Egy nevetséges bíró és egy botrányos tizenegyes mentette meg a Chelsea-t

fbl Horizontal FOOTBALL
Dortmund players surround Referee Danny Makkelie after he deemed that Chelsea's German midfielder Kai Havertz (2L) should re-take his penalty following a VAR review, during the UEFA Champions League round of 16 second-leg football match between Chelsea and Borrusia Dortmund at Stamford Bridge in London on March 7, 2023. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján a Chelsea 2-0-ra nyert a Borussia Dortmund ellen a Stamford Bridge-en. Raheem Sterling szerencsés góljával a szünet előtt szerzett vezetést a visszavágót hátrányból kezdő angol sztárcsapat, amely a második félidő elején már továbbjutásra állt. Ezt nagyban köszönhette Danny Makkelie játékvezetőnek, aki egy vitatható 11-est adott, amely először kimaradt, de a bíró újrarúgatta. A gyengén játszó és balszerencsés Dortmund nem tudott gólt szerezni, így kiesett, a Chelsea 2-1-es összesítéssel jutott be a negyeddöntőbe. A játéknap másik mérkőzésén a Benfica hazai pályán 5-1-re kiütötte a Club Brugge együttesét és 7-1-es összesítéssel jutott tovább a legjobb nyolc közé.

Chelsea-Dortmund

A téli átigazolási időszakban új játékosokra több mint 300 millió eurót elköltő Chelsea számára az idény legfontosabb mérkőzését jelentette a Dortmund elleni BL-nyolcaddöntős visszavágó a Stamford Brigde-en. A Premier League-ben csak vergődő londoni sztárcsapat, amely idén mindössze két mérkőzést nyert meg az angol élvonalban, pocsék szezonját már csak egy jó BL-szereplés menthetné meg, de a Dortmund elleni párharc visszavágóján sem számított egyértelmű esélyesnek, mivel az első meccset a németek nyerték meg 1-0-ra.

A Borussia éppen ellenkező állapotban van az angolokhoz képest, sőt, egyenesen kirobbanó formát mutat, ugyanis 2023-ban ezt megelőzően minden tétmeccsét megnyerte. Marco Reusék önbizalomtól duzzadva várhatták a Chelsea elleni rangadót, hiszen legutóbb még a katari világbajnokság előtt, tavaly novemberben szenvedtek vereséget, és pontszámban már beérték az éllovas Bayern Münchent a Bundesligában.

Bombaerős összeállításban futott ki a pályára a két sztárcsapat, igaz, mindkét oldalon akadtak hiányzók bőven. Az angoloknál többek között Thiago Silva, Cesar Azpilicueta és Mason Mount sem játszhatott sérülés vagy eltiltás miatt, míg a németek számára a legfájóbb az volt, hogy a párharc első meccsének győztes gólját szerző Karim Adeyemi combsérülése nem jött rendbe.

Érdekesség, hogy a mérkőzés 10 perccel később kezdődött, mert a Dortmund csapatbusza elakadt a londoni forgalomban.

Eseménydúsan kezdődött a találkozó, a 2. percben Sterling egy az egyben vezethette a dortmundi kapusra, Meyerre a labdát, ám a játékvezető jelezte, hogy lesen tartózkodott az angol támadó. A 4. percben Brandt maradt lenn a földön, aki bicegve hagyta el a pályát.

Hamar kényszerűségből kellett cserélniük a németeknek, Reyna váltotta a megsérülő középpályást.

Julian Brandtot már 5 perc után le kellett cserélni Forrás: AFP/Glyn Kirk

A 8. percben Havertz lépett ki jó ütemben két védő között, de lövése elzúgott a kapu mellett, továbbra is az eredménykényszerben focizó Chelsea játszott veszélyesebben. A 17. percben Reus végezhetett el szabadrúgást 22 méterről, Kepa hatalmas bravúrral ütötte oldalra a labdát, majd a 25. percben Reyna ugrott ki a jobb oldalon, lapos beadása azonban mindenki előtt elsuhant.

Kezdeti lendülete után megtorpant az angol sztárcsapat és nem igazán találta a fogást a fegyelmezetten védekező és hatékonyan letámadó német együttesen.

A 29. percben láthatták a szurkolók a meccs addigi legnagyobb helyzetét, Havertz az elé pattanó labdát kapura tűzte, amely a bal kapufa tövéről kifelé pattant.

Kai Havertz lövése után nem volt szerencséje a Chelsea-nek Forrás: AFP/Adrian Dennis

A 38. percben talpra ugrott a Stamford Bridge közönsége, miután Havertz hatalmas kapufás gólt lőtt, ám les előzte meg a támadást, így nem adták meg a szépségdíjas találatot. Nem sokkal később Koulibaly és Joao Felix is gólt lőhetett volna, de előbbi nagyon rosszul találta el a labdát, utóbbi lövését pedig védte Meyer. A 44. percben aztán megtört a jég és ledolgozta hátrányát a Chelsea.

Chilwell beadása után lyukat rúgott Sterling, de előtte maradt, majd visszapattant hozzá a labda, amit nagy erővel a léc alá bombázott.

Raheem Sterling szerzett vezetést a Chelsea-nek Forrás: AFP/Glyn Kirk

A 47. percben a Chelsea játékosai megrohamozták a bírót egy lehetséges kezezés miatt, és Wolf mozdulatát vissza is nézte a videóbíró segítségével Danny Makkelie játékvezető, aki megadta a 11-est a hazaiaknak.

Havertz állt a labda mögé és a kapufát találta el, de a bíró újrarúgatta a büntetőt, mert több dortmundi játékos is befutott a 16-oson belülre még a rúgás előtt.

Ismét Havertz végezte el a 11-est, de most nem hibázott, így megfordította a párharc állását a Chelsea.

Danny Makkelie ítéletei nagyon nem nyerték el a dortmundiak tetszését Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az 58. percben Bellingham előtt adódott hatalmas lehetőség, de elmaradt a dortmundi gól, mert az angol középpályás az elé pattanó labdát a kapu mellé vágta. A 75. percben a csereként beálló Gallagher lőtt a kapuba Sterling passza után, de les előzte meg a támadást, így ez a gól érvénytelen volt.

Az ezúttal ötlettenelül és gyengén futballozó Dortmund nem tudott már komolyabb helyzetbe kerülni a hajrában, így 2-0-ra kikapott és 2-1-es összesítéssel kiesett. A szerencsével sem hadilábon álló Chelsea ezen a mérkőzésen többet tett a továbbjutásért és ott van a negyeddöntőben.

Benfica-Brugge

A Brugge hatalmas meglepetést okozott az ősszel azzal, hogy bejutott a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába, ám a belga együttes a Benfica elleni nyolcaddöntős párharc első meccsén már nem tudott csodát tenni és simán kikapott 2-0-ra odahaza. A portugál sztárcsapat kényelmes előnyből várhatta a visszavágót, és a 39. percben nagy lépést tett afelé, hogy eldöntse a továbbjutást, ugyanis vezetést szerzett. Rafa Silva kapott labdát a 16-oson belül Goncalo Ramostól, majd szép cselek után a jobb alsó sarokba pöckölt.

A szünet előtt a korábban gólpasszt adó Ramos is betalált egy gyönyörű egyéni villanást követően, gyakorlatilag eldöntve ezzel a párharcot.

Rafa Silva szerzett vezetést, a Benfica hamar eldöntötte a Brugge elleni párharcot Forrás: Belga via AFP/Bruno Fahy

Az összesítésben már négygólos hátrányban lévő Brugge úgy tűnt, teljesen összeomlott és az 57. percben újabb gólt kapott, ismét Ramos volt eredményes. A 71. percben Joao Mario, a 78. percben pedig David Neres is betalált, majd Meijer révén szépítettek a belgák a hajrában.

Ez a lényegen már nem változtatott, a Benfica 5-1-re kiütötte ellenfelét és abszolút magabiztosan, 7-1-es összesítéssel jutott tovább

a legjobb nyolc közé.