A Vasas a kupában is nagyot bukott

LITAUSZKI Róbert
Budapest, 2023. április 5. Beke Péter, a budafoki csapat játékosa (j) gólt lő, mellette az angyalföldi Dombó Dávid (b) kapus a labdarúgó MOL Magyar Kupa elődöntőjében játszott Budafoki MTE - Vasas FC mérkőzésen a fővárosi Budafoki MTE Sporttelepen 2023. április 5-én. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Szerdán este a labdarúgó MOL Magyar Kupa második elődöntőjében az NB II-ben szereplő Budafok az első félidőben mesterhármast szerző Beke Péter vezérletével 3-0-ra legyőzte a Vasast a Promontor utcai stadionban, ezzel Mátyus János csapata történelmet írva bejutott a fináléba, ahol a Zalaegerszeg lesz az ellenfele.

A másodosztály kilencedik helyén álló Budafok az NB I-es Kisvárda búcsúztatásával jutott be a legjobb négy közé. A budafoki klubnak nem volt történelmi tett az elődöntőbe jutás, ugyanis 2017-ben már volt a legjobb négy között, akkor azonban a címvédő és későbbi győztes Ferencvárossal került össze, a kétmeccses elődöntős párharcot pedig 12-2-es összesítéssel bukta el. Érdekesség, hogy a fináléban a zöld-fehérek pont azt a Vasast győzték le, akik most a Budafok otthonában léptek pályára. Az angyalföldi klub fennállása során eddig négyszer nyerte meg a Magyar Kupát, az 1986-os diadala óta háromszor jutott be a fináléba, de mindhárom döntőt elbukta.

A budafoki mérkőzésre óriási volt az érdeklődés, még a kezdőrúgás előtt is kígyózó sorok voltak a Promontor utcai stadion előtt, a rendőröknek még néhány szurkolót is le kellett parancsolniuk az egyik pályára néző fa tetejéről.

A Budafok az első félidőben nekirontott a Vasasnak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Remek hangulatban kezdődött a találkozó, a budafoki focistákon érződött az elszántság, az angyalföldiek az első negyedórában rendesen be is szorultak. Ennek ellenére az első komoly helyzet a vendégek előtt adódott. A 16. percben Urblík József jobbról benyesett labdájára Berecz Zsombor robbant be, azonban a korábbi magyar válogatott középpályás hat méterről kapu mellé fejelt.

Öt perccel később aztán a Budafoknak is megvolt az első helyzete. A 18 éves Bakti Balázs kapott indítást a jobb szélen, befelé húzott, majd 16 méterről teljesen tisztán lőhetett, de pont a középen álló Dombó Dávid kezébe ment a labda.

Sokáig azonban nem kellett keseregniük a kihagyott helyzet miatt a budafokiaknak, ugyanis a 22. percben megszerezték a vezetést.

Az angyalföldi Sztojka Dominik veszített labdát a térfél közepén, majd a gyors kontratámadás végén Beke Péter kapott egy remek átadást Baktitól, majd 13 méterről kilőtte a rövid alsót.

Beke Péter az idei szezonban minden Magyar Kupa-meccsén betalált Forrás: MTI/Kovács Tamás

A bekapott gól megfogta a Vasast, a vendégcsapat nem tudott váltani, a Budafok pedig a 31. percben kis híján növelte az előnyét. Csonka András húzott el a jobb szélen, a középre tett labdáját Soltész István lőtte el 11 méterről, de Dombó leért a bal alsóba és hatalmasat védett, a kipattanót Soltész lőtte ismét kapura, de a Vasas kapusa másodszorra még nagyobb bravúrt mutatott be.

Azonban akárcsak a 22. percben, a kihagyott budafoki helyzetre azonnal jött a budafoki gól.

Beke Péter egy kemény becsúszással szerelte Silye Eriket az oldalvonalnál, megindult a Vasas kapuja felé, két csellel megforgatta Litauszki Róbertet, majd 12 méterről a jobb alsó sarokba bombázott.

A budafoki játékosok önkívületben futballoztak az első félidőben, az angyalföldiek meg teljesen a padlóra kerültek, ennek pedig az lett az eredménye, hogy Beke Péter a 39. percben belőtte a harmadik gólját.

A Budafok támadója egy kiugratás után kicselezte Hegedűs Jánost, majd belevezette a labdát a kapujából kimozduló Dombóba, de a labda visszapattant elé, így az üres kapuba tudott gurítani.

  • A 22 éves Beke Péternek a negyedik Magyar Kupa-meccsén ez volt a hatodik gólja. Korábban a Bölcske, az Iváncsa és a Kisvárda elleni is eredményes volt.

A Vasas összeomlását tökéletesen szemlélteti, hogy a harmadik bekapott gólt után Kondás Elemér hármat is cserélt még az első félidő lefújása előtt.

Beke Péter harmadik góljához kellett némi szerencse is Forrás: MTI/Kovács Tamás

A második félidő elején a Vasas mindent megtett a szépítésért. A 48. percben Hinora Kristóf szabadrúgása után Urblík József fordult kapura, de a 11. méteres lövése elszállt a kapu fölött. Hat perccel később ismét Urblík próbálkozott. A Vasas támadója balról megindulva becselezte magát a tizenhatoson belülre, majd 14 méterről megpróbálta eltekerni a labdát a bal felső sarokba, de nem találta el a kaput.

A folytatásban a háromgólos hátrányban futballozó Vasas nyomott, de igazán nagy ziccert nem tudott kialakítani, a Budafok pedig rutinosan próbálta tartani a labdát, és olykor egy kontrából veszélyeztetett.

A Vasas első komoly helyzetére a 69. percig kellett várni.

Ekkor Holender Filip lőtt kapura 20 méterről, Gundel-Takács Bence egy elképesztő vetődést bemutatva szögeltre tolta a labdát. Hat perccel később ismét a Budafok kapusa volt a főszereplő. Ezúttal egy bal oldali beadás után Ihrig-Farkas Sebestyén fejelt hat méterről kapura, de Gundel-Takács kipiszkálta a labdát a léc alól.

Az utolsó negyedórában az angyalföldi csapat még ment előre a szépítésért, a 92. percben ez össze is jöhetett volna, de Berecz Zsombor ötméteres fejesét Gundel-Takács egy újabb hatalmas bravúrral kiszedte a léc alól, ezzel Mátyus János csapata megtartotta háromgólos előnyét és történelmet írva bejutott a Magyar Kupa fináléjába, a szurkolók pedig folyamatosan skandálták a "kupadöntős, kupadöntős" rigmust.

Az 1912-ben alapított Budafok fennállása során először jutott be a Magyar Kupa-döntőbe, ezzel pedig eldőlt, hogy új győztest avatnak a sorozatban, ugyanis a másik finalista, a Zalaegerszeg sem hódította még el a trófeát.

Legutóbb 11 éve fordult elő, hogy másodosztályú együttes részese volt a kupadöntőnek, akkor az MTK kikapott a Debrecentől.

MOL Magyar Kupa, elődöntő:
Budafoki MTE-Vasas FC 3-0 (3-0)
gólszerző: Beke (22., 34., 39.)

A MOL Magyar Kupa döntőjét május 3-án, szerdán rendezik a Puskás Arénában.