Vágólapra másolva!
Már 21 forduló eltelt a labdarúgó NB I 2022-23-as idényéből, de a három nagymúltú fővárosi csapat, az Újpest, a Vasas és a Honvéd még mindig borzalmasan nehéz helyzetben van. Jelen pillanatban a 9. helyezett Újpest érezheti magát biztonságban, a 11. helyezett Honvéd és az utolsó Vasas kiesne, ha most lenne vége a bajnokságnak. E három klub legendás játékosaival, az egykor a Budapest Honvédban játszó Gyimesi Lászlóval, a Vasas volt csatárával, Kiss Lászlóval és az Újpesti Dózsa remek focistájával, Tóth Andrással próbáltuk megfejteni, mi történik ezzel a három budapesti együttessel.

Az 1978-1985 között a Vasasban focizó, 33-szoros válogatott Kiss László arra a kérdésre, hogy mi történhetett ezzel a három csapattal, így válaszolt. „Kissé önző leszek, mert bár a mellettem ülő Tóth Andrással és Gyimesi Lászlóval is nagyon jóban vagyok, engem most csak és kizárólag a Vasas sorsa érdekel. Én valamikor csatár voltam.

„Újpesten lassan már kezdünk hozzászokni ahhoz, hogy minden bajnoki idény kínszenvedés" – vette át a szót Tóth András.

„Az eleje és a közepe borzalmas, a végére mindig kiegyenesedünk valahogy,

azaz a kiesést elkerüljük. A mi belga tulajdonosunk, Roderick Duchâtelet egy sarokra lakott attól a Fazekas Lászlótól, aki ennek a klubnak a legendája. Ön szerint hányszor találkoztak?"

„Az sem meglepetés, ami Kispesten történik" – mondta Gyimesi László. „Nálunk – nincs ebben túlzás – az egész csapattal nagy gond van. Pedig mi, egykori Honvéd-játékosok már többször felajánlottuk, hogy megpróbálunk segíteni. Csak üljenek már le velünk. Sosem került erre sor. Pedig nem kértünk pénzt, nem kértünk semmit. Nem edzőnek jelentkeztünk.

Eördögh András (b), a Honvéd és Márkvárt Dávid, a Vasas játékosa a labdarúgó MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőjében játszott Vasas FC-Budapest Honvéd mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Vasas, az Újpest és a Honvéd három teljesen különböző alaphelyzetű csapat. A Vasas hosszas NB II-es szenvedés után jutott fel 2022 nyarán az NB I-be. A főtámogató OTP Bank vezetője, Csányi Sándor kikötötte: csak addig szól a támogatás, amíg az angyalföldi klub nem igazol külföldi játékosokat.

Az évek óta az NB I-ben vergődő Újpest és annak belga tulajdonosa nem hajlandó komolyabb befektetésre.

A Honvéd 2017-ben még aranyérmes volt az NB I-ben, az akkori edző, Marco Rossi munkájának köszönhetően. A három csapat közül a Honvédé a legfiatalabb bajnoki cím, mert az Újpest 1988-ban, a Vasas pedig 1977-ben ünnepelhetett legutóbb NB I-es elsőséget. Mostanra mind a három csapat borzalmasan nehéz helyzetbe került.

„A Paks, a Kecskemét miért tud építkezni? A Vasas nem építkezik, hanem csak esztelenül vásárolja a játékosokat, majd aki nem válik be, azt eladja. Így nem lehet csapatot építeni és ezt látjuk a Vasason. A vezetés semmi mást nem akart, mint minden áron feljutni, majd minden áron bennmaradni.

mondta Kiss László.

Azzal, hogy a szintén a kiesés ellen küzdő Újpest a bajnokság közben adta el Csongvai Áront és Katona Mátyást a szintén nehéz helyzetben lévő MOL Fehérvárnak, olyan lépést tett, amely még a harcedzett NB I-es rajongókat is alaposan meglepte, nem is beszélve az újpesti drukkerekről és Tóth Andrásról.

Borzalmas helyzetben van a három nagymúltú fővárosi csapat Forrás: honvédfc.hu, MTI, Csudai Sándor

mondta Tóth András.

Sokan hivatkoznak arra, hogy a 12 csapatos NB I-ben nincs idő az építkezésre, hiszen a 4-12. helyen álló csapatok mindegyike azon reszket, hogy ne essen ki az NB II-be. Kiss László szerint mindez igaz, ugyanakkor ez nem lehet indoka annak, hogy ezeknél a budapesti csapatoknál ne legyen normális szakmai munka.

„Kuttor Attilát kirúgták tőlünk, majd azt látom, hogy egy másik csapattal, a Mezőkövesddel sokkal jobban szerepel. Mindez azért, mert minden vezető azonnali eredményt akar.

Kiss László (b, Vasas) és Kocsis István (Honvéd) harca a labdáért a Bp. Honvéd-Vasas NBI-es labdarúgó mérkőzésen a Népstadionban Forrás: MTI/Németh Ferenc

Így pedig nem lehet focizni" – mondta Kiss László.

„A magyar NB I játékosállományának színvonala alacsony. Ezért minden csapat reszket, idegenben az a jelszó, hogy csak ne kapjanak gólt. Bocsánat, hogy ezt mondom, de itt a Fradi kivételével mindenki be van sza...va. Ezért is tart itt ez a három fővárosi csapat" – tette hozzá Tóth András. „Az Újpest 1912 óta folyamatosan tagja az NB I-es mezőnynek.

Ha az Újpest kiesne, akkor katasztrófa történne.

Az nagyon hosszú évekre vetné vissza az újpesti focit. A belga tulajdonos az NB II-ben nem finanszírozna tovább. Egy új csapatot összerántani – légiósok nélkül – borzalmasan nehéz feladat."

„Robotokat nevelünk, nem egyéniségeket. Ha egy gyerek elkezd cselezni, az edző leszidja őket. Ebből a szempontból is nagyon nehéz helyzetben vannak ezek a csapatok. A maiaknak ez a három név, hogy Újpest, Honvéd és Vasas nem ugyanazt jelentik, mint amit nekünk jelentettek" – mondta Gyimesi László. „Ennek a csapatnak, a Honvédnak bent kell maradnia az NB I-ben. Nem volt olyan rég, hogy a Kispest a másodosztályban szerepelt. Akkor a szurkolók mögénk álltak, de egy újabb kiesés esetén nem biztos, hogy így lenne.

Minden egyes hétvégével fogynak a fordulók, s a kieső helyen álló együttesek egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. A mostani, 22. játéknapon a Honvéd Mezőkövesden, az Újpest Kecskeméten lép fel, míg a Vasas hazai pályán játszik a Kisvárdával.

Gyimesi László, Kiss László és Tóth András, a Honvéd, a Vasas és az Újpest egykori legendája Forrás: Sportrádió Facebook

„A Mezőkövesd játéka fekszik nekünk, nyerni megyünk oda" – így Gyimesi László, majd nevet egy sort. „Miből indulok ki? Az elmúlt két Honvéd-meccsen láttunk biztató jeleket. A két mérkőzésen 5-5 percet biztosan."

Kecskemét-Újpest: Az újpesti csapat szempontjából ez nehéz feladatnak tűnik, hiszen a kecskeméti csapat hazai pályán még veretlen ebben a bajnokságban. „Barátságos lila-fehér derbi lesz ez. Az a baj, hogy a mai Újpest alig rúg gólokat és a mezőnyben hiába vagyunk esetleg jobbak, ez semmit sem ér" – mondta Tóth András.

Vasas-Kisvárda: „A Vasas mostani helyzetét sakkozókhoz tudnám mérni. Ez a csapat nem igazán szokott kikapni, de nyerni sem. Remire játszik. Ezzel azonban nem lehet bennmaradni. Most mondhatnám azt nagy garral, hogy ezeket lesöpörjük 5-0-ra, de nem mondok ilyet, mert semmi alapja nincsen.

mondta Kiss László.

Az újpesti drukkerek egyre elkeseredettebek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Zárásként azt kérdeztük a három legendától, hogy az ő életükben ünnepelhetnek-e még egykori csapatukkal NB I-es bajnoki címet?

Kiss László: „Nem. Ennek nincs sajnos realitása.

Tóth András: „Komolyan nem is lehet ezt a kérdést feltenni. Ha minden így megy tovább Újpesten, akkor főleg nem."
Gyimesi László: „Hosszúra tervezem még a földi létemet, így ha most nem esünk ki, akkor egyszer még biztosan nyerünk bajnokságot."