Vágólapra másolva!
Két hete bevonták az útlevelét, most pedig őrizetbe vették az iráni hatóságok Ali Daeit, aki 1993 és 2006 között 149 válogatott futballmeccsen képviselte hazáját. Ezeken szerzett 109 góljával egyébként sokáig világcsúcstartó volt, amíg Cristiano Ronaldo meg nem előzte (a portugál klasszis most 117 gólnál tart, igaz, ehhez 191 mérkőzésre volt szüksége).

A német Bundesliga több klubjában - Bielefeld, Bayern München és Hertha, utóbbiban Dárdai Pál és Király Gábor csapattársaként - is szerepelt Daei elkötelezett a nők jogai mellett.

Iránban hetek óta országszerte tüntetéseket szerveznek egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halála miatt. Őt még szeptember közepén vette őrizetbe az iráni erkölcsrendészet a kötelező fejkendő nem megfelelő viselésére hivatkozva. Szemtanúk szerint már a rendőrautóban megverték, amitől kómába esett és három nappal később meghalt egy teheráni kórházban. A tragédiáján túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés – köztük is Ali Hamenei ajatollah, politikai és vallási vezető – ellen tüntet - írja a Ripost.

Daei és a jelenlegi válogatott labdarúgó, Hamed Lak most a 40 napja agyonvert nő temetésére érkezett Szakkez városába, ahol előző este a Kurd Hotelben szállt meg.

Egy interneten keringő videó tanúsága szerint a biztonsági erők lőttek az épület előtt gyülekező emberekre,

amikor átvitték a sztárokat a kormány vendégházába, átadva őket a titkosszolgálatnak.

Daei drasztikus büntetésre számíthat.