Tavasszal folytatódik a Fradi kupacsoda

MMAEE, Samy; ZACHARIASSEN, Kristoffer
A ferencvárosi Kristoffer Zachariassen (b) és Samy Mmaee, valamint Anasztasziosz Bakaszetasz, a török csapat játékosa az Európa-liga csoportkörének 6. fordulójában játszott Trabzonspor-Ferencváros mérkőzésen
Vágólapra másolva!
A török Trabzonspor egy jól eltalált lövéssel 1-0-ra legyőzte a Ferencvárost a labdarúgó Európa-liga H-csoportjának utolsó fordulójában, de ezzel a győzelemmel sem tudott továbbjutni az Európa-ligában, mert a második helyre a Monaco futott be. A Fradinak ez a meccs tét nélküli volt, mert a magyar csapat már egy héttel korábban biztosította a csoportelsőségét. Így a Ferencváros 2023 tavaszán az Európa-liga nyolcaddöntőjében folytathatja a küzdelmeket.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Trabzonból, Törökországból.

Egy órával a kezdés előtt csak a stadionban elképesztő hangerővel üvöltő zene jelezte, hogy meccs lesz a hatalmas arénában.

A folyamatosan ordító török muzsikával nem tudom, mit akartak, agyfűrészelésnek tökéletes volt a zenék kiválasztása.

60 perccel a kezdés előtt amúgy szinte teljesen üres volt az aréna, így a lelátón ekkor már dolgozó pár médiamunkás arra kötött fogadást, hogy telt ház előtt lép-e pályára a Fradi?

Birkasült és müezzin

A stadion hatalmas parkolójában 150 perccel a kezdés előtt a szomszédos mecsetből szóló müezzin éneke töltötte be a teret, miközben a levegőben finom birkasült illata terjengett. A Törökországba rendszeresen járó magyarok közül kevesen jönnek el ebbe a városba, amelyet a török gasztronómia fellegvárának tartanak. Azt is mondják, hogy az országban a legjobb kebap itt készül. A Fekete-tenger nagy hullámait a város felett kavargó szél szaggatta, a felhők is gyorsan úsztak az égen. Egészen más volt tehát a klíma, mint délen, a Földközi-tenger partján, hiszen Mersinben (innen érkeztem meg csütörtökön Trabzonba) még 25 fok és tengeri fürdőzésre tökéletesen alkalmas idő volt. Mire Trabzonban leszállt az este, már elő kellett venni a meleg ruhákat, főleg azoknak, akik órákat ültek vagy álltak a stadionban.

A Trabzonnak nagyon kellett a pokoli hangulat, hiszen a már csoportelső magyar bajnok nyomában óriási volt a tülekedés a második helyért, ami az Európa-ligában garantálta a folytatást. A harmadik helyezettek a Konferencialigába estek át, a negyedikek meg kiestek.

A Fradi roppant kellemes helyzetben várhatta a meccset, mert a csoportelsőség már egy hete biztos volt a számára.

Ez pedig azt is jelentette, hogy a zöld-fehérek tavasszal egyből a nyolcaddöntőben folytatják majd a harcot ebben a kupasorozatban.

A Ferencváros kezdőcsapata:

Amint az látható volt, Botka Endre helyett Mats Knoester kezdett a védelemben, előtte Amer Gojak helyén Anderson Esiti, a csatársorban pedig Adama Traore helyén Tokmac Nguen játszott.

A Trabzonspor így kezdett:

Amikor a Fradi nem sokkal a kezdés előtt kijött melegíteni, élénk füttyszó fogadta a magyar csapatot. A közönég csak lassan gyülekezett, 20 perccel a kezdés előtt erős félház volt a stadionban. Telt ház a kezdésre sem lett, a Fradi-közönség pedig egyértelműen hangosabb volt, mint a török.

A török csapat szurkolói az Európa-liga csoportkörének 6. fordulójában játszott Trabzonspor-Ferencváros mérkőzésen Trabzonban, a Senol Günes stadionban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Amint az várható volt, óriási lendülettel kezdett a török csapat, s amikor a Fradi-játékosoknál volt a labda, óriási füttykoncert töltötte be a stadiont.

Ám a füttyszó a 7. percben hangrobbanássá változott, mert a Trabzon megszerezte a vezetést,

mégpedig egy óriási góllal. Trézégé kapott Hamsíktól kiváló átadást, majd a bal oldalon megindult. Visszagurította a labdát Bakaszetasz elé, aki Esiti mellett a tizenhatos vonaláról a kapu bal oldalába lőtt, úgy, hogy a labda a kapufáról vágódott be a hálóba.

Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa gólt kap az Európa-liga csoportkörének 6. fordulójában játszott Trabzonspor-Ferencváros mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Elképesztően nagy gól volt, s látszott, hogy a török csapat játékosai szinte vért ittak, úgy őrjöngtek a gól után. Ám mivel a Monaco is vezetett már ekkor a Crvena zvezda ellen, ez a gól sem volt még elég a törököknek a második helyhez. Éppen ezért rohamozott tovább a Trabzon és a 13. percben kis híján 2-0 lett, de a kapufa ezúttal megmentette a Fradit Trézégé lövése után.

Az első negyedóra után megállapítható volt, hogy a helyzetet kialakítani nem tudó Fradit hatalmas nyomás alatt tartotta a Trabzon.

Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője az Európa-liga csoportkörének 6. fordulójában játszott Trabzonspor-Ferencváros mérkőzésen Trabzonban, a Senol Günes stadionban Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 22. percben Bakaszetasz szöglete után jól érkezett Bartra középen, s csak a gólvonalon tudott menteni a Fradi, amely képtelen volt kibontakozni a Trabzon nyomása alatt. 32 percet kellett várni arra, hogy eljusson a magyar csapat az ellenfél tizenhatosán belülre, de komoly helyzetet ez sem eredményezett. Tokmac Nguen ívelte be a labdát, de Ryan Mmaee fejese nem jelentett komoly veszélyt a török kapura.

A félidő lefújása előtt nem sokkal Bakaszetasz ugratta ki remekül Elmalit, de nem lett gól a dologból, mert Samy Mmmaee szögletre tudott menteni.

Ezzel le is pergett az első félidő, amelyben egy magyar lehetőséget jegyezhettünk fel.

A ferencvárosi Vécsei Bálint és Jens Stryger Larsen, a török csapat játékosa az Európa-liga csoportkörének 6. fordulójában játszott Trabzonspor-Ferencváros mérkőzésen Trabzonban Forrás: MTI/Illyés Tibor

A második félidő képét alapvetően határozta meg az, hogy a Monaco 3-0-ra vezetett már a Crvena zvezda ellen, így a Trabzonspor is tisztában volt azzal, hogy a második hely elérhetetlen a számára.

Ennek megfelelően csökkent az iram, ami a Fradi kezére is játszhatott volna, de valahol az is érthető volt, hogy a zöld-fehérek nem ezen a meccsen akarják szétszaggatni magukat.

A 61. percben nagy ünneplés vette kezdetét a lelátón, pedig a pályán éppen semmi nem történt, ám ennek a török csapatnak ez egy különleges perc minden meccsen, hiszen a 61-es szám Trabzon körzethívószáma Törökországban. A nézők felemelték mobiltelefonjaikat és világítottak velük.

A ferencvárosi Kristoffer Zachariassen (b) és Samy Mmaee, valamint Anasztasziosz Bakaszetasz, a török csapat játékosa az Európa-liga csoportkörének 6. fordulójában játszott Trabzonspor-Ferencváros mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A meccs utolsó tíz perce kezdődött meg, amikor a Fradi fokozatosan átvette az irányítást, miközben magyar szurkolók a "Mindent bele" buzdítással biztatták a zöld-fehéreket. Akik érezték, hogy ezen a meccsen akár az egyenlítés is meglehet. Végül ez nem jött össze, de a Fradi őszi kupaszereplésére senkinek sem lehet egy rossz szava sem, hiszen csoportelsőként jutottak tovább és ezzel egyből a legjobb 16 közé kerültek az Európa-ligában, amely ebben a sorozatban sporttörténelem.

Labdarúgó Európa-liga, H-csoport, 6. forduló: Trazonspor (török) - Ferencváros 1-0 (1-0).
A csoport másik mérkőzésén: AS Monaco (francia) - Crvena zvezda (szerb) 3-1.