Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-bajnokság 29. fordulójának nyitómérkőzésén a Paks kétgólos hátrányból fordítva, Varga Barnabás mesterhármasával 3-2-re győzött Kecskeméten. A márciusban a magyar válogatottban is bemutatkozó támadó ezzel 26 gólnál jár az NB I idei szezonjában, amiből 16-ot a 2023-as évben szerzett – ennyire eredményes Európa-szerte egyetlen élvonalbeli bajnokság játékosa sem volt idén.

Varga a tárgyév első bajnokiján, a Kisvárda ellen is betalált, majd Debrecenben 1, Felcsúton 2 gólt szerzett, március elején pedig egyszer a Zalaegerszeg és kétszer a Fehérvár ellen is eredményes volt. Ám áprilisban jött az igazi katarzis: a Ferencváros, az Újpest és a Kisvárda ellen is duplázott, pénteken pedig triplázott, így

ebben a hónapban 9(!) találatnál jár, ennyi bajnoki gólt pedig egyetlen másik focista sem ért el az európai élvonalbeli ligákból.

Varga Barnabás, az NB I gólkirályjelöltje bombaformában futballozik Fotó: Polyák Attila - Origo

Sőt,

Varga abban is Európa-rekorder, hogy 16 bajnoki találatnál jár 2023-ban.

A legeredményesebb focista az idei évben Erling Haaland 23 góllal, ám a Manchester City norvég támadója ebből "mindössze" 12-t szerzett a Premier League-ben, a többit a Bajnokok Ligájában vagy az FA-kupában. Haaland jelenleg 33 gólnál jár az angol bajnokságban, amivel vezeti az Európai Aranycipő ranglistáját (66 ponttal, hiszen a PL 2-szeres szorzót jelent). A norvég mellett a Lille-ben szereplő Jonathan David az, aki a topbajnokságokban idén már 12 találatot ért el.

Szalai Attila csapattársa, a venezuelai Enner Valencia náluk is eredményesebb volt a tárgyévben, a Fenerbahce színeiben 14 bajnoki találatnál jár – Varga őt előzte meg a pénteki mesterhármasával.

Az aranycipős rangsorban a Tottenham-csatár Harry Kane a második 24 góllal (48 pont) és a PSG-sztár Kylian Mbappé a harmadik 22 góllal (44 pont).

Lionel Messi 15, a sérüléssel bajlódó Neymar 13 bajnoki gólt szerzett a teljes 2022-23-as szezonban, ami kevesebb, mint Varga Barnabás 2023-as NB I-es góljainak száma.

A tavalyi aranycipős Robert Lewandowski idén még náluk is rosszabb formában van: 2023-ban összesen 5 gólt szerzett a La Ligában a Barcelona színeiben.