Egy szétvert szék maradt a focivébék egyik legnagyobb, meg nem adott gólja után

98501699 Horizontal
England's midfielder Frank Lampard (C) takes a free kick as (L to R) Germany's defender Philipp Lahm, Germany's midfielder Mesut Ozil, Germany's midfielder Thomas Mueller and Germany's midfielder Bastian Schweinsteiger react during the 2010 World Cup round of 16 football match England versus Germany on June 27, 2010 at Free State Stadium in Mangaung/Bloemfontein. NO PUSH TO MOBILE / MOBILE USE SOLELY WITHIN EDITORIAL ARTICLE - AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL (Photo by JOHN MACDOUGALL / AFP)
Vágólapra másolva!
2022. november 20-án Katarban megkezdődik minden idők legkülönlegesebb és legextrémebb labdarúgó-világbajnoksága, hiszen ezt a tornát - a világ legnagyobb és legjelentősebb sporteseményét - még sosem rendezték meg novemberben és decemberben. A közelgő vb kapcsán idézünk fel néhány személyes emléket a korábbi világbajnokságokkal kapcsolatban. A második részben a 2010-es dél-afrikai világbajnokságra utazunk el.

A pretoriai stadion médiaparkolója egy fás, bokros ligetben helyezkedett el. Éjfél is elmúlt már, amikor beültünk a kocsiba, hogy visszainduljunk johannesburgi szálláshelyünkre.

Már majdnem elértük a kaput, amikor a mellettem ülő rádiós kolléga felordított, hogy azonnal álljak meg.

Én csak annyit láttam, hogy két fekete ember kétségbeesetten integet az egyik bokor mellett, kollégám viszont többet is tudott róluk.

A Soccer City Stadion Johannesburgban Forrás: Lantos Gábor

(ahol a magyarok harmadik helyen végeztek), jóbarátok. Vegyük fel őket."

A két bangladesi kolléga behuppant a hátsó ülésre, majd a következő 60 percben (eddig tartott az út) csak azt hallgattm, hogy köszönik. Ám a történet itt még nem ért véget. Innentől kezdve ugyanis a két ázsiai újságíró folyamatosan megajándékozott bennünket egy-egy meccs utáni mix-zóna, vagy sajtótájékoztató jeggyel. Már az önmagában elgondolkodtatott, hogy a FIFA milyen elvek szerint osztja ki ezeket a belépőket.

A délafrikai vb-n a szlovák csapat összes meccsére kaptam mix-zóna jegyet, miközben a bangladesiek szinte mindenhova.

Mikor rákérdeztem, hogy ennek mi az oka, azt felelték, hogy nekünk Szlovákia a szomszédunk (ez igaz), Bangladest meg fel kell zárkóztatni. Ezért nekik mindenhova jár minden, mi meg nézzünk, mint a moziban. De a pretoriai fuvartól lényegében ez is mindegy volt, mert a két bangladesi szinte minden nap hozott nekünk jegyeket.

A 2010-es világbajnokságról persze nem csak ez jut az ember eszébe. A naptár nyári hónapot mutatott,

a Föld túlsó oldalán tél volt, vakartuk is a jeget minden reggel a kocsiról rendesen.

Az otthonról kicipelt, magyarul is beszélő GPS az első nap bevitt abba a negyedbe (Soweto), amelyről azt olvastuk, hogy az az a városrész, ahová nem szabad bemenni. Mikor mégis ott jártunk a közepén, az utcán táncoló helyiek annyira meglepődtek, hogy néhány kedves kocsioldalbavágás és motorháztetőn táncolás után utunkra engedtek. A napok így peregtek, majd eljött 2010. június 27. Minden idők legfeketébb napja a világbajnokságok történetében.

Ezen a napon két nyolcaddöntőt rendeztek. Bloemfonteinben az Anglia-Németország találkozót, míg Johannesburgban a Mexikó-Argentína meccset. Ugyan a szívem ekkor is angolokért dobogott, de mivel Johannesburgban is volt mérkőzés, ezúttal elengedtem az újabb utazást. Jó korán érkeztem meg a sajtóközpontba, hogy helyet foglalhassak egy tévékészülék előtt. Ott vártam az angolok és a németek csatáját.

A délafrikai foci vb másik oldala Forrás: Lantos Gábor

Anglia ekkor már sokak számára az "örök ígéret" csapata maradt, amely 1966 óta hasztalan próbálkozott a vb-arany megszerzésével. Dél-Afrikában sem sikerült megnyernie a csoportját: az USA elleni 1-1 és az Algéria elleni szánalmas 0-0 a kiesést vetítette előre, de aztán az utolsó csoportmeccsen sikerült 1-0-ra legyőzni a szlovénokat. A csoportot az amerikai csapat nyerte meg,

Anglia a második helyen vánszorgott tovább a legjobb 16 közé.

A német csapat megnyerte saját négyesét, de a szerbek elleni 0-1 nekik is meghökkentő eredmény volt. A 16 között így jött össze az Anglia-Németország meccs, az 1966-os vb-döntő sokadik visszavágója.

Az angol csapat ezen a meccsen is borzalmasan kezdett: Klose és Podolski góljával a németek hamar 2-0-ra vezettek. A sajtóközpontban lemondóan üldögéltem, de nem lepett meg a dolog, mert a Fabio Capello irányította Anglia ezen a vb-n eddig is ezt a szánalmas vergődést mutatta be.

Aztán a 37. percben Upson a semmiből szépített, egy perc múlva pedig Lampard a tizenhatos előtti félkörből átemelte Neueren a labdát, amely a kapufáról jóval a gólvonal mögé pattant, ám a középpályás hiába ünnepelt, az uruguayi bíró, Larrionda nem adta meg a gólt.

Lampard meg nem adott gólja után ennyi maradt a székből a johannesburgi sajtóközpontban Forrás: Lantos Gábor

Tehát még egyszer: az elparentált és teljesen széteső angolok két perc alatt két gólt rúgnak a németeknek, de a bírók a másodikat, ki tudja, miért, elveszik, s ezzel gyakorlatilag kivégzik az angol csapatot.

Emlékszem, mekkorát ordítottam, amikor Lampard kiegyenlített. Éreztem, hogy most jött el az a pillanat, amire az összes angol drukker vár, hogy most megfordul minden, most bedaráljuk a németeket, most visszavágunk minden korábbi vereségért, sérelemért.

Amikor azt láttam, hogy a bíró nem adja meg a gólt, felpattantam, s azt a széket, amin addig ültem, nemes egyszerűséggel szétvertem.

A döbbent kollégák szóhoz sem jutottak, a helyi rendezők nem mertek odajönni, elvégre a szemükben egy dühöngő őrült voltam. A szék széttörése elég volt, mikor láttam, hogy mi történt, egy gyenge szorrival próbáltam oldani a helyzetet, majd egy másik székre ülve üveges szemmel bámultam, ahogy a német csapat 4-1-re nyert. Anglia kiesett és úgy utazott haza a világbajnokságról, mintha ott sem lett volna.

Ekkor még nem sejtettem, hogy az esti, johannesburgi Argentína-Mexikó mérkőzésen az olasz bíró, signor Rosetti ad meg a dél-amerikai csapatnak egy akkora lesgólt, mint egy ház. Tevez többméteres lesen állt, itt is megnézhetik.

Mivel ezt a meccset semlegesként néztem (sem az argentin, sem a mexikói csapat sorsa nem mozgatott meg bennem különösebb érzelmeket), nem törtem össze egyetlen széket sem, ellenben az egy sorral alattam közvetítő mexikói rádiós dühében szétverte az előtte lévő asztalt.

Miközben a stadion kivetítőjén ismételték az esetet, s a szerencsétlen mexikói játékosok könyörögtek az olasz bírónak, hogy nézzen már fel a táblára, mert épp ott mutatják, mekkora hibát követett el a Rosetti vezette bíróbrigád.

A szenvtelen olasznak esze ágában nem volt felnézni, mindazonáltal, ha megteszi, akkor sem vonja vissza a gólt. Az argentin csapat ettől az ítélettől megtáltosodott, rúgott még kettőt, s ezzel Mexikót is elintézték ezen a világbajnokságon. Az más kérdés, hogy a következő körben a két bírói segítséggel továbbjutott csapat egymás elleni meccsén a németek 4-0-ra legázolták az argentinokat, úgyhogy a dél-amerikaiak is utazhattak haza. A németek nem, ők a vb végéig maradtak, s a 2006-os hazai rendezésű világbajnokságán elért bronzérmük után újra nyertek egy bronzot.

Boldog argentin drukkerek, hiszen az olasz Rosetti megadta minden idők egyik legnagyobb lesgólját Forrás: Lantos Gábor

A délafrikai vb a rendezés szempontjából egészen meghökkentőre sikeredett. A FIFA igyekezett azt a látszatot kelteni, hogy mindenhol minden rendben van, éppen ezért hatalmas kerítésekkel vette körbe a stadionokat. A kerítésen belül mozogtak a kiváltságosok, kintről pedig azok bámultak befelé, akiknek sanszuk nem volt arra, hogy bejussanak a stadionokba.

Ekkor éreztem másodszor, hogy a világ legnagyobb sporteseményei egy "Alfa Holdbázis" szerű módszerrel zajlanak; először a 2008-as pekingi nyári olimpián volt hasonló érzése az embernek.

A 2010-es világbajnokságot - története során először - a spanyol válogatott nyerte meg, amely úgy kezdte a vb-t, hogy rögtön az első meccsén kikapott Svájctól. A 2006-os világbajnok olasz csapat dicstelenül, már a csoportmérkőzések után kiesett, mert a Paraguay és Új-Zéland (!) csapatával szemben elért 1-1-es döntetlenek és a szlovákoktól elszenvedett vereség nem volt elég a 16 közé jutáshoz. A 2006-os vb-ezüstérmes francia csapat 1 ponttal szintén utolsóként esett ki a csoportból, míg a 0 ponttal és 1-12-es gólkülönbséggel búcsúzó

Észak-Korea játékosaira bünetőtábor várt odahaza.

A phenjani tévé amúgy is késleltetve adta az északkoreai csapat meccseit, az elvtársak akkor is biztosra mentek. Pedig ők azt hitték, világbajnokok lesznek.

Pingvinek a fokvárosi strandon Forrás: Lantos Gábor

A foci mellett rengeteg szép emlék ugrik be Dél-Afrikáról. A fokvárosi tengerparton a pingvinek között sétálva először láttam ezeket a bájos állatokat állatkerten kívül,

a Kruger Nemzeti Parkban felénk sétáló orrszarvúk láttán viszont hamar menekülőre fogtuk a dolgot.

A gorllasteaknek nevezett helyi étel maga volt a mennyország, a durbani elődöntő utáni 120 perces éjszakai gyaloglás maga a pokol. Összességében az egész feledhetetlen, csak az uruguayi Larrionda vakásgát nem tudom feledni.

Menekülőre fogtuk a két orrszarvú láttán Forrás: Lantos Gábor

Azóta sem.