Soha nem látott magyar focibravúr jöhet ma este

1. FC Cologne - Mol Fehervar FC Sports soccer UEFA Europa Conference League Qualification Horizontal
18 August 2022, North Rhine-Westphalia, Cologne: Soccer: UEFA Europa Conference League qualifying, 4th round, first leg, 1. FC Köln - Mol Fehervar FC, RheinEnergieStadion. Fehervar's Budu Zivzivadze celebrates his goal to make it 1:1. Photo: Rolf Vennenbernd/dpa (Photo by ROLF VENNENBERND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A MOL Fehérvár hazai pályán újabb csodára készül a Bundesligában szereplő Köln ellen a Konferencia-liga playoffjának visszavágóján. Egy héttel ezelőtt Németországban hátrányból fordítva 2-1-re győzött Michael Boris csapata, amely történelmi hőstett volt, hiszen 1979 óta nem nyert ilyen rangos mérkőzést magyar futballklub német együttes ellen idegenben. Ha újabb bravúrt ér el, akkor a Konferencia-liga csoportkörébe jut a Fehérvár, amely legutóbb 2018-ban, az Európa-ligában szerepelt nemzetközi kupasorozat főtábláján. Az El-csoportkörben már fél lábbal ott van a Ferencváros, a magyar bajnok 4-0-s előnyből kezdheti a visszavágót Dublinban, az ír Shamrock Rovers ellen. A továbbjutás karnyújtásnyira van a zöld-fehéreknek, akik négy éven belül harmadszor érhetik el a főtáblát a második legrangosabb európai kupasorozatban. Eddig még soha nem fordult elő, hogy két magyar csapat is főtáblára került az európai kupákban.

Újabb csodára készül a Fehérvár a Konferencia-liga főtáblájáért

Az NB I 2021/2022-es szezonjában a negyedik helyen záró MOL-Fehérvár a tavaly életre hívott, harmadik számú európai kupasorozat, a Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójában kezdte meg nemzetközi szereplését ezen a nyáron. A Fejér megyei együttes ott az azeri Galabát búcsúztatta 5-3-as összesítéssel, majd a következő körben a Petrocub következett.

A moldovai csapatot kettős győzelemmel ejtették ki Dárdai Palkóék, hazai pályán 5-0-ra kiütötték ellenfelüket, egy héttel később pedig idegenben nyertek 2-1-re.

Magabiztos teljesítménnyel nyerte meg a moldovai Petrocub elleni párharcot a Fehérvár Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Konferencia-liga playoffjában aztán egy - ezen a szinten - igazi nagyágyúval került össze Michael Boris csapata, a Bundesligában szereplő 1. FC Köln együttesével, amely a selejtező negyedik, utolsó körében csatlakozott a sorozathoz.

Steffen Baumgart csapata számított a párharc egyértelmű esélyesének, főleg annak tükrében, hogy még mindig veretlen az NB I-nél jóval magasabban jegyzett Bundesligában (jelenleg a nyolcadik), míg a Fehérvár főpróbája borzasztóan sikerült, hiszen Loic Negóék 4-0-ra kikaptak a Fraditól, és három forduló alatt már két vereségük van a magyar bajnokságban.

A playoff első meccse a papírforma szerint alakult, a Köln már a 14. percben vezetést szerzett, egy kiugratás után Florian Dietz vezethette rá a labdát Kovács Dániel kapusra és könnyedén a kapuba lőtt. Ezt követően hatalmas fordulat következett be a meccsen, ugyanis a 20. percben Julian Chabot brutálisan felrúgta Dárdai Palkót, a bíró pedig azonnal kiállította. Az emberelőnyt szenzációsan használta ki a Fehérvár, Budu Zivzivadze a 32. percben bravúros mozdulattal fejelte a léc alá Nego beadását, aztán 8 perccel később következett Dárdai zseniális gólja.

A Herthában játékosként és edzőként is legendává váló Dárdai Pál 23 éves fia elképesztő bombagólt zúdított a jobb felső sarokba, az első félidőben megfordította a meccset a Fehérvár.

Gyönyörű gólokkal fordított a Fehérvár a Köln ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Rolf Vennenbernd

A második játékrészben 10 emberrel is nagy erőkkel támadott az egyenlítésért a Köln, de Michael Boris együttese szervezetten védekezett és előnyt harcolt ki a visszavágóra.

A fantasztikus győzelem értékét növeli, hogy magyar kupacsapat ezt megelőzően legutóbb 43 éve, 1979-ben ért el hasonló bravúrt német klub ellen,

akkor a Budapest Honvéd 2-1-re megverte a Duisburgot az UEFA Kupa selejtezőjében (bár továbbjutni végül nem tudott).

"Nagyszerű passzt adott Budu, én csak elkaptam a labdát, hálaistennek bement a rövidbe. Azt is tudjuk, ez csak ötven százalék volt, ma este még örülhetünk, de tovább akarunk menni. Kicsit fizikailag erősebbek a német csapatok. Ha összekapjuk magunkat, versenyezhetünk velünk.

mondta a lefújást követően a meccs hőse, a győztes gólt szerző Dárdai Palkó.

Dárdai Palkó szenzációs gólt lőtt a Köln ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Rolf Vennenbernd

A németek hihetetlenül bosszúsak voltak a vereség után, szerintük a kiállítás döntően befolyásolta a mérkőzés végkimenetelét, de Dárdai teljesítményét és zseniális gólját ők is méltatták.

"Ez nem olyan szörnyű eredmény, de azért nagyon bosszant. 10 emberrel is fölényben voltunk és képesek vagyunk megfordítani a párharcot.

nyilatkozta a Köln német válogatott hátvédje, Jonas Hector.

A 2-1-es fehérvári előny ellenére is a német együttes számít a párharc esélyesének, de nem lesz könnyű dolga, mert a kiállított Chabot mellett még egy hiányzója lesz csütörtökön, gólerős csatárára, Mark Uth-ra sem számíthat a visszavágón.

A Fehérvár újra megnehezítené a Köln dolgát Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Rolf Vennenbernd

A MOL Arénában várhatóan telt ház előtt harcolhat a szenzációt jelentő továbbjutásért a magyar csapat, amely kedvező eredmény esetén bejut a Konferencia-liga csoportkörébe. A fehérvári együttes legutóbb a 2018/2019-es idényben jutott főtáblára európai kupasorozaban. A klub akkor az Európa-liga csoportkörét érte el, ahol a fehérorosz BATE, a görög PAOK és a világhírű, angol Chelsea voltak az ellenfelei, és az utolsó fordulóig volt esélye a továbbjutásra.

mondta a Fehérvár német vezetőedzője, Michael Boris, aki örömét fejezte ki amiatt, hogy előnyből várhatják a visszavágót, de arra is rámutatott, hogy a Köln is a csoportkörre vágyik, ezért még intenzívebb játékot, még támadóbb felfogású ellenfelet vár a visszavágón.

Michael Boris hisz az újabb sikerben Fotó: Csudai Sándor - Origo

"A Kölnnek is fontos az európai kupaszereplés, ahogyan nekünk is.

fogalmazott Marcel Heister, a fehérváriak német védője, utalva a Ferencvárosra is.

Bízzunk benne, hogy igaza lesz, és csütörtökön a Fehérvár újra csodát tesz azzal, hogy kiharcolja a főtáblára jutást a Konferencia-ligában.

Lapozzon, hogy elolvashassa a Ferencváros meccsének beharangozóját!