Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Törölték Fico merénylőjének a Facebook-fiókját

Vágólapra másolva!
A Meta törölte Robert Fico szlovák kormányfő feltételezett merénylőjének Facebook-fiókját - közölte a vállalat helyi idő szerint kedd este.
Vágólapra másolva!

A szlovák kormányfőt négy lövés érte közvetlen közelről múlt szerdán egy kihelyezett kormányülés után. A szlovák kormányfőt a biztonsági emberei kimenekítették a helyszínről, majd mentőhelikopterrel Besztercebányára szállították. Robert Fico még kórházban van, de már nincs életveszélyben.

Szlovák politikusok vasárnap azt mondták, elképzelhető, hogy a feltételezett merénylő nem egyedül követte el a bűncselekményt, ahogyan eleinte gondolták, aminek egyike oka, hogy a fiókját és az üzeneteit a támadás után valaki törölte.

A Facebookot üzemeltető Meta arról számolt be, hogy a vállalat törölte a gyanúsított fiókját még a támadás napjának estéjén, és erről tájékoztatta a szlovák hatóságokat, amelyekkel kapcsolatban áll és együttműködik. Ezt a szlovák médiafelügyelet is megerősítette.

Robert, Fico, RobertFico, merénylet, 2024., május, 16.,
Robert Fico szlovák miniszterelnök merénylõjét veszik õrizetbe a lõfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvõ Nyitrabányán (Handlová), 2024. május 15-én
Fotó: MTI/TASR/Radovan Stoklasa

Matus Sutaj Estok szlovák belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy ki kell vizsgálni, hogy voltak-e az elkövetőnek bűntársai, illetve tagja volt-e olyan csoportnak, amelynek tagjai merénylet elkövetésére buzdíthatták egymást. Sutaj Estok szerint továbbra is az a valószínűbb forgatókönyv, hogy a merénylőnek voltak segítői.

Robert, Fico, RobertFico, merénylet, 2024., május, 16.,
Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica), miután lõfegyveres támadás érte egy kihelyezett kormányülést követõen a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvõ Nyitrabányán (Handlová), 2024. május 15-én
Fotó: MTI/TASR/Jan Kroslak / MTI/TASR/Jan Kroslak

Megígérhetem, hogy mindent ki fogunk vizsgálni

- szögezte le a szlovák belügyminiszter.
 

Az ügyészség által csak Juraj C.-ként azonosított gyanúsított 71 éves, korábban biztonsági őrként dolgozott egy bevásárlóközpontban és amatőr költőként három verseskötetet adott ki.

A 71 éves radikális baloldali Juraj Cintula egy kérdésre válaszolva elárulta, hogy azért lőtte le a szlovák miniszterelnököt, mert nem értett egyet a kormány politikájával. 

Arról is beszámoltunk, hogy vizsgálati fogságba helyezte szombati döntésével a bazini (Pezinok) székhelyű speciális bíróság az elkövetőt, Juraj Cintulát.

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről