játszik a Puskás Akadémia ellen


A Honvéd marad bent:
-ha legyőzi a Puskás Akadémiát és a Fehérvár nem nyer a Vasas ellen
-ha döntetlent játszik, a Fehérvár pedig legalább 12 góllal kikap a Vasastól

A gyenge szereplésnek pedig már az utolsó forduló előtt meg is vannak az "áldozatai": a klub bejelentése szerint

távozik a klubtól Chris Docherty sportigazgató és Ivan Kepcija szakmai tanácsadó is.

A skót és a horvát sportvezető a 2021/2022-es szezont követően érkezett Kispestre, s egy éven keresztül dolgoztak a Honvédnál.

Chris Docherty, a Honvéd sportigazgatója máris távozott Forrás: honvedfc.hu

A Honvéd nagyon nehéz helyzetben van az utolsó forduló előtt, mivel az európai kupaindulásra hajtó Puskás Akadémia vendége lesz, míg a Fehérvár a már biztos kieső Vasas otthonába látogat. A kispestiek sorsa pedig már nem a saját kezükben van, amennyiben nyert a Vidi, akkor biztos, hogy a Honvéd a 2023/24-es szezont már az NB II-ben kezdi majd.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 32 22 5 5 78-30 48 71
GY
D
GY
GY
V
I
2.
Paksi FC 32 16 9 7 49-41 8 55
V
V
GY
D
D
I
3.
Fehérvár FC 32 16 11 5 55-40 15 53
GY
D
V
GY
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 32 14 8 10 56-34 22 52
GY
GY
V
GY
GY
I
5.
DVSC 32 14 12 6 48-44 4 48
GY
V
GY
V
GY
I
6.
DVTK 32 12 12 8 50-56 -6 44
D
GY
D
V
GY
I
7.
MTK Budapest 32 12 13 7 42-61 -19 43
D
GY
V
V
V
I
8.
ZTE FC 32 12 13 7 53-58 -5 43
V
D
GY
GY
D
I
9.
Kecskeméti TE 32 12 14 6 43-44 -1 42
V
GY
D
D
GY
I
10.
Újpest FC 32 11 17 4 45-65 -20 37
V
V
V
GY
V
I
Teljes lista