Kitálalt a Liverpool sikeredzője

Rafael Benítez, angol foci, Everton
Everton's Spanish manager Rafael Benítez gestures on the touchline during the English Premier League football match between Everton and Brighton and Hove Albion at Goodison Park in Liverpool, north west England on January 2, 2022. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Rafael Benítez elismerte, hogy az Evertonnál betöltött vezetőedzői posztja kezdettől fogva kudarcra volt ítélve a városi rivális Liverpoolhoz fűződő kapcsolatai miatt.

A spanyol edző az évszázad elején a Valencia mestereként vált ismertté, miután a csapatot bajnoki címig és UEFA-kupa-győzelemig vezette. A Liverpoollal azonban még ennél is nagyobb sikert ért el a 2005-ös Bajnokok Ligája-döntő megnyerésével. A Vörösöktől 2010-ben távozott, azóta pedig irányította az Internazionale, a Chelsea, a Napoli, a Real Madrid, a Newcastle, majd a Dalian együttesét is.

Tavaly júniusban azonban visszatért Liverpoolba, azonban az Anfield helyett a Goodison Parkba, az Everton csapatához szerződött.

A szurkolók már akkor is Benítez ellen voltak, többen egy „Tudjuk, hol élsz, ne írd alá!" feliratú transzparenst tűztek ki az otthona közelében. A legutóbbi szezont mégis vele kezdte el az Everton, ám az ígéretes kezdeti fordulók után januárban menesztette őt a vezetőség, miután az azt megelőző 13 meccséből 9-et elveszített a csapata. Több hónapnyi szünet után a Football Dailynek elárulta az azóta csapat nélküli szakember, hogy ő hogyan élte át az Evertonnál eltöltött időszakot.

„Azt gondoltam, előre tudunk lépni a személyzet, a részlegek és a játékosok tekintetében is.

nyilatkozta Benítez. – Amikor ajánlatot tettek, tudtam, hogy azt fogják mondani [a szurkolók], hogy a liverpooli múlt problémát okoz majd. Azonban sok barátom van a Kékeknél, és ők tudták, hogy mindent megteszek majd a dolgok fejlődése érdekében."

Az Everton-szurkolók többsége kezdettől Benítez ellen fordult Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

„Viszont mivel [a szurkolók szemében] »vörös« maradtam, nem volt lehetőségem minden olyan döntést meghozni, amelyeket az elején egyértelműnek tűntek. Megkérdeztem az egyik osztályvezetővel, hogy »szerinted minden rendben?«, mire ő azt mondta, hogy »igen, minden tökéletes«.

Rájöttem, hogy belül kell változtatnunk a dolgokon, de ezt nem tudtam azonnal megtenni, mert »vörös« voltam, és úgy tűnt volna, hogy »ó, ő csak azért jött, hogy megváltoztassa a klubunkat«. Ez volt az egyetlen oka.

Forrás