Vágólapra másolva!
Hétfőn délután rendezték meg az angol másodosztályú labdarúgó-bajnokság utolsó fordulóját, amely során drámai fordulatok után dőlt el, hogy melyik csapatok szerzik meg az osztályozós helyeket.

Az már korábban biztossá vált, hogy

a Premier League-be bajnokként a Burnley, másodikként pedig a Sheffield United jut fel; ahogy az is eldőlt a játéknap előtt, hogy a Reading, a Blackpool és a Wigan esik ki a harmadosztályba.

A rájátszást érő 3-6. pozíciók közül is két hely volt csak kiadó, miután a Luton Town az alapszakasz 3., a Middlesbrough pedig az alapszakasz 4. helyét biztosította már be.

A másik két playoffhelyért azonban óriási harc zajlott, hiszen

az ötödik Coventry City 69, a hatodik Millwall 68, a hetedik Sunderland 66, a nyolcadik West Bromwich Albion 66, a kilencedik Blackburn Rovers pedig szintén 66 ponttal állt a forduló előtt, így egyaránt esélyük volt küzdeni a feljutásért.

A Coventry várhatta tehát a legnyugodtabban az utolsó fordulót, de Viktor Gyökeres csapata épp a Middlesbrough-hoz látogatott. A vendégek azonban egyetlen pillanatig nem álltak vereségre a találkozón, így pedig végül egy 1-1-es döntetlennel megtartották az ötödik helyet.

A hatodik pozícióért azonban óriási csata zajlott. A Millwall – amelyben a kölcsönben szereplő Callum Styles végigjátszotta a találkozót – a Blackburnt fogadta, és már a 8. percben előnybe került, a félidőben pedig 3-1-re vezetett, ekkor úgy tűnt, eldől minden kérdés. Ám

a második játékrész elején a Sunderland megszerezte a vezetést a Preston North End otthonában, a West Brom 2-1-es előnyre tett szert a Swansea City stadionjában; a Blackburn pedig előbb szépített, majd a 63. percben az egyenlítést is kiharcolta Londonban.

Ekkor tehát a Millwall aktuálisan az ötödik helyett hirtelen a nyolcadik helyen állt, és a legjobb gólkülönbséggel rendelkező Sunderland lépett fel a hatodik pozícióba. A Swansea nem sokkal később kiegyenlített a West Brom ellen, az újonc Sunderland eldöntötte a meccset Prestonban, a Millwall azonban nem bírta begyötörni a negyedik gólját.

A hajrában Callum Styles csapata elképesztő hangulatban próbált harcolni az osztályozót érő győztes gólért, de egy kontratámadás végén a magyar származású Sammie Szmodics gólpassza után végül kaptak egyet, ezzel pedig eldőlt, hogy a Sunderland végzett a hatodik helyen.

  • A Blackburn a 4-3-as győzelmével ugyan utolérte pontszámban a Sunderlandet, de a rosszabb gólkülönbségének köszönhetően a tabella hetedik helyén végzett, míg a Millwall a hajrában két gólt kapó West Brom vereségének köszönhetően a nyolcadik lett.
  • A bajnok Burnley 3-0-s győzelemmel zárta a bajnokságot, így 101 ponttal végzett, ami 2014 óta a legmagasabb pontszám a Championshipben.

A playoff elődöntői közül a Luton szombaton lép pályára a Sunderland otthonában, a visszavágót jövő kedden rendezik; míg a Middlesbrough vasárnap látogat a Coventryhez, majd jövő szerdán fogadhatja az ellenfelét. A Premier League-be jutásért rendezett rájátszásdöntőt a két elődöntő győztese május 27-én vívja a Wembley-ben.