Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa Konferencia-liga selejtezőkörének második fordulójában a Puskás Akadémia FC 3-0-ra kikapott a portugál Vitória Guimaraes otthonában.

Az Európa Konferencia-ligában induló magyar csapatok közül a legnehezebb ellenfelet a Puskás Akadémia kapta, amely a portugál hatodik helyezettel, a Vitória Guimaraes együttesével találkozott. A felcsútiak az OTP Bank Liga bronzérmeseként sorozatban harmadszor lépnek ki az európai kupaporondra.

A Puskás korábban nem volt sikeres az európai kupaporondon, mert eddigi három párharcából csupán egyet nyert meg, míg riválisa az elmúlt tíz évben háromszor is az Európa-liga csoportkörében futballozott.

Magyar szempontból nem kezdődött jól a meccs, mert a portugál csapat már a negyedik percben megszerezte a vezetést.

Egy kapu előtt kavarodásban Spandler Csaba szerelte Jota Silvát, de a labda továbbgurult Ruben Lameiras elé, aki 13 méterről a bal alsó sarokba bombázott.

A folytatásban is a Guimaraes irányított, a 17. percben mégis egyenlíthetett volna a Puskás Akadémia. Egy szép indítás után a nyáron igazolt Lamin Colley került helyzetbe, a gambiai támadó tolt egyet a labdán majd 13 méterről a jobb alsóba akart helyezni, de Bruno Varela kapus leolvasta a szándékot és könnyedén védett.

Ezt követően is a portugál csapat birtokolta többet a labdát, de a 35. percben a Puskás Akadémia is jelezte, hogy nem feltett kézzel lépett pályára. Egy gyors kontratámadás végén Alexandru Baluta indította a bal szélen felfutó Nagy Zsoltot, a magyar válogatott játékos egyből középre lőtt, az érkező Kiss Tamás pedig közelről a kapuba passzolt, de a játékvezető les miatt nem adott meg a gólt – sajnos teljesen jogosan.

A 38. percben bődületesen nagy góllal növelte előnyét a Guimaraes.

Egy gyors kontratámadás végén Andre Silva készítette le a labdát a második hullámban érkező Tiago Silvának, aki 20 méterről elemi erővel lőtt a jobb felső sarokba.

A második félidőt jól kezdte a Puskás Akadémia, és már a 46. percben szépíthetett volna. Egy eladott labda után a félidőben beállt Shahab Zahedi került helyzetbe, de a 11 méteres lövését Varela szögletre ütötte.

A folytatásban is lendületben maradt a felcsúti csapat, amely a 60. percben majdnem szépíteni tudott. Nagy Zsolt kapott remek indítást a bal szélen, középre lőtte a labdát, az érkező Baluta pedig kapura pörgetett, de Varela bravúrral kiütötte a léc alól.

Egy perccel később még ennél is nagyobb helyzet hagyott ki a Puskás.

Egy kapu előtt elvesztett labdával Zahedi lépett ki ziccerben, tolt egyet a labdán, majd 12 méterről kapu mellé lőtt.

És sajnos ahogy ilyenkor lenni szokott, a kimaradt helyzetek sokba kerültek, ugyanis a 65. percben eldöntötte a meccset a portugál csapat.

Jota Silva remek kiugratásával a csereként beállt Anderson lépett ki a ziccerben, és az első labdaérintéséből gólt szerzett.

A folytatásban a Puskás Akadémia ment előre a szépítésért. A 82. percben egy szabadrúgás után Spandlernek volt egy ígéretes fejese, de kapu mellé ment, és a hajrában sem változott már az eredmény.

A Vitória Guimaraes ezzel magabiztos győzelmet aratott, és háromgólos előnnyel várhatja a jövő heti visszavágót.

Konferencia-liga, selejtező, 2. forduló, első mérkőzés:
Vitória Guimaraes (portugál)-Puskás Akadémia FC 3-0 (2-0)
Guimaraes, 14 863 néző, v.: Henrik Nalbandjan (örmény)
Vitória Guimaraes: Varela - Maga, Fernandes (Amaro, a szünetben), Mumin, Ogava - T. Silva, Semedo, Almeida (Janvier, 83.) - Lameiras (D. Silva, 83.), J. Silva (Luz, 70.), A. O. Silva (A. Silva, 64.)
Puskás Akadémia FC: Markek - Szolnoki (Bakti, 88.), Spandler, Stronati - Mezghrani, Van Nieff, Baluta (Urblík, 79.), Nagy Zs. - Slagveer (Skribek, 43.), Colley (Zahedi, a szünetben), Kiss T.
gólszerzők: Lameiras (4.), T. Silva (39.), A. Silva (65.)
sárga lap: D. Silva (92.), A. Silva (98.), illetve Van Nieff (48.), Stronati (67.)